FMI lasa taxa clawback tot la mana Guvernului

3 august 2012 | 0 comentarii |

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor  si Importatorilor de Medicamente au intrat astazi, cu jalba la delegatia Fondului Monetar International, dar au iesit cu sperante tot la Guvernul Romaniei.

 

Controversata taxa clawback, pentru care producatorii si importatorii de medicamente se lupta cu Guvernul de mai bine de o jumatate de an, a revenit de cateva zile in prim-planul preocuparilor din domeniul Sanatatii.

Asa cum Sanatatea Buzoiana  anticipa zilele trecute, venirea delegatiei Fondului Monetar International (FMI) le-a dat „apa la moara” Producatorilor si Importatorilor  de Medicamente (ARPIM), care astazi s-au dus sa ceara ajutor.  Se pare insa ca reprezentantii Fondului nu au dorit sa-si asume responsabilitati privind taxa pe care companiile farmaceutice sustin ca nu o pot sustine, desi dupa primul semestru au declarat substantiale cresteri ale profitului.

Asteptarea noastra este sa se ia o decizie pana la sfarsitul acestei luni, potrivit angajamentului aumat de Guverm”, a declarat la iesirea de la intalnirea cu reprezentantii FMI, Sorin Popescu, reprezentantul ARPIM.

 

A ramas cum s-a stabilit”

 

Plafonul de referinta luat in calcul de Guvern pentru calcularea taxei clawback este bugetul alocat de CNAS pentru medicamente gratuite si compensate in 2009, adica 5,7 miliarde de lei. S-a inregistrat insa o crestere progresiva anuala, astfel ca s-a ajuns la 6,2 miliarde de lei in 2010, la 6,5 in 2011 si la 7,4 in 2012.

Potrivit reprezentantilor industriei farmaceutice, cuantumul taxei cu care statul taxeaza producatorii de medicamente pentru orice crestere a consumului peste nivelul aprobat al bugetului aferent anului 2009, se ridica la 400 de milioane de euro anual, suma pe care acestia sustin ca nu si-o pot permite, pentru ca reprezinta mai mult de o treime din totalul vanzarilor medicamentelor compensate pe care le au.

Pentru gasirea unei solutii, in perioada 5 iunie – 14 iulie au avut loc patru sedinte de lucru la care au participat reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului de Finante, Casei nationale de Asigurari de Sanatate si ai industriei farma, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat.

 

Ei se cearta si bolnavii mor cu zile

 

Intre timp, medicamentele scumpe au inceput sa dispara de pe rafturile farmaciilor , luand drumul Germaniei, Marii Britanii, Danemarcei, Frantei sau Elvetiei, piete unde acestea se vand cu preturi si de trei ori mai mari, in timp ce bolnavii din Romania s-au confruntat cu o criza fara precedent.

De circa un an observam  lipsa a tot mai multe medicamente scumpe, indeosebi a celor oncologice, care nici nu mai ajung in farmacii, se cumpara direct din depozite, cu banii jos”, declara cu putin timp in urma Clara Popescu, presedinta Colegiului Farmacistilor din Romania.

Reprezentantul Asociatiei Pacientilor cu Boli Cronice, Cezar Irimia, confirma dificultatile pe care le intampina bolnavii care au nevoie de medicamente scumpe, in a si le procura, desi unele dintre acestea sunt incluse pe listele Programelor Nationale, garantate de stat.

Potrivit legislatiei actuale, daca un producator de medicamente nu poate achita taxa clawback trimestriala, produsele sale vor fi excluse de pe listele de compensare.

Obligatia de plata a companiilor farmaceutice pentru trimestrul al III-lea a inceput sa produca efecte la 1 iulie.


Categorii: Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*