191 de milioane de euro pentru noi programe de screening

9 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii anunta ca va continua programul de screening de cancer de col uterin si vor fi implementate patru noi programe de depistare precoce a cancerului de san, tuberculozei, hepatitelor B,C si D precum si de screening prenatal.

 

Ministerul Sanatatii anunta demararea a cinci programe nationale de screening care vor fi derulate cu fonduri nerambursabile, obtinute de la Uniunea Europeana. Cele cinci programe vizeaza depistarea in stadii incipiente a cancerului de col uterin, a celui de san, a tuberculozei si hepatitelor B, C si D, precum si screeningul prenatal, iar o parte din bani se vor aloca pentru formarea a 14.000 de specialisti implicati in derularea acestor programe.

In total, Ministerul Sanatatii va primi de la Uniunea Europeana peste 191 de milioane de euro, dintre care 64, 7 milioane vor fi alocate pregatirii specialistilor (medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie si anatomie patologica, fizicieni, manageri de date, asistenti medicali, asistenti medicali comunitari, psihologi implicati in furnizarea serviciilor de sprijin si suport,  biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari si alt personal medical), care vor fi pregatiti in prima faza a implementarii celor cinci programe nationale. In acest sens, au fost aprobate deja 34 de proiecte in urma carora cadrele medicale vor fi pregatite in managementul bolilor infectioase transmisibile prioritare, in managementul pre si post natal al afectiunilor cu impact asupra mortalitatii infantile, ingrijirea continua a nou nascutului si a sugarului cu risc crescut de imbolnavire si deces, preventia nasterii premature si ingrijirea nou nascutului prematur, programele de pregatire incluzand si schimburi de experianta cu specialisti din alte state memebre UE.

 

Din suma totala alocata, peste 15 milioane de euro vor merge catre programul de screening care vizeaza TUBERCULOZA. Programul se va derula pe durata a cinci ani si va implica 500 de cadre medicale, care vor beneficia de pregatire specifica. Totodata, beneficiari directi ai programului vor fi 70.000 de persoane care vor avea acces in aceasta perioada la servicii de sanatate de prevenire, depistare precoce diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Un procent de 90 la suta dintre aceste persoane va proveni din regiuni mai putin dezvoltate ale tarii, stiut fiind faptul ca tuberculoza mai este denumita si „boala saraciei”, afectand in special persoanele care traiesc in conditii mai precare. Toti pacienti inclusi in programul de screening pentru tuberculoza vor fi reevaluati periodic.

Tot in cadrul acestui program va fi elaborata metodologia de screening a populatiei pentru depistarea tuberculozei, iar datele obtinute vor fi analizate, dupa care vor fi elaborate rapoarte, studii, informari in vederea realizarii politicilor publice in domeniul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.

Cresterea capacitatii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sanatatii publice reprezinta unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare. Fondurile accesate le vom utiliza pentru organizarea si implementarea programelor de screening, dar si pentru formarea personalului medical si achizitia de echipamente, astfel incat sa nu existe sincope in derulare, asa cum s-a mai intamplat in trecut, promite ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

 

In ceea ce priveste programul de screening pentru CANCERUL DE COL UTERIN, acesta va beneficia de o alocare financiara de 47 de milioane de euro. Din acestia, cinci milioane vor fi alocati in prima faza a programului, pentru elaborarea metodologiei programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin si pentru formarea personalului medical care va fi implicat in derularea acestor programe. Tot in prima etapa, vor mai fi desfasurate activitati de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului, integrate cu sistemele informatice ale programului national, precum si pentru monitorizarea la nivel national si controlul implementarii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin. Datele obtinute in urma screeningului vor utilizate pentru realizarea de rapoarte si studii care vor fundamenta viitoarele politici de sanatate din domeniu.

Etapa a doua va fi dedicata implementarii programelor regionale de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin, in aceasta faza fiind alocate 42 milioane de euro. Noutatea fata de programul similar derulat pana acum consta in introducerea testarii HPV in regim pilot pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 64 ani, iar prima regiune care va asigura implementarea testarii HPV este zona de nord-vest a tarii, avand in vedere experienta anterioara in derularea de programe similare de testare. Conform estimarilor, peste 800.000 de paciente cu varste cuprinse intre 24 si 64 de ani urmeaza sa beneficieze de servicii de depistare precoce, precum si de triaj citologic in cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive in screening, tratament si reevaluarea periodica a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologica.

 

Lista programelor de screening pe care le are in proiect Ministerul Sanatatii continua cu programul de screening pentru CANCERUL MAMAR, care va beneficia de 21 de milioane de euro. Si in acest caz, cinci milioane de euro vor fi alocate intr-o prima etapa, pentru pentru actiuni care vizeaza organizarea unui centru de referinta pentru programele regionale de screening al cancerului mamar, pentru formarea personalului implicat in derularea programelor de screening, elaborarea metodologiei pentru derularea programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san, activitati de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului national, monitorizarea la nivel national si controlul implementarii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san. Datele astfel, obtinute vor fi analizate si pe baza lor vor fi implementate noi politici de sanatate publica.

In a doua etapa a programului vor fi implementate programele regionale de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san, etapa in care vor fi alocate 16 milioane de euro.

Peste 30.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 ani vor beneficia, gratuit, de servicii de screening prin testare mamografica cu dubla citire si arbitraj, evaluari ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea si confirmarea anatomopatologica a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente.

Nu in ultimul rand, vor fi finantate actiuni de achizitie echipamente constand aparatura de laborator necesara derularii actiunilor de screening, aparatura de evaluare a leziunilor incipiente mamare, aparatura specifica confirmare leziuni laborator anatomie-patologica, suport informatic de telemedicina pentru dubla citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unitati mobile, sistem informatic de stocare a imaginii, dar si actiuni de sprijinire a femeilor, in special a celor diagnosticate in programul de screening pentru cancerul de san, in vederea determinarii eficacitatii masurilor intreprinse si ajustarii acestora.

 

Programul de SCREENING NEONATAL va beneficia de o alocare de 19 milioane de euro, dintre care 3 milioane de euro sunt destinati dezvoltarii registrelor nationale pentru programele regionale de ingrijire a gravidei si copilului si pentru organizarea programe de formare profesionala specifica pentru personalul implicat in ingrijirea gravidei si copilului.

Va urma apoi etapa a doua a programului in cadrul careia vor fi implementate programe si servicii de sanatate de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce prenatal precum consult medicina de familie, consult de specialitate obstetrica-ginecologie, analize laborator, analize prenatale.  Pentru etapa II vor fi alocate 16 milioane de euro.

In ceea ce priveste HEPATITA, suma de 25 milioane de euro va fi alocata pentru derularea programelor de depistare, stadializare si acces la tratament al pacientilor cu boli hepatice cronice secundare infectiilor virale cu virusuri hepatitice.

In prima etapa vor fi alocate 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei de screening al populatiei in vederea depistarii infectiilor cronice cu virusuri hepatitice B, C si D. De asemenea, vor fi realizate registrele nationale de screening si va fi asigurata monitorizarea la nivel national a implementarii programelor de screening.

 

Vor fi organizate programe de formare pentru profesionistii implicati in prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul si tratamentul hepatitelor virale.De asemenea, in cea de-a doua faza se va asigura finantarea pentru testarea in vederea depistarii cazurilor de infectie HVC si HVB prin teste rapide investigatiile, tratamentul si follow-up-ul pentru pacientii depistati cu infectii cronice cu virusuri hepatitice.

Tratamentul pentru pacientii depistati cu infectii cronice cu virusuri hepatitice va fi asigurat exclusiv pentru persoanele neasigurate, iar in acest sens se vor achizitiona si echipamente necesare activitatii. Pentru etapa a doua a programului  sunt alocate 20 milioane de euro.

In prezent sunt lansate apelurile pentru etapa I a derularii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin si a celui mamar, precum pentru programele regionale de ingrijire a gravidei si copilului. Etapa a doua va fi implementata dupa finalizarea negocierilor cu reprezentantii Comisiei Europene a optiunilor simplificate privind costurile.

Ministerul Sanatatii sustine ca pana la sfarsitul anului intentioneaza finalizarea de noi apeluri in domeniul derularii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului colorectal si pentru programul de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular, ce  are ca scop reducerea morbiditatii si mortalitatii prin boli cardiovasculare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*