Ziua Mondiala pentru Asistenta Umanitara, un omagiu adus oamenilor care ajuta oameni!

19 august 2014 | 0 comentarii |

Comisia Europeana ii onoreaza astazi, pe lucratorii umanitari care s-au dedicat actiunilor umanitare, chiar cu pretul pierderii viatii sau libertatii si pe cei care au fost raniti in timp ce isi desfasurau activitatile, sub sloganul „Suntem lucratori umanitari!”.

 

ajutor-umanitarCu ocazia Zilei mondiale pentru asistenta umanitara, celebrata la 19 august, Comisia Europeana aduce un omagiu oamenilor care s-au dedicat actiunilor umanitare, desfasurandu-si activitatea in sprijinul altor oameni si chiar si-au pierdut viata sau libertatea ori au fost raniti in misiuni umanitare. Prin intermediul departamentului sau de ajutor umanitar (ECHO), Comisia Europeana dispune de personal prezent in permanenta in locurile confruntate cu situatii de criza din toata lumea si lucreaza indeaproape cu organizatii umanitare partenere, precum agentiile ONU specializate, miscarea de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si organizatiile neguvernamentale. Impreuna, acestea asigura acordarea de asistenta umanitara populatiilor civile din toata lumea intr-un mod impartial si nediscriminatoriu. Accesul umanitar si securitatea personalului umanitar sunt insa expuse unor riscuri din ce in ce mai mari.

Comisarul european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si reactie la situatii de criza, Kristalina Georgieva, a subliniat cu prilejul Zilei mondiale pentru asistenta umanitara, ca aceasta zi reprezinta o ocazie de a reflecta asupra importantei actiunilor umanitare in ceea ce priveste salvarea de vieti omenesti si ajutorarea persoanelor, ori de cate ori acestea sunt in dificultate.

 

crucea-rosie-semiluna-rosieLucratorii umanitari isi desfasoara activitatea, de multe ori, in conditii foarte periculoase, iar acest aspect a fost evidentiat si de comisarul european Kristalina Georgieva. „Am asistat la extinderea ajutorului pe care il ofera in beneficiul victimelor cutremurelor, incendiilor si inundatiilor, insa acestia isi risca cel mai mult viata in zonele de conflict. Exista o tendinta alarmanta de a face din acesti oameni dedicati muncii lor, o tinta. Trebuie sa protejam siguranta lucratorilor umanitari, pentru ca acestia sa poata interveni oriunde este nevoie de ei. In acest sens, voi sensibiliza in continuare opinia publica in ceea ce priveste inrautatirea conditiilor de securitate pentru cei care isi risca viata pentru a o salva pe a celorlalti. Este absolut necesar sa intelegem si sa respectam principiile de baza ale ajutorului umanitar – umanitate, impartialitate, neutralitate si independenta. Trebuie sa punem capat atacurilor armate impotriva lucratorilor umanitari. Ranirea lor inseamna ranirea sperantei in viitorul copiilor nostri”, a punctat comisarul european.

Conform Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), in 2009, 102 lucratori umanitari au fost ucisi si multi altii au fost raniti in incidente de securitate, iar 92 au fost rapiti.

 

Sursa foto: Crucea Rosie Romana

Sursa foto: Crucea Rosie Romana

Ziua Mondiala pentru Asistenta Umanitara a fost instituita de Adunarea generala a Organizatiei Natiunilor Unite in 2008 si comemorata pentru prima data in 2009, pentru a „contribui la sensibilizarea opiniei publice cu privire la actiunile umanitare si la importanta cooperarii internationale si pentru a-i comemora pe toti lucratorii umanitari, tot personalul Organizatiei Natiunilor Unite si tot personalul asociat care au lucrat pentru promovarea cauzei umanitare, precum si pe cei care si-au pierdut viata la datorie”.

Acesta reprezinta un moment de rememorare a evenimentelor acelei zile din 2003, in care Oficiul ONU din Irak a fost bombardat si 22 de persoane si-au pierdut viata. Sloganul sub care se celebreaza in acest an a Ziua mondiala pentru asistenta umanitara este „Suntem lucratori umanitari”.

Parteneriatul dintre ONU si Comisia Europeana reprezinta o componenta-cheie a sistemului umanitar mondial si impreuna sustin ca vor continua sa lucreze pentru a garanta siguranta lucratorilor umanitari si pentru a asigura respectarea principiilor umanitare.

Europa are o traditie indelungata in domeniul ajutorului umanitar, aici infiintandu-se unele dintre cele mai mari si mai eficiente organizatii umanitare la nivel mondial, iar Uniunea Europeana furnizeaza asistenta umanitara de peste 40 de ani, ajungand astazi, cel mai mare donator de ajutor umanitar.

 


Adaugati un comentariu


 

*