125 de asistenți medicali buzoieni susțin examenul de grad principal
Examenul are loc în zilele de 2 și 3 septembrie, în incinta Şcolii Postliceale „Vasile Alecsandri”, respectiv, la sediul OAMGMAMR din Buzău, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemie.
În zilele de 2 și 3 septembrie, 125 de asistenți medicali buzoieni vor susține examenul de grad principal, organizat în baza Referatului MS nr. IM 6719/04.08.2021, prin care s-a aprobat înscrierea candidaților care îndeplinesc condiția de experiență profesională de 5 ani până la data de 31 decembrie 2021 inclusiv, prin derogare de la prevederile art. 18 alin (1) lit. b) din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de grad principal aprobată prin Ordinul MS nr. 1137/2018, cu modificările și completările ulterioare.
„Pentru ca examenul de grad principal să se poată desfășura în bune condiții și să putem respecta normele sanitare prevăzute pentru actualul context pandemic, examenul pentru asistenţi medicali generalişti, pediatrie, ocrotire, surori medicale, oficianţi medicali va avea loc în ziua de 2 septembrie, cu respectarea normelor transmise de INSP, la sediul Şcolii Postliceale „Vasile Alecsandri” din Buzău, iar cel pentru asistenţii medicali care au alte specializări, la sediul filialei, din str. Bistriței, nr. 30-32, în data de 3 septembrie. În ambele zile, candidații vor fi prezenți la sala de examen la ora 8.00 și vor avea asupra lor cartea de identitate”, a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro, Elena Comănescu, președinte OAMGMAMR Buzău.
Președinta OAMGMAMR Buzău a menționat că, potrivit normelor INSP, privind măsurile igienico-sanitare ce trebuie respectate în organizarea și în desfășurarea examenului de grad principal, în contextul actualei situații epidemiologice, se vor asiguracurățenia, dezinfecția și o bună ventilație a spațiilor în care va avea loc examenul și circuite separate pentru intrare și ieșire, marcate corespunzător. Accesul și fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea și la ieșirea din săli, de către persoane desemnate de către președintele filialei județene a OAMGMAMR.
„Este obligatorie, de asemenea, asigurarea dezinfecției mâinilor cu dezinfectant pe bază de alcool la intrarea în sală, purtarea măștii faciale de către candidați și supraveghetor, asigurarea distanțării fizice la cel puțin 1 metru între candidați, respectarea, de către candidați și supraveghetori, a măsurilor generale de prevenire a infecției SARS CoV-2 pe tot parcursul examenului (distanțarea fizică, evitarea atingerii cu mâna a nasului, ochilor și gurii, strănutul în plica cotului/batistă de unică folosință). Nu se vor prezenta la examen persoanele care au febră (mai mare de 37,3 grade Celsius) și / sau semne/simptome de infecție respiratorie (rinoree, strănut repetat, tuse, dificultăți în respirație – scurtarea respirației), confirmate cu infecție cu SARS-CoV-2, aflate în perioada de izolare la domiciliu, declarate contacți direcți cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 sau aflate în perioada de carantină la domiciliu /carantină instituționalizată”, a explicat Elena Comănescu.
La Buzău și-au depus dosarele de înscriere pentru examenul de grad principal 127 de asistenți medicali, dar numai 125 dintre ei îl vor putea susține, întrucât două dosare au fost respinse, candidații neîndeplinid condițiile legale, potrivit președintei OAMGMAMR Buzău. „Pentru medicină generală avem 108 candidați, iar pentru celelate specialități, 17, între care 2 cu specializarea radiologie, 3 pentru balneofizio-kinetoterapie, 1 pentru medicina de laborator, 1 pentru igienă sănătate publică, iar ceilalți din alte specialități admise de regulament”, a mai precizat Elena Comănescu.
Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali, testul-grilă se transmite comisiilor locale în ziua desfășurării examenului, cu două ore înaintea începerii probei, pe adresa de e-mail indicată de președintele comisiei locale de examen. În cazul în care multiplicarea testelor-grilă nu se poate efectua în două ore, din cauza numărului mare de candidați, testul-grilă va putea fi transmis cu 24 de ore înainte de începerea probei, cu aprobarea președintelui comisiei centrale de examen și în condiții stricte de păstrare a testelor.
Potrivit legislației, testul-grilă conține 100 de întrebări și se desfășoară pe durata a două ore, pe parcursul cărora candidatul completează grila de răspuns.