Despre contabil si relatia cu Fiscul

27 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Relatia cu Fiscul pare pentru multi, dificila si neplacuta. De aceea exista tendinta, oarecum justificata, de a cauta diversi mijlocitori intre dumneavoastra si Finantele Publice. Nu intotdeauna este cea mai buna optiune.

 

Intermediarii alesi, de multe ori, nu au competenta de a va reprezenta, nici oficial, dar nici efectiv. Pentru societatile comerciale (SC) si persoanele fizice autorizate (PFA), interfata cu Fiscul este asigurata, de regula, de catre contabil.

Varianta nu este totdeauna cea mai buna. Exista, in acest sens, mai multe considerente de luat in calcul:

–  contabilul este interesat de legalitatea operatiunilor sub aspect contabil si mai putin de cuantumul obligatiilor fiscale sau problemele administrative ale clientului sau, nefiind de altfel platit pentru asta;

–  sunt anumite situatii in care relatia cu finantele publice nu poate fi mijlocita de catre contabil, intrucat este necesara prezenta reprezentantului legal al societatii sau, dupa caz, a persoanei fizice autorizate;

– contabilul poate sa nu acorde problemei dumneavoastra aceeasi prioritate pe care o acordati dumneavoastra insiva.

In aceasta situatie, va decideti sa mergeti singur la institutie, pentru a va lamuri problema fiscala, care poate fi de natura diversa (certificat fiscal, lamurirea unor plati, cazier fiscal, autorizatie, control fiscal, declaratie fiscala etc.).

 

Speriat de perspectiva de a intra intr-un hatis birocratic, sunteti tentat a face o greseala, aceea de a apela la un salariat al finetelor publice, pe care il cunoasteti personal sau va este recomandat, pentru a va netezi drumul spre lamurirea problemei pe care o aveti. Mai grav este ca, de la acelasi salariat, cereti si sfatul atunci cand trebuie sa luati o decizie controversata din punct de vedere fiscal.

Trebuie, de la bun inceput, sa va spun ca nu contest capacitatea de exercitiu si/sau consiliere a salariatilor de la Fisc. S-ar putea chiar intampla sa apelati tocmai la persoana potrivita, astfel ca veti scapa de o gramada de batai de cap. De ce este totusi gresit ? Pentru ca structura finantelor este complexa si de aceea aveti sanse mari sa nimeriti la un salariat care nu are nici o legatura cu problema dumneavoastra, dar care, in mod gresit, se angajeaza sa va ajute.

 

Cum trebuie procedat ? Existenta unui consultant fiscal v-ar scuti de probleme, insa aceasta functie este prea putin dezvoltata la noi, fiind preluata, in mod impropriu, de catre contabil. Ramane ca asistenta sa va fie asigurata de catre insasi Directia Generala a Finantelor Publice Judetene. Am ajuns astfel la un atribut mai putin cunoscut al acestei institutii si anume asistenta contribuabililor. Aceasta este functia de care aveti nevoie, iar structura la care puteti apela este Biroul metodologie si asistenta contribuabili. Este primul pas pe care ar trebui sa-l faceti atunci cand ajungeti la Fisc si nu stiti de unde sa incepeti demersul pentru a va lamuri problema. Tot acolo este cel mai indicat sa telefonati, atunci cand doriti sa cereti o lamurire. Este structura care are aceste atributiuni si care, contrar unor pareri preconcepute, le exercita cu succes. Astfel, veti beneficia de asistenta competenta si gratuita.

 

Mai trebuie sa stiti ca unele dintre problemele dumneavoastra, in relatia cu Fiscul, sunt de competenta Administratiei Finantelor Publice de care apartineti, iar altele de competenta structurii proprii a Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene. Administratiile Finantelor Publice au, la randul lor, compartimente de asistenta a contribuabililor. Totusi, pentru a nu complica lucrurile, atunci cand nu stiti efectiv de unde sa porniti, este valabila recomandarea anterioara, Biroul metodologie si asistenta contribuabili din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, care va va redirectiona daca este cazul.

Administratia obscura, de neinteles si de nepatruns, poate deveni astfel doar o amintire desprinsa din romanul Castelul, al celebrului Kafka.

 

*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza, daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*