Tratamente dupa ureche

7 iunie 2012 | 0 comentarii |

In ultimii doi ani, cresterea consumului de medicamente compensate si gratuite eliberate prin farmaciile cu circuit deschis a fost moderata, arata studiul Veniturile si cheltuielile sistemului de sanatate, lansat recent de Expert Forum. 

Potrivit studiului, din punct de vedere al consumului per capita, exprimat in euro la paritatea puterii de cumparare, Romania inregistreaza cea mai mica valoare de la nivelul intregii Uniuni Europene, cu 40% mai mica decat in Polonia, Lituania sau Estonia (respectiv 156 euro fata de 235 – 255 de Euro PPS in anul 2009).

Cu toate acestea, consumul de medicamente a inregistrat in perioada aprilie 2011 – martie 2012 o crestere de 17 procente, iar prognoza pe anul 2012 vizeaza o crestere de pana la 8,9%, pe piata farmaceutica locala, potrivit Cegedim Romania, furnizor de date si servicii de marketing pentru industria farmaceutica.

 

Buzoienii, macinati de boli grave

 

La nivelul judetului Buzau, potrivit datelor oferite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, consumul mediu lunar de  medicamente compensate si gratuite la nivelul judetului Buzau a fost in 2011 de 4.908,9 mii lei.

Consumul de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul in ambulatoriu a crescut in fiecare an, datorata cresterii numarului de pacienti noi cu boli grave si costisitoare si a costului relativ ridicat al acestor medicamente. Astfel,in anul 2011 fata de anul 2010, consumul total de medicamente a crescut cu 7,5 % si este influentat de cresterea semnificativa a consumului pe boli cronice cu aprobare CNAS care a crescut in 2011 fata de 2010  cu 42,82 %. In anul 2010 fata de anul 2009, consumul pe total medicamente a crescut cu doar 2,2%, cea mai mare crestere anuala inregistrandu-se in anul 2009 fata de anul 2008, cand consumul total de medicamente a fost cu 34,07 %  mai mare si s-a datorat eliminarii plafonului de eliberare medicamente de la farmacii in cursul anului 2008”, precizeaza jr. Simona Anghel, director adjunct Relatii cu Furnizorii din cadrul CJAS Buzau.

 

60% dintre copii, tratati fara recomandarea medicului

 

Consumul de medicamente arata ca starea de sanatate a populatiei este din ce in ce mai precara, dar medicii sunt mult mai ingrijorati de faptul ca tratamentele se iau in multe cazuri fara recomandarea specialistilor.

Este grav ca tot mai multi romani se trateaza dupa ureche, nu se mai adreseaza medicilor pentru ca acestia sa stabileasca tratamentul adecvat fiecarei boli si fiecarei persoane, asa cum ar fi necesar, dar cel mai trist este ca fac asta si in cazul copiilor. Potrivit unui studiu recent realizat de ARPIM si Ministerul Sanatatii, aproximativ 60% dintre parinti administreaza copiilor medicamente pentru tuse, febra, nas infundat, dureri de gat sau de cap fara a merge in prealabil la un consult medical, iar 35% din copii au luat antibiotice fara sa le fie recomandate de medic. Acest lucru poate fi periculos, pentru ca pe langa faptul ca ar putea fi amanata vindecarea,  creeaza o anumita rezistenta la medicamente, iar cand va fi necesara administrarea unui anumit tratament, acesta nu-si mai face efectul”, arata dr. Mircea Citrea, medic de familie.

 

Produsele naturiste, la mare cautare

 

Farmacistii spun ca si produsele homeopate sunt din ce in ce mai solicitate, dupa anul 2000 inregistrandu-se o curba ascendenta constanta, de 15-20% pe an, iar consumul suplimentelor nutritive au inregsitrat, in ultima perioada, o adevarata explozie.

Cresterea consumului de produse naturiste este confirmata in special de cresterile vanzarilor raportate de majoritatea producatorilor, dar si de inmultirea numarului medicilor specialisti homeopati. Conform Societatii Romane de Homeopatie, in Romania sunt aproximativ 2.800 de medici atestati de Ministerul Sanatatii, iar cel putin 3% din populatie s-a tratat macar o data pe an cu medicamente homeopate.

Cel mai cunoscut producator homeopatic de pe piata romaneaasca, Boiron Romania, a inregistrat o cifra de afaceri de 10 milioane de euro in 2011, in crestere cu 11% fata de 2010, iar pentru acest an compania estimeaza o crestere de 11,5%. PlantExtrkat, singurul producator roman de homeopatie, a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 12 milioane de lei si estimeaza pentru acest an o crestere de 20%.

In ceea ce priveste consumul de suplimente nutritive, Plafar inregistra in 2011 o cifra de afaceri de peste 4,9 milioane de euro, iar pentru anul acesta estimeaza o crestere de peste 60%. Secom a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 5,3 milioane de euro, iar obiectivul propus de companie pentru acest an este de a ajunge la o cifra de afaceri de 8 milioane, dupa ce in primul trimestru din 2012 vanzarile au crescut cu 42%.


Categorii: Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*