35 de milioane de lei, pentru doua noi programe de sanatate

24 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Incepand de luna viitoare, Ministerul Sanatatii va finanta Programul de Trauma si Programul de Accident Vascular Cerebral. Aproximativ o mie de pacienti vor beneficia de programele finantate de MS.

 

Prof. dr. Dorel Sandesc

Prof. dr. Dorel Sandesc

Ministerul Sanatatii (MS) va lansa, incepand din octombrie, Programul de accident vascular cerebral (AVC), care va incepe din octombrie si pentru care se vor aloca 5 milioane de lei, a anuntat secretarul de stat Dorel Sandesc. Oficialul MS a spus ca totodata va fi inclus la finantare Programul de trauma, care se va desfasura in 20 de spitale si pentru care s-a prevazut un buget de 30 de milioane de lei.

Zilele acestea, vom anunta lansarea ultimelor doua programe pe care le-am anuntat la inceputul mandatului: Programul de trauma, prin care se va asigura finantarea materialelor de osteosinteza, acele materiale necesare pentru operarea pacientilor cu politraumatisme (…) foarte scurte si pe care spitalele nu si le puteau permite intotdeauna, si Programul de accident vascular cerebral (…) prin care vom asigura finantarea medicamentelor trombolitice necesare in tratamentul de urgenta al pacientilor cu accident vascular cerebral”, a declarat prof. dr. Dorel Sandesc, cu prilejul unei conferinta de presa in cadrul careia s-a lansat Saptamana inimii, in cadrul careia vor fi organizate o serie de evenimente, in perioada 28 septembrie-5 octombrie.

 

 Dragos Vinereanu

Dragos Vinereanu

Programul AVC vine dupa Programul National de Infarct Miocardic Acut (IMA), despre care oficialii MS spun ca a fost un succes, mortalitatea prin infarct reducandu-se considerabil in cei patru ani de la lansare, dupa cum a aratat presedintele Comisiei de Cardiologie din MS, prof. dr. Dragos Vinereanu.

La fiecare noua minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut – principala cauza de mortalitate cardiovasculara din Romania -, iar la fiecare 30 de minute, o persoana face infarct miocardic. Programul national de tratament al infarctului miocardic este o reusita; datorita implementarii acestuia, in fiecare an sunt salvati cateva sute de pacienti si tratati corespunzator cateva mii”, a spus Vinereanu.

Programul national de infarct miocardic acut (IMA) asigura finantarea stenturilor necesare pentru tratamentul in urgente a pacientilor cu aceasta problema. Astfel, daca in 2010, mortalitatea prin IMA era de 13, 5%, in 2014, aceasta cifra a ajuns la 8,2%, devenind un succes pe plan european. Acest program are alocate 20 de milioane de lei si se desfasoara in 16 spitale, asa cum a aratat Vinereanu.

 

chirurgie cardiovascilara spitalul-monza-1Programul „Actiuni prioritare pentru tratamentul pacientilor critici cu leziuni traumatice acute” (Programul de trauma) va beneficia de o finantare de 30 de milioane de lei si se va desfasura in 20 de spitale, au mai spus oficialii MS.

 „De anul trecut am reusit, la finalul lui, sa demaram o alta actiune prioritara importanta – Anestezie terapie intensiva – care asigura completarea finantarii pentru medicamente si pentru consumabile necesare ingrijirii pacientilor din sectiile de Anestezie si terapie intensiva. Aceste programe s-au impus ca o necesitate datorita unei realitati: decontarile facute de CNAS nu acopera cheltuielile reale necesare ingrijirii cazurilor grave. Astfel ca spitalele nu aveau la dispozitie cele necesare intotdeauna si spitalele mari, importante, aveau deficit, iar sectiile care tratau aceste cazuri erau <<gaura neagra>> a acestor spitale”, a mai spus profesorul Sandesc.

 

Cardiopatie ischemicaTot anul acesta, MS a lansat si Programul „Actiuni prioritare pentru profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica”, pentru care s-au alocat 4,9 milioane de lei si se desfasoara in sapte spitale.

Stim astazi ca aproximativ 80 la suta dintre bolile de inima pot fi prevenite. Solutia? Combinatia dintre diagnostic precoce, tratament modern si masuri eficiente de preventie. (…) Programul se va desfasura in sapte spitale, respectiv, Spitalul Univeristar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Univeristar de Urgenta Elias, Institutul National de Neurologie si Boli Cerebrovsculare, toate din capitala, Spitalul Clinic de Urgenta Mures, Spitalul Clinic Judetean Timis, Spitalul Judetean de Urgenta Oradea, si Spitalul Clinic «Nicolae Oblu» din Iasi”, a detaliat Dorel Sandesc.

De asemenea, se va demara si Programul de radiologie interventionala, prin care se va asigura interventia endovasculara in urgenta, ce poate rezolva cazurile evitand interventiile chirurgicale si aducand beneficiu terapeutic, pentru pacientii cu accident vascular cerebral.

In toate aceste programe ale MS vor fi inclusi aproximativ o mie de pacienti, cu probleme grave de sanatate.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*