Aparatura medicala de milioane de euro, mancata de rugina

11 septembrie 2012 | 1 comentariu |

Ministerul Sanataii spune ca a identificat aproximativ 400 de aparate medicale de inalta performata care zace nefoolosita in spitalele desfiintate, in timp ce medicii din zeci de unitati sanitare nu au cu ce sa-si faca treaba.

 

Ca la noi, la nimeni. De mai bine de un an de cand 67 de spitale au fost desfiintate, aparatura medicala de care acestea au dispus, o parte chiar de inalta performanta, zace in paragina, lasata prada prafului, umiditatii, ruginii si altor factori care o depreciaza, in timp ce multe dintre spitalele ramse in functiune  nu-si pot face treaba tocmai din cauza lipsei acestor aparate.

Dupa mai bine de un an de tergiversare, Ministerul Sanatatii anunta ca a inventariat si evaluat, din punct de vedere tehnic si al modului de pastrare, dispozitivele medicale aflate in cele 67 unitati sanitare care, incepand de anul trecut, nu mai sunt in contract cu casele de asigurari de sanatate. 

„Avem in jur de 400 aparate medicale de inalta performanta, ca de exemplu aparate de radiologie, ATI, ecografe, aparatura pentru salile de operatie, pentru laborator si fizioterapie. O parte au fost transferate la spitalele judetene de la aceste unitati”, a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, intr-un comunicat remis presei de institutia pe care o conduce.

Ministrul mai spune ca procesul de transfer al dipozitivelor medicale va continua in urmatoarea perioada, dar numai in functie de finalizarea si solutionarea analizelor pe care echipe ale Ministerului Sanatatii le realizeaza in aceasta perioada la unitatile sanitare pentru care autoritatile publice locale au solicitat reaorganizarea in centre multifunctionale de sanatate sau in unitati sanitare. Nu a spus insa si cand se va finaliza aceasta operatiune…

 Comentarii (1)

  1. Un buzoian spune:

    Acest lucru ne dovedeste inca odata ca acolo unde este vorba de banul public exista jaf si ca trecerea la unitati medicale private este singura solutie.
    Cine raspunde de banii irositi (aparate care s-a degradat sau nu sau folosit pentru contributorul care a dat banii. In mod normal cei care au decis lichidarea spitalelor fara sa se preocupe de inventarul existent ar trebui trimisi in judecata (distrugere din culpa). Dar sa stati linistiti – Ministerul Sanatatii are un principu: o inmormantare costa mai putin decat tratamentul unui pacient, cheltuielile suportandu-le familia si nu sistemul.

Adaugati un comentariu


 

*