Maladia Parkinson, depistata printr-un simplu examen oftalmologic

O echipa de cercetatori britanici de la Institutul Oftalmologic din Londra a pus la punct o examinare care permite identificarea semnelor ce preced boala, pe retina.

 

oftalmologBoala Parkinson, spun specialistii, se caracterizeaza prin distrugerea unor neuroni, insa, inainte de declansarea simptomelor, aceasta boala degenerativa ar putea fi depistata in ochi. Cel putin acesta este rezultatul studiului desfasurat de oamenii de stiinta britanici. Acestia au descoperit ca pe retina persoanelor care sufera de Parkinson se pot observa anumite schimbari. Modificarile sunt vizibile chiar inainte de aparitia primelor simptome. Cu ajutorul echipamentului oftalmologic, cercetatorii au observat alterari ale retinei, la soarecii de laborator testati.

Oamenii de stiinta subliniaza ca aceasta tehnica ar permite si supravegherea reactiei pacientilor la tratament. Francesca Cordeiro profesorul care a coordonat cercetarea, considera ca metoda este revolutionara. „Testele ne arata ca putem interveni mult mai devreme si mai eficient pentru tratarea persoanelor afectate de aceasta boala devastatoare”, a  afirmat aceasta. Cercetatorii arata ca aceasta tehnica este deja utilizata la om, in terapia glaucomului, iar in curand urmeaza sa inceapa teste si pentru boala Alzheimer.

 

medic parkinson neurologIn timpul examenului oftalmoogic se lumineaza fundul de ochi si apoi se observa numarul de celule din retina, celulele gangilonare, se detecteaza semne de inflamare. Dupa observarea schimbarilor, echipa profesorului Cordeiro a testat un antidiabetic, Rosiglitazone, in protejarea celulelor nervoase. Potrivit cercetatorilor, tratamentul a permis reducerea deteriorarilor cauzate de aceste celule.

Tehnica de depistare timpurie si ar putea fi o solutie salvatoare pentru toti bolnavii de Parkinson, in contextul in care, odata cu imbatranirea populatiei, se asteapta ca numarul de cazuri sa creasca.

Daca varsta ramane principalul factor de risc, nu se cunosc cauzele exacte ale bolii Parkinson. Boala cronica are o evolutie lenta si progresiva, iar pacientii raman asimptomatici pana cand se distrug intre 50 si 70 la suta din neuronii cu dopamina si creierul nu mai poate compensa.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*