Miscarea, atu pentru o viata lunga si sanatoasa

29 mai 2012 | 0 comentarii |

Este nevoie de putina vointa ca sa ai parte de o viata lunga si sanatoasa. Tonusul fizic si psihic sta in gesturi simple, in capacitatea de a te bucura de lucrurile marunte din viata ta, iar prin miscare, prin sport, te pastrezi mai sanatos, mai puternic.

Cu ajutorul unor medici cu experienta vom identifica modul in care miscarea impiedica declansarea anumitor boli si prelungeste viata.

 

Psoriazisul, prevenit prin jogging si aerobic

 

Cercetari realizate de oameni de stiinta si cuantificate de OMS arata ca persoanele care fac miscare mai mult de 100 de minute pe zi isi reduc riscul de a se imbolnavi de psoriazis cu 30 de procente fata de persoanele sedentare.

Cele mai eficiente forme de miscare in prevenirea acestei afectiuni se concretizeaza prin jogging si exercitii de aerobic. Un studiu realizat in acest sens, timp de zece ani, pe 86.000 de persoane, arata ca 1.000 dintre ele au suferit de psoriazis, in timp ce persoanele active au prezentat un risc minim de a se imbolnavi. Psoriazisul este o boala de piele caracterizata prin eruptia placilor eritermatoscuamoase (pete rosii acoperite de scuame), de etiologie necunoscuta, probabil favorizata de factori ereditari. Este o afectiune frecventa, care se manifesta la doua procente din populatia globului”, explica dr. Raluca Patrascu, medic dermatolog.

In concluzie, miscarea fizica face sangele sa circule mai bine in organism, celulele corpului beneficiaza de o mai buna oxigenare si de energie, astfel ca nu se mai imbolnavesc, se multiplica in mod corect si te ajuta sa-ti pastrezi tonusul muscular, supletea articulatiilor, rezistenta oaselor, dorinta de viata si puterea de munca.

 

Bolile cardiovasculare, alungate prin miscare

 

Anuntam cu catva timp in urma, in Sanatatea Buzoiana, ca medicii cardiologi au infiintat un Club sportiv prin intermediul caruia vor sa dea un exemplu ca prin miscare se pot preveni afectiunile cardiovasculare si se poate prelungi viata. Chiar saptamana trecuta, dr. Mircea Constantinescu, seful Sectiei Cardiologie din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau a conferentiat in cadrul unui simpozion organizat de Colegiul Medicilor despre rolul miscarii in protejarea inimii si calitatea vietii.

Numeroase cercetari arata ca miscarea este benefica pentru sanatate si  prelungeste viata. Orice tip de miscare este eficient in prevenirea unor afectiuni cardiovasculare, dar jogging-ul si inotul prsupun eforturi minime, cu  beneficii majore. O cercetare initiata in anul 1976 si realizata pe un esantion de 20.000 de persoane, in scopul furnizarii informatiilor despre bolile cardiovasculare, arata modul in care exercitiile fizice ajuta la prelungirea vietii. Rezultatele au demonstrat ca in perioada de monitorizare au fost inregistrate peste 10.000 de decese in randul indivizilor care nu faceau miscare si doar 1.200 de decese in randul celorlalti. S-a constatat diminuarea riscului de deces cu 44%, exercitiile fizice prelungind durata de viata a femeilor cu 5,6 ani si a barbatilor cu 6,2 ani”, a aratat dr. Constantinescu.

 

(D)efectele statului pe scaun la birou

 

Sa vorbim si despre sedentarism si mai ales despre riscurile pe care le presupune munca de birou, statul prelungit pe scaun, atat de comun in era computerelor.

Pe langa arhicunoscutele deformari ale coloanei vertebrale, dimunarea acuitatii vizuale si dureri la nivelul muschilor umerilor si gatului, un studiu  realizat in Australia arata ca persoanele  care stau mai multe de 11 ore pe scaun in fiecare zi prezinta un risc de deces cu 40% mai ridicat decat cele care stau pe scaun doar patru ore pe zi. Acelasi studiu arata ca exercitiile fizice ajuta, insa pericolul ramane in continuare ridicat pentru cei care stau mult timp pe scaun. In concluzie, cu cat stai mai mult, cu atat creste riscul de a-ti pierde viata”, avertizeaza dr. Lucia Dragan, medic de familie cu competenta in medicina muncii. 

 Studiul la care face referire dr. Dragan a fost realizat pe mai mult de 220.000 de angajati, in varsta de cel putin 45 de ani, urmariti timp de de doi ani si opt luni. Medical atrage atentia ca exista si alti factori de care trebuie sa tinem seama atunci cand analizam speranta de viata, la persoanele obeze sau la cele varstnice care-si petrec cea mai mare parte din zi stand pe scaun riscul de deces fiind mai ridicat.


Adaugati un comentariu


 

*