Boli disparute de 40 de ani, reactivate din cauza incalzirii globale

In plus, bolile tropicale au inceput sa isi faca simtita prezenta si in zona mediteraneana.

 

Victor Olasavsky

Victor Olasavsky

Zilele trecute, asa cum ati fost informati si de SanatateaBuzoiana.ro, a avut loc, la Bucuresti, un simpozion cu tema „Infectiile transmise prin vectori in contextul globalizarii si al schimbarilor climatice”, eveniment organizat de Societatea Romana de Microbiologie si Institutul Cantacuzino, sub egida Academiei de Stiinte Medicale. Printre participanti s-a numarat si reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, Victor Olsavszky, care a tras cu aceasta ocazie un semnal de alarma in privinta schimbarilor climatice care pot afecta ciclul de viata al vectorilor diferitelor boli, cat si raspandirea acestora. „In regiunea europeana avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odata datorate tantarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria si febra West Nile. Apoi sunt boli datorate mustelor flebotome, celebrii tauni, leishmanioza din import, si capuselor- boala Lyme, encefalita de capuse, febra hemoragica. Impactul este unul important pentru ca observam o crestere a acestor cazuri in ultimii ani, iar aceasta se datoreaza incalzirii globale, schimbarilor climatice. Cu alte cuvinte regasim o serie de vectori cu care nu ne-am intalnit in ultimii ani. In Romania au aparut tantari care nu existau. In Italia, Chikungunya a fost descoperita dupa ce disparuse de mai bine de 30 – 40 de ani. A reaparut acesta boala. Acesta a fost un prim semnal ca acesti vectori migreaza datorita schimbarilor climatice, incalzirii globale. Ceea ce intalneam numai la tropice, incepem sa intalnim si in bazinul mediteranean si ceva mai sus, spre paralela 45”, a avertizat reprezentantul OMS in Romania.

 

Conferinta RafilaPotrivit specialistilor, Romania se afla intr-o zona geografica in care incidenta bolilor transmise prin vectori nu este una ridicata, insa, cu toate acestea, modificarile climatice din ultimii ani, transporturile si turismul international favorizeaza aparitia acestor afectiuni.

In acest an, Ziua Mondiala a Sanatatii a fost dedicata de Organizatia Mondiala a Sanatatii campaniei de constientizare a populatiei, profesionistilor din domeniul sanatatii si autoritatilor publice asupra pericolului global pe care il reprezinta bolile transmise prin vectori. Acestea sunt afectiuni cauzate de diferiti agenti patogeni (virusuri, bacterii, rikettsii, paraziti) care se transmit de la o gazda la alta, dintr-un loc in altul, dincolo de granitele traditionale, prin intermediul vectorilor (cel mai frecvent artropode – tantari, muste, gândaci, capuse, dar si animale – rozatoare), atat in populatiile umane, cat si animale.

Organizatorii manifestarii stiintifice de vineri, au subliniat importanta si necesitatea abordarii multidisciplinare integrate in rezolvarea acestei probleme de sanatate publica, in cadrul politicilor si strategiilor europene si nationale.

Simpozionul a reunit specialisti din domeniul sanatatii umane si animale, dar si din domeniile conexe problematicii bolilor transmise prin vectori, fiind conceput ca o platforma de dezbatere si de identificare a unor noi metode de control, de la diagnostic, tratament si preventie pana la supravegherea circulatiei si combaterea vectorilor.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*