Numarul bolnavilor cu gripa din Spitalul Sapoca a ajuns la 21! Plus 7

1 martie 2013 | 0 comentarii |

Institutul cantacuzino a confirmat existenta virusului AH1  la Sectia Ojasca a Spitalulului Sapoca, in pavilionul unde sunt internati 126 de pacienti „Cod penal”. In Toata sectia sunt 402 pacienti.

 

Sapoca-supraveghere bolnavi

UPDATE: Inca 7 cazuri de gripa au fost depistate astazi, la pranz, in urma triajului epidemiologic de la Sectia Ojasca a Spitalului Sapoca. Potrivit medicilor, cei 7 noi bolnavi provin, asa cum era de asteptat, si din alte pavilioane decat cei 21 care erau in evidenta azi-dimineata.

 

Focarul de gripa de la Spitalul Sapoca, Sectia Ojasca – pavilion bolnavi periculosi, internati de Ministerul Public (Cod penal), se intinde ca pata de ulei, facand sa creasca numarul bolnavilor cu virus gripal de la o ora la alta, numarul lor ajungand de la 16 la 21, in mai putin de doua zile.

Institutul Cantacuzino a trimis rezultatele la probele transmise pentru cei 16 bolnavi suspectati de medicii unitatii medicale cu gripa si care intre timp au prezentat simptomatologie specifica. Intre timp au fost diagnosticati clinic inca 5 pacienti. Potrivit rezultatelor analizelor, este vorba despre virusul comun care circula in acest sezon, A (H1)pdm09. Medicii apreciaza insa ca numarul cazurilor ar putea sa mai creasca, desi pacientii sunt izolati, pentru ca majoritatea bolnavilor din ojasca au refuzat vaccinarea antigripala, iar legislatia nu permite obligativitatea, chiar daca acestia stau in colectivitate si pot fi oricand o sursa de infectie.

 

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau,  formele de manifestare a gripei sunt de nivel usor si mediu, astfel ca nu a fost necesara internarea acestora la Boli Infectioase, iar tratamentul specific li se plica in sectia in care sunt internati. Au fost insa luate masuri suplimantare de protectie a celorlalti pacienti si de preventie a raspandirii virusului (dsi este greu de presuipus ca acesta avand calea de transmitere aerogena, nu vor aparea si alte cazuri de gripa. Deocamdata, bolnavii cu virus gripal si supectii au fost izolati, se face zilnic dezinfectie, iar Sectia Ojasca este in carantina. Exista insa in continuare riscul ca virusul sa se raspandeasca.

Mai grav este ca nici personalul medical nu s-a vaccinat antigripal, iar riscul ca spitalul, si asa in criza de medici, asistente si infirmiere, sa se confrunte cu probleme si din acest punct de vedere.

La ora actuala se face triajul atat al bolnavilor din intreaga unitate medicala, cat si a personalului medical, sperandu-se ca cel putin cele 100 de doze de vaccin care mai sunt disponibile in stocurile DSP vor putea fi administrate si astfel se va limita raspandirea virusului.

La ora actuala, 126 de pacienti se afla internati in pavilionul in care s-a declarat focarul de infectie, iar in treaga secrie sunt 402 pacienti; plus personalul medical, de ingrijire si auxiliar.

 

La  nivel national, potrivit datelor comunicate de Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile si de Centrul National de Gripa din cadrul INCDMI Cantacuzino, cazurile de gripa evolueaza atat in forma medie cat si severea, in principal la persoanele nevaccinate antigripal. In ultima saptamana de raportare au fost inregistrate si trei decese cauzate de gripa, doua cu virus Tip B si unul de Tip A.

De la inceputul sezonului confirmate cu gripa 225 de persoane si 6 decese, din care 4 cu virus AH1 si 2 cu virus Tip B. Cele mai multe cazuri de boala au fost inregistrate in Bucuresti, dar si zona Moldovei a fost puternic afectata.


Categorii: Actual, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*