Campanie de informare si educare impotriva consumului de droguri

Sub sloganul „Sanatatea este noua euforie din viata ta, nu drogurile!, la nivelul judetului Buzau se va desfasura, timp de o luna, campania de prevenire avanf ca public tinta tinerii.

 

droguri si alcoolIncepand de ieri, cand in intreaga lume a fost marcata Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri, la nivelul judetului Buzau se va desfasura, timp de o luna, o ampla campanie de informare si educare. In aceasta actiune sunt implicate mai multe institutii, care au ca obiectiv comun constientizarea tinerilor asupra riscurilor pe care il presupune consumul de droguri, incluziv al substantelor asa-zis „inofensive”, care in ultima vreme pot fi procurate cu mare usurinta de pe internet, fiind foarte dificil sa se asigure un control al acestoral.

Ziua de ieri nu a a fost aleasa intamplator pentru lansarea campaniei, intrucat incepand cu anul 1987, in fiecare an, in data de 26 iunie, la nivelul tuturor tarilor membre ale Organizatiei Natiunilor Unite se marcheaza Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri. Autoritatile locale nu au dorit sa marcheze evenimentul doar pe parcursul unei singure zile, asa ca s-au folosit de acest eveniment pentru a lansa o campanie mai ampla, care se va derula pana la data de 26 iulie.

 

droguri intravenoasePrincipalul promotor al acestei campanii a fost Directia de Sanatate Publica Buzau, care a atras ca parteneri Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Buzau, precum si numeroase cabinete de medicina familiei, dispensare si cabinete medicale scolare, impreuna cu organizatii si institutii publice cu rol educativ, care au fost de acord sa se implice. Campania se numeste „Sanatatea este noua euforie din viata ta, nu drogurile!” iar scopul principal este acela de a informa publicul larg, in special tinerii, cu privire la efectele nocive ale substantelor noi cu proprietati psihoactive. „Vandute in mod deschis, inclusiv prin intermediul internetului, aceste substante, care nu au fost testate pentru siguranta consumului uman, pot fi mult mai periculoase decat drogurile traditionale, intrucat in cazul acestora din urma exista o legislatie cu reglementari stricte, iar traficul poate fi mai usor timut sub control”, a precizat dr. Ioan Dragusin,sef Compartiment Educatie pentru Sanatate din cadrul Directiei de sanatate Publica Buzau, atragand atentia ca din pacate, de la o zi la alta apar pe piata noi substante cu efecte psihoactive pe care amatorii si le pot procura de pe internet, tranzactile astfel efectuate fiind dificil de depistat.

 

droguriConform celor mai recente statistici, consumul de droguri in randul populatiei Romaniei cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani este in crestere, inclusiv la consumul de substante noi cu proprietaţi psihoactive – etnobotanice. Cel mai consumat drog este cannabisul, urmat etnobotanice, ecstasy, heroina si cocaina. Un sondaj efectuat anul trecut pe un esantion reprezentativ de 1.025 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani arata ca aproape 10 la suta dintre tinerii din Romania consuma droguri usoare. Astfel, 1 la suta dintre cei intervievati au declarat ca obisnuiesc sa consume zilnic droguri, in timp ce alti 1 la suta consuma astfel de droguri de 2-3 ori pe saptamana, 2 la suta  de 2-3 ori pe luna, iar 3 la suta de 2-3 ori pe an. 91 la suta dintre tinerii intervievati au spus ca nu consuma droguri usoare deloc. Totodata, 11 la suta dintre participantii la studiu au spus ca obisnuiesc sa consume alcool zilnic, iar un sfert au declarat ca o fac de 2-3 ori pe saptamana. Doar 37 la suta dintre tineri au spus ca nu consuma alcool niciodata.

 


Adaugati un comentariu


 

*