Crucea Rosie Romana – 140 de ani de voluntariat. La Multi Ani!
In aceasta perioada, organizatia s-a aflat mereu in prima linie a asistentei umanitare, prin suportul socio-medical pe care l-a acordat, atat pe timp de pace cat si de razboi.

Principesa Margareta – presedinte CRR
Moment festiv, astazi, pentru Crucea Rosie Romana (CRR), care a implinit 140 de ani de la infiintare si a marcat tot atatia ani de activitate umanitara. Pentru a marca evenimentul, la sediul organizatiei, din Bucuresti a fost dezvelita o placa aniversara. La eveniment au participat principesa Margareta a Romaniei – presedinta CRR, directorulu general al CRR – Ioan Silviu Lefter, presedinti si directori ai filialelor organizatiei, voluntari si angajati ai organizatiei.
Principesa Margareta a evidentiat implicarea Familiei Regale in activitatea si sustinerea CRR inca de la fondare, exprimandu-si speranta ca „generatiile viitoare vor duce mai departe aceasta menire” prin care voluntarii de astazi continua cu pasiune si devotament misiunea inaintasilor lor.
„Astazi voluntarii nostri continua cu pasiune si devotament misiunea inaintasilor lor, in spiritul principiilor fundamentale ale miscarii internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. Ei raspund fara ezitare in situatie de urgenta in actiuni de salvare si asistare a victimelor dezastrelor naturale, in promovarea educatiei pentru sanatate sau in acordarea primului ajutor. Am speranta ca generatiile viitoare vor duce mai departe aceasta menire cu simt de raspundere si generozitate! La multi ani, Crucea Rosie Romana!”, a fost mesajul principesei.
Seria de evenimente aniversare a continuat la Palatul Elisabeta cu o receptie la care au fost invitate personalitati de la nivelul Presedintiei si Guvernului Romaniei, oameni de cultura, reprezentanti ai societatii civile, ai Corpului Diplomatic, parteneri si prieteni ai Crucii Rosii Romane.
In prezenta directorului Romfilatelia, Cristina Popescu, directorul general al Crucii Rosii Romane, Ioan Silviu Lefter a dezvelit macheta unui plic aniversar „Crucea Rosie Romana 140 de ani”.
La ceremonie au participat ministrul Educatiei, Adrian Curaj, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, reprezentanti ai Presedintiei, alti membri ai Corpului Diplomatic, personalitati ale societatii civile, angajati, voluntari si parteneri ai Crucii Rosii Romane.
Tot pentru a marca acest moment important din istoria organizatiei, timp de o saptamana, o panza de 140 de metri cu mesaje de pace transmise de voluntari din toata tara, va acoperi gardul Palatului Parlamentului.
„Astazi, Crucea Rosie Romana marcheaza 140 de ani de activitate umanitara neintrerupta. Suntem recunoscatori nenumaratelor generatii de voluntari care au acordat de-a lungul timpului ajutor tuturor celor in nevoie, indiferent de conditii. Ne mandrim cu surorile de Cruce Rosie care au alinat suferinta ranitilor si bolnavilor in timp de razboi, care au tratat copii, tineri si batrani in timpul epidemiilor de malarie, holera, tifos si tuberculoza, care au contribuit la reintregirea familiilor separate de razboi sau de regimul opresiv. Faptele de excelenta din istoria acestei organizatii ne motiveaza si ne obliga sa ne adaptam mereu la ce este nou si sa ramanem in prima linie a sprijinului umanitar. Vom continua sa aducem bucurie si speranta celor care au nevoie de noi”, a declarat Ioan Silviu Lefter, cu prilejul festivitatii dedicata celor 140 de ani de la infiintarea Crucii Rosii.

Iuliana Tudor – Parcul Tineretului
In a doua parte a zilei, in parcul Tineretului din Capitala, peste 300 de voluntari au format o cruce umana si, alaturi de ambasadorul Crucii Rosii Romane, Iuliana Tudor, au ridicat spre cer 140 de baloane, cate unul pentru fiecare an in care organizatia, prin voluntarii sai, a slujit umanitatea in cele mai dificile momente, anunta Biroul de presa al CRR, printr-un comunicat.
Sprijinul oferit de Crucea Rosie Romana de-a lungul celor 140 de ani de la infiintare a fost continuu, se mai arata in comunicatul remis de CRR la ceas aniversar si de bilant. Numai in 2015, organizatia a ajutat peste 100.000 de familii si persoane singure cu alimente de baza, a asigurat peste 60 de interventii in situatii de urgenta, prin care s-a oferit sprijin material unui numar de aproape 29.500 de persoane, iar peste 30.000 de romani localizati in zone de risc au beneficiat de programe de informare despre cum sa se comporte in caz de dezastru.
In acelasi timp, aproximativ 32.000 de persoane au fost pregatite in acordarea primului ajutor, 7.600 au beneficiat de servicii de prim ajutor, iar prin campaniile de mobilizare sociala la donarea de sange, organizate de Crucea Rosie Romana, 4.400 de persoane s-au implicat. Prin serviciul „Cautari persoane”, Crucea Rosie a solutionat 170 de cazuri pentru restabilirea legaturilor cu familia. Intregul raport de activitate al Crucii Rosii Romane din anul 2015 poate fi gasit pe pagina de web a asociatiei, AICI.
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania a fost infiintata la 4 iulie 1876, la doi ani dupa aderarea tarii noastre la Prima Conventie de la Geneva (30 noiembrie 1874) „pentru ameliorarea situatiei ranitilor si bolnavilor din fortele armate in campanie”. Actul de constituire a Crucii Rosii Romane a fost semnat de Dimitrie Ghica, Nicolae Cretulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. C. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ioan Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila (caruia ii datoram, intre altele, reformarea sistemului sanitar romanesc in epoca), un grup de personalitati ale epocii.
Primul sediu al organizatiei a fost deschis intr-o aripa a Spitalului Coltea din Bucuresti, iar primul presedinte a fost printul Dimitrie Ghica (1876-1897). Dupa numai doua saptamani, goarna a sunat adunarea pentru medici, infirmieri si voluntari! Pe 20 iulie 1876, Societatea de Cruce Rosie din Romania primea botezul focului. O ambulanta, dotata cu cele necesare si insotita de cativa voluntari, un medic si mai multi infirmieri – parasea Romania pentru a acorda ajutor ranitilor din razboiul sarbo-turc. La o luna de la aceasta incercare, pe 23 august 1876, Comitetul International al Crucii Rosii recunoaste, oficial, existenta Crucii Rosii Romane.
Una dintre caracteristicile societatilor de Cruce Rosie este solidaritatea intre Societatile Nationale surori si compasiunea aratate fiintei umane, indiferent de tabara din care face parte si de religia pe care o are. In timpul Razboiului de Independenta (1877-1878), Societatile de Cruce Rosie din Germania, Italia, Belgia, Suedia si Franta au venit in ajutorul celei romanesti, trimitand materiale sanitare si chiar personal medical. S-a intervenit atunci pe toata linia frontului cu personal specializat (medici, infirmiere, brancardieri), folosindu-se ambulante si trenuri sanitare si instalandu-se spitale de campanie.
In aceeasi perioada, Societatea de Cruce Rosie Romana se dezvolta si in tara, prin infiintarea de asezaminte spitalicesti in Bucuresti si in mai multe orase din Moldova si Valahia. Pana la inceputul secolului al XX-lea, cand dr. Mina Minovici infiinteaza Societatea de Salvare, Crucea Rosie se implica foarte mult in acordarea primului ajutor persoanelor aflate in pericol si transportarea acestora la spitale si alte asezaminte medicale.
In 1885, in timpul conflagratiei balcanice care a opus Bulgaria Serbiei, Crucea Rosie Romana a trimis cate o ambulanta in serviciul fiecareia dintre armatele combatante.

Regina Maria si infirmiere voluntare
Nume sonore ale istoriei si culturii romane – Regina Elisabetta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, Printul Dimitrie Ghica, George Enescu, Grigoras Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferintelor celor mai vulnerabili dintre romani.
Pregatirea specializata a surorilor de caritate avea sa fie asigurata o data cu infiintarea, in 1891, a unei scoli permanente pentru infirmiere, pentru care, un an mai tarziu, s-a deschis si un spital-scoala cu 10 paturi permanente.
In vara lui 1913, o data cu intrarea Romaniei in cel de al doilea Razboi Balcanic, personalul Spitalului Mobil al Crucii Rosii Romane va trece din nou Dunarea, pentru a-i ingriji pe militarii aflati in suferinta pe teritoriul statului bulgar. De data aceasta, cei mai multi nu sunt rapusi de glont si srapnel, ci… de holera care, dupa razboi, va ajunge si in sudul Romaniei. Infirmierele si medicii Crucii Rosii vor transforma satele in mari spitale de campanie, unde au fost ingrijiti cateva mii de bolnavi. 44 de comune au fost „invadate” atunci de holera, peste 7.000 de teste bacteriologice au fost efectuate, iar rolul Crucii Rosii, pe timp de pace, a fost indiscutabil recunoscut.

Sursa foto: Crucea Rosie Romana
Imaginea-fanion a Reginei Maria, in costum de sora de caritate, trecand de la un spital de campanie la altul, in timpul Primului Razboi Mondial, a facut inconjurul planetei. Presa franceza, britanica, americana consemna eforturile de razboi ale unei tari in care pana si regina isi risca viata imbarbatandu-i pe ostasii suferinzi. La vremea aceea, Crucea Rosie Romana avea deja o istorie de patru decenii. Infirmiere si medici militari bine pregatiti si curajosi trecusera prin focurile altor batalii.
In 1919, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania (SNCRR) adera la Liga Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. Principiile adoptate la Conferinta Internationala a Crucii Rosii, de la Viena, in 1965 si reactualizate, in 1985, au stat la baza intregii activitati a SNCRR, incepand cu 22 decembrie 1989.
In 1995, a fost adoptata si promulgata Legea nr. 139 privind activitatea Societatii Nationale a Crucii Rosii Romane.