Legea Malpraxisului medical, aproape gata

17 mai 2013 | 0 comentarii |

In cel mult zece zile va fi gata forma finala a noului proect de lege care va reglementa felul in care se vor solutiona litigiile dintre medici si pacienti in cazurile de eroare medicala, sustine secretareul de stat Raed Arafat.

 

Mediere malpraxis

Legea Malpraxisului va intra in dezbatere publica in maximum zece zile, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, astazi, la Sfantu Gheorghe, cu prilejul inaugurarii celui de-al 29-lea dispecerat comun ISU-SAJ la nivel national.

Dr. Arafat a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca legea este aproape finalizata, mai trebuie prezentata doar asociatiilor pacientilor inainte de a intra in dezbatere publica. Potrivit oficialului MS, actul normativ care are ca obiectiv principal reducerea cazurilor de malpraxis rezolvate in tribunal, printr-o mediere anterioara, dar si despagubirea mai rapida a pacientilor care au avut de suferit din cauza unei cuple a medicilor.

Ieri au fost ultimele discutii, acum este o forma aproape de final. Ea vizeaza reducerea partii birocratice si includerea partii de mediere in ea, dar mai ales de a face ca acela care reclama sa intre imediat in discutii si in mediere cu asiguratorul. Sa reducem ajungerea la instanta si necesitatea ajungerii la instanta daca putem rezolva problema inainte, asta se incearca sa se faca (…) Asa ca legea, cum se scrie sau cum se finalizeaza acum, prevede mai multe aspecte care sa faciliteze modul in care se rezolva litigiul sau acuzatia de malpraxis si sa se plateasca celui care a patit sau a fost victima unui caz de malpraxis. Pentru ca asta era problema pana acum: medicii se asigurau, dar pacientii ori familiile lor nu primeau. Acum, ce punem in lege este ca cei care asigura, sa si plateasca atunci cand e realmente un caz de malpraxis. Daca cel care reclama nu ajunge la o intelegere cu asiguratorul (…) atunci in a doua etapa se poate merge la instanta”, a declarat Raed Arafat.

 

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), declara in urma cu o saptamana ca spera ca cel tarziu pana pe 15 mai sa fie gata acest proiect, astfel incat sa fie supus dezbaterii publice. Se pare ca asa cum se intampla de obicei la romani, proectul de lege va fi gata abia la sfarsitul acestei luni, daca nu cumva vor aparea noi motive de tergiversare.

Noi am propus, in pimul rand, introducerea procedurii de intelegere prealabila, deci posibilitatea medierii conflictului dintre medic si pacient. Daca se reuseste stabilirea unei intelegeri, nu se mai ajunge in instanta. In al doilea rand, am propus ca discutiile sa se poarte intre societatea de asigurari si pacient, si nu intre medic si pacient. Nu in ultimul rand, am propus niste termene in asa fel incat in cazul existentei unui prejudiciu, pacientul sa fie despagubit cat mai repede. Dar poate cel mai important lucru pe care l-am propus este sa nu mai existe raspunderea dupa greseala, ci raspunderea dupa prejudiciu: daca pacientul a avut de suferit in urma unei interventii medicale, atunci se acopera acel prejudiciu si nu se urmareste blamarea medicului”, a declarat presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae, referitor la propunerile formulate de organismul profesional pe care il reprezinta, in cadrul intalnirilor care au avut loc cu Ministerul Sanatatii, in vederea redactarii noului act normativ.

Presedintele CMR a mai precizat ca angajatorul va plati 90% din costul politei de asigurare, iar medicul va fi responsabilizat si el, cu 10%, iar „daunele morale vor fi incluse obligatoriu in polita de asigurare, nu ca pana acum, pentru ca in prezent, politele de asigurare nu includ acest aspect”, a mai spus dr. Astarastoae.

 

In 2012, Comisia Superioara de Disciplina a Colegiului Medicilor din Romania a solutionat 136 de dosare de culpa medicala, se arata in Raportul prezentat la Adunarea Generala a CMR, din 4 aprilie.

Cele mai multe reclamatii au vizat specialitatile obstetrica – ginecologie – 39, chirurgie – 34 si Terapie Intensiva – 14.

In urma analizarii dosarelor, in 157 de cazuri nu s-au aplicat sanctiuni, opt au luat avertisment, trei – vot de blam si o cauza – amenda de 1.000 lei. Interdictie de a exercita profesia sau alte activitati medicale s-a aplicat in sase cauze: in trei dintre ele pentru un an, iar pentru 3 luni in alte doua cazuri.

In topul specialitatilor sanctionate se afla chirurgia – 8 sanctiuni, obstetrica-ginecologie – 5 sanctiuni, Anestezie Terapie Intensiva – 2 sanctiuni.

Comisia Superioara de Disciplina a Colegiului Medicilor din Romania a constatat „deficiente in adoptarea deciziilor de catre comisiile de disciplina de la nivelul Colegiilor teritoriale, in ceea ce priveste existenta unor nereguli mai ales de factura organizatorica la nivelul Unitatilor de Primiri Urgente, dar si a altor sectii cum ar fi Chirurgie si Terapie Intensiva, din cadrul spitalelor publice, in marea lor majoritate judetene, dar si in obtinerea consimtamantului informat al pacientilor, mai ales in specialitatile chirurgicale”.

Fata de anii anteriori se constata o scadere a numarului de sanctiuni aplicate (24 in 2012, fata de 28 in 2011 si 38 in 2010).


Adaugati un comentariu


 

*