Rezistenta bacteriilor la antibiotice, testata in doar 30 de minute

14 octombrie 2017 | 0 comentarii |

O noua metoda de testare, dezvoltata de cercetatorii americani, ar putea scurta timpul de asteptare, de la trei zile la o jumatate de ora, ceea ce ar permite luarea unor masuri de impiedicare a raspandirii germenilor antibioticorezistenti.

 

O echipa de cercetatori de la California Institute of Technology a dezvoltat o metoda inovatoare care poate detecta sensibilitatea la antibiotice in cazul infectiilor urinare in mai putin de 30 de minute, ceea ce inseamna ca pacientii ar putea fi diagnosticati si primi tratament in cadrul unei  sigure vizite la medic.

Testul creat de acestia le permite medicilor sa afle rapid ce bacterie anume cauzeaza infectia pentru a putea prescrie un tratament adecvat.

Echipa de oameni de stiinta a studiat unul dintre cele mai raspandite tipuri de infectii, cele ale tractului urinar, care sunt cauza a peste 8 milioane de vizite la medic in fiecare zi, pe plan global, si aproape mereu necesita prescriptie de antibiotice.

Cercetatorii au folosit o tehnica de amplificare si cuantificare a unei molecule de ADN super sensibile, pentru a numara genomul bacterian in probele de urina. Mostrele au fost diluate si incubate timp de 15 minute inainte de aplicarea procedurii, pentru a compara concentratia de bacterii la mostrele netratate – care nu contin antibiotic –  si la cele tratate cu antibiotic.

 

Principiul care sta la baza testului este ca bacteriile obisnuite se inmultesc mai incet in prezenta antibioticului, ceea ce duce la prezenta unei cantitati mai mici de markeri ADN. Daca bacteria este rezistenta la antibiotic, duplicarea ADN-ului nu va fi afectata, iar testul va arata acelasi numar de markeri ADN atat in solutia tratata, cat si in cea netratata.

Folosind 54 de probe de la pacienti cu infectii provocate de Escherischia coli, cercetatorii au comparat rezultatele testelor lor cu cele standard, care dureaza doua – trei zile, iar noua metoda a dat aceleasi rezultate in 95% dintre situatii.

Descoperirea antibioticelor, la inceputul secolului al XX-lea, a schimbat medicina moderna, intrucat infectiile banale, care pana atunci omorau oameni, au devenit usor de tratat. In zilele noastre, insa, din cauza folosirii in exces si a utilizarii gresite, antibioticele si-au pierdut eficacitatea, iar multe specii de bacterii au dezvoltat rezistenta la antibiotice, aceasta devenind una dintre ele mai serioase probleme de sanatate la nivel mondial.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*