Adevarul despre desfiintarea Garzii Financiare

18 mai 2013 | 0 comentarii |

Cei care si-au facut iluzii ca vor „scapa” de o strutura de control, este bine sa stie ca in realitate se schimba denumirea, in „Seviciul Antifrauda”, o strutura de control cu atributiuni si putere sporite…  

 

Mai toti jurnalistii s-au grabit sa anunte, cu surle si trambite: Garda Financara se desfiinteaza! O stire care se citeste cu sufletul la gura, mai ales ca acest titlu induce o stare de confort acelora care, in decursul anilor, au avut de-a face cu aceasta structura sau au trait cu teama ca vor face obiectul controalelor Garzii.

Mecanismul de gandire este simplu: daca ani de zile am trait cu teama ca vine Garda Financiara, acum, daca aceasta structura nu mai exista, inseamna ca nu mai am nici o grija. Expresia ascunde insa o capcana, deoarece nu denumirea organului de control operativ este importanta, ci existenta si anvergura sa.

Un titlu mai corect pentru stirea despre care vorbim ar fi: Garda Financiara se intareste. Guvernul ia astfel o masura de inviorare si eficientizare a combaterii actelor si faptelor de frauda si evaziune fiscala, infiintand o noua structura in acest sens. Atunci, ce importanta are pentru cel controlat, ca se numeste Garda Financiara sau Serviciul Antifrauda?                            

Personalul noii structuri va avea un statut special, va fi selectat printr-o procedura complexa, va avea atributiuni largite fata de actuala Garda Financiara si o motivatie in plus pentru a se dovedi eficient in indeplinirea atributiunilor. Desigur ca multi actuali comisari vor parcurge cu succes aceasta selectie, astfel ca nici macar referitor la componenta noilor structuri nu se poate vorbi de o desfiintare a Garzii.  Evazionistii mai au un motiv de ingrijorare: se pare ca noile structuri vor functiona numai la nivel central si regional, astfel ca prieteniile locale nu mai pot functiona.

Noi, ca profesionisti in domeniul contabil, am militat mereu pentru corectitudine tranzactiilor clientilor nostri si pentru un climat fiscal corect, care sa asigure un mediu concurential onest. De aceea, mesajul nostru este urmatorul: asa-zisa desfiintare a Garzii Financiare este un motiv de atentie sporita si de corectitudine, caci in locul sau va functiona o structura neiertatoare!

*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza, daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*