19 farmacii din Buzau, pregatite pentru reteta online

10 iulie 2012 | 0 comentarii |

La  nivel national, 4.000 de retete electronice au fost prescrise pana in prezent, in timp ce medicii buzoieni au emis doar 6 astfel de retete. Medicul buzoian Clara Lacriteanu a emis prima reteta online din tara. 

 

Eliberarea electronica a medicamentelor continua sa se confrunte cu dificultati din cauza aplicatiei, dar si a dotarii medicilor si farmacistilor pentru a opera online. Potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pana in prezent au fost prescrise aproape 4.000 de retete electronice dar numai 57 dintre acestea au fost eliberate in farmacii.

In judetul Buzau, doar sase retete electronice au fost eliberate pana in prezent, iar dintre cele 106 farmacii aflate in contract cu CJAS, 19 sunt pregatite pentru a elibera astfel de prescriptii. Se intampina in continuare dificultati, iar acestea ne sunt semnalate zilnic si incercam sa le rezolvam. Atat medicii cat si farmacistii au disponibilitatea de a elibera medicamente in noul sistem, dovada ca prima reteta electronica de la nivel national a fost emisa la Buzau, de dr. Clara Lacriteanu, dar inca sunt probleme”, a precizat presedintele CJAS, Laura Circei.

Pentru a preintampina situatiile neplacute, CNAS a cerut caselor judetene sa publice o lista cu farmaciile pregatite tehnic sa elibereze retetele electronice si chiar si cu medicii prescriptori.

CJAS Buzau actualizeaza, zilnic, lista cu farmaciile pregatite sa elibereze medicamente in sistem electronic (Vezi lista farmaciilor AICI).

Medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Marius Filip, a explicat intr-o conferinta de presa ca farmaciile nu au putut elibera retetele electronice pentru ca nu au toate softurile pregatite, dar ca sistemul este functional si are o serie de eneficii pentru medici, farmacisti si pacienti.

 „Noul sistem ofera posibilitatea de eliberare fractionata a medicamentelor de pe o reteta, accesul mai rapid si corect al pacientului la medicatia necesara, dar si o mai obiectiva monitorizare a cheltuielilor din sistem. Sistemul informatic de prescriptie electronica este functional si poate fi folosit de catre toti medicii prescriptori si de farmacistii din toata tara, incepand cu data de 2 iulie 2012. Testele pe care le-am facut in ultimele luni s-au incheiat cu succes”, a declarat dr. Filip.

Medicii pot prescrie medicamentele, pana la 1 ianuarie 2013, atat in sistem electronic, dar si clasic, la fel ca pana acum, dupa care medicatia se va prescrie si elibera numai in format electronic.


Categorii: Stiri

Adaugati un comentariu


 

*