Lotul medicilor si farmacistilor implicati in dosarul „retetelor false”, trimis in judecata

14 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Trezeci si trei de persoane, dintre care douazeci de farmacisti si noua medici au fost trimise in instanta in dosarul retetelor false prin care CNAS a fost prejudiciata cu doua milioane de lei.

 

Doasarul „afacerilor” frauduloase cu retete false a ajuns in instanta. Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a trimis in instanta treizeci si trei de persoane, dintre care 20 de farmacisti si 9 medici – este o stire publicata joi, de  mediafax, preluata si difuzata de inteaga mass-media, in paralel cu dosarul marilor fraude bancare in care prejudiciul se ridica insa la 85 de milioane de lei.

Si intr-un caz, si in altul, se vorbeste de retele de „infractori” financiari, care au fost destructurate de procurori. Ramane de vazut daca va exista si o finalitate sau va ramane ca si in alte cazuri, doar un foc de paie cu care atentia populatiei este dirijata catre evenimente spectaculoase pentru a se estompa lucruri cu mult mai importante pentru existenta noastra, a tuturor.

 

„Descoperirea” procurorilor bucuresteni nu este o noutate, decat in masura in care medicii si farmacistii implicati s-au „calicit” mai mult decat altii sau in conditiile in care a fost verificata o singura retea farmaceutica. „Roata” a fost insa demult inventata si se invarte, fara ca cineva s-o opresca. In realitate, este deja incetatenita, in toata tara, practica de a se prescrie medicamente contra unor „bonusuri” din partea companiilor farmaceutice. In urma cu vreo doi ani, fostul ministru al Sanatatii, Attila Cseke, fiind de profesie jurist, chiar promisese o verificare „la sange” a medicilor trimisi la congrese in strainatate sau in concediu, de anumite companii farmaceutice, dar nu a mai apucat sa faca nimic, pentru ca a fost schimbat inainte de a-si pune in parctica „amenintarea”.   

Cei 33 de inculpati trimisi acum in judecata sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, luare si dare de mita si spalare de bani, infractiuni prin care medici si farmacisti ai aceleiasi retele farmaceutice au prejudiciat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu doua milioane de lei.

 

Cei 20 de farmacisti inculpati sunt Prioteasa Constantin Wychy-Nessy, Vecserdi Geta, Serban Claudia-Elena, Solomon Anca-Mihaela, Besciu Stefan Liviu, Botu Maria Dalia, Ciotaru Mihnea, Cirstea Ioana Luiza, Filoti Marinela, Mihut Magdalena, Savulescu Claudia Cristina, Stoiciu Alexandru, Tencaliec Anca Monica, Voicu Cristina, Craina Adriana, Munteanu Mihaela, Stiuca Alina Mihaela, Negulescu Ermina, Patrascu Florica Monica, Patrascu Sorin Gelu.

Medicii din acelasi dosar sunt Sescu Cristina-Daniela, Alexandru Aurelia, Badea Carmen, Botoaga Victorita, Gales Laurentia Nicoleta, Iftimie Mihaela Carmen, Leontescu Anca Marilena, Mudava Comanoiu Sinona Ana, Spataru Doina.

Ceilalti inculpati se numesc Mihai Mirela Gabriela, Sescu Gabriel, Sescu Laurentiu Aurelian, Sescu Maria Mirabela.

Este greu de spus cati ca ei sunt la nivelul intregii tari si cat ar reprezenta prejdiciul total daca ancheta s-ar extinde in toate judetele…

 

Anchetatorii au stabilit ca totul se derula conform unei strategii foarte bine pusa la punct, prin care farmacistii implicati obtineau un profit personal in urma sporirii artificiale a vanzarilor, iar medicii, bani sau bunuri, in valoare de trei pana la cinci la suta din valoarea totala a retetelor eliberate.

In cele mai multe cazuri, retetele erau prescrise unor pacienti fictivi si ajungeau direct la farmacistul implicat care era, de regula, diriginte de farmacie sau coordonator de zona. Acesta stabilea o legatura cu un medic specialist sau de familie care prescria in mod constant retete false cu valoare compensata, erau apoi trecute prin farmacie, pentru ca ulterior sa fie decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, desi medicametele nu ieseau, fizic, din stoc. Sumele astfel obtinute erau „spalate” prin introducerea ulterioara intr-un circuit comercial licit.

In alte situatii, retetele erau prescrise unor pacienti reali, pentru o boala la fel de reala, dar acestia erau dirijati catre o anumita farmacie (practica uzuala la majoritatea medicilor din tara) sau chiar li se procurau medicamentele de catre medicul prescriptor, retetele ajungand direct la farmacist. Si in acest caz, medicii primeau, de regula, la sfarsitul fiecarei luni, bani sau bunuri echivalente cu valoarea a trei sau cinci la suta din valoarea totala a retetelor eliberate.


Categorii: Analiza, Farmacii, Medici

Adaugati un comentariu


 

*