Tot mai multi parinti apeleaza la call-center-urile de urgente pediatrice

1 februarie 2017 | 0 comentarii |

Desi lansate la Cluj ca proiecte locale, cele doua servicii deservite de mai multi medici pediatri sunt apelate din toate zonele tarii.

 

peditelAnii trecuti, in judetul Cluj a luat nastere conceptul de serviciu call-center pentru urgente pediatrice, o initiativa menita sa vina in ajutorul parintilor ai caror copii au probleme de sanatate si au nevoie de sfatul avizat al unui medic specialist. La nivelul judetului au fost infiintate si functioneaza si in prezent doua astfel de servicii, care au depasit de mult nivelul de adresabilitate local, preluand apeluri din intreaga tara, iar numarul acestora fiind in continua crestere. Cele doua servicii sunt Alopedi si Peditel, primul fiind un proiect initiat la nivelul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii din Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea fiind rodul unei initiative a fundatiei Parinti pentru Romania. Daca in cazul Alopedi finantarea servicului vine din partea spitalului de copii, cu bani alocati de Consiliulul Judetean Cluj, in cazul celuilalt serviciu, finantarea se face din donatii stranse de fundatie. Indiferent de sursa de finantare, ambele servicii au o adresabilitate in crestere inca de la momentul infiintarii, medicii specialisti care deservesc cele doua call-center-uri preluand mii de apeluri venite din toate zonele tarii.

Recent, cei care cordoneaza activitatea celor doua servicii au facut bilantul pe anul precedent, iar din cifrele prezentate a rezultat ca tot mai multi parinti apeleaza la aceasta modalitate pentru a primi sfaturi avizate referitoare la sanatatea copiilor.

 

peditelAstfel, in cazul Alopedi, serviciu care poate fi apelat la numarul 0364 917, anul trecut au fost preluate  9.321 de apeluri, cu 2.476 mai mult decat anul precedent, ceea ce reprezinta o crestere procentuala de 36,15 la suta. S-a inregistrat o crestere a numarului de apeluri venite din afara judetului Cluj, de 41,4 la suta din totalul apelurilor primite fiind din alte zone ale tarii, cele mai multe din Bucuresti.

Serviciile la Alopedi sunt asigurate de 35 de medici rezidenti, specialisti sau primari in specialitatea pediatrie sau medicina de urgenta, cu stagiul de pregatire in pediatrie efectuat, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca. Acestia efectueaza un triaj telefonic al urgentelor pediatrice, asigurand sfaturi in situatiile ce pot fi rezolvate la domiciliu, in cazul copiilor fara manifestari sugestive de boala severa. In 2016, in cazul a 68,70 la suta dintre apeluri s-au acordat sfaturi privind ingrijirea la domiciliu a copilului bolnav si s-au comunicat semnele de alarma pentru boala severa, evitandu-se in acest fel deplasarea copiilor la serviciile de urgenta, de obicei supraaglomerate, iar in 8 cazuri, medicii de la call-center au alertat serviciile de Ambulanta.

 

pediatrie ortopedie copiiIn cazul serviciului Peditel, care poate fi apelat la numarul 1791, de la infiintare pana in prezent s-au primit peste 43.000 de apeluri, doar in luna precedenta fiind preluate peste 4.000 de apeluri. Reprezentantii fundatiei Parinti pentru Romania spun ca, anual, la spitalele pediatrice din Romania se prezinta aproximativ 550.000 de copii, iar dintre acestia, doar 10 la suta reprezinta urgente medicale. In cei trei ani de cand serviciul Peditel a devenit functional, numarul prezentarii a sectiile de Urgente ale spitalelor de pediatrie a scazut cu 10 la suta, iar numarul situatiilor in care ambulantele sunt trimise la cazuri mai putin grave, a scazut cu 2.500. Un calcul facut de reprezentantii asociatiei arata ca eficienta bugetara a acestui proiect este de aproximativ 400.000 de euro, bani economisiti din bugetul Sanatatii.

Pentru anul in curs, reprezentantii fundatiei vor demara un proiect prin care isi propun strangerea a 700.000 de lei, bani necesari functionarii non-stop a serviciului, timp de 12 luni.

 


Adaugati un comentariu


 

*