617.000 de lei pentru reparatiile aparaturii medicale de la Spitalul Floreasca
Ministerul Sanatatii a decis alocarea acestei sume in urma solicitarii unitatii medicale, care are nevoie sa repare un CT si alte aparate medicale fara de care nu-si poate desfasura activitatea. Spitalul Judetean de Urgenta Buzau sta jalnic la capitolul aparatura de inalta performanta, de ani buni.
Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca i s-au alocat de la Ministerul Sanatatii, astazi, 16 octombrie 2013, suma de 617.000 lei pentru repararea CT-ului si a altor aparate, transmite Biroul de presa al MS.
Potrivit aceleiasi surse, unitatea medicala a solicitat Ministerului Sanatatii in data de 14 octombrie 2013, alocarea unor fonduri in vederea finantarii unor piese de schimb pentru mai multe aparate de inalta performanta, inclusiv pentru computerul tomograf, iar in urma analizelor si procedurilor indeplinite, Ministerul Sanatatii a alocat, astazi, suma mentionata.
Intrucat in ultimii 4 ani nu a existat un program coerent de achizitii publice privind aparatura de inalta performanta, inclusiv achizitia de computer tomograf pentru unitatile sanitare, MS intentioneaza realizarea unui program national cu derulare pe 3 ani pentru achizitia echipamentelor de inalta performanta (rezonanta magnetica, endoscopie, radioterapie, computer tomograf), se arata in acelasi comunicat al MS.
Nu se mentioneaza si care categorii de spitale vor intra in noul program de achizitii, dar daca ar fi sa existe o logica suficient de coerenta in evaluarea corecta a nevoilor unitatilor medicale, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau ar trebui sa se afle in fruntea listei, avand in vedere ca CT-ul existent este foarte vechi si mai mult sta stricat decat functioneaza, iar sumele cheltuite de fiecare data cu schimbarea unor piese extrem de costisitoare au insemnat, de-a lungul ultimilor 5-6 ani, o suma totala mai mare decat cea necesara achizitiei unui aparat nou, cu ajutorul caruia s-ar putea stabili diagnostice corecte.
Mai mult, unitatea medicala buzoiana nu dispune nici de un ecograf performant si nu poate asigura nici investigatii prin Rezonanta Magnetica in regim de urgenta, singurul RMN existent in judet fiind cel al clinicii private RMN Imagistic, care desi functioneaza intr-un spatiu inchiriat de la Spitalul Judetean, nu are program de lucru permanent.
In acest context, aviz parlamentarilor nostri din Coalitia aflata la Guvernare, care ar trebui sa-si asume sarcina unui lobby permanent pe langa ministrul Sanatatii, de a lua in calcul necesitatile de maxima urgenta ale celei mai mari unitati sanitare cu paturi din Buzau si, prin extensie, ale buzoienilor cu probleme de sanatate!