Un nou ghid pentru pacientele cu cancer de sân
În primă fază, acest ghid informativ este disponibil doar online, însă în curând va putea fi găsit și printat, în secțiile de Oncologie ale spitalelor din țară.

Cezar Irimia
Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor, la nivel mondial. Anual, aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi de cancer mamar sunt diagnosticate la nivel global, iar peste 9.000 dintre acestea sunt românce. Screening-ul și diagnosticarea precoce a cancerului de sân au dus la progrese semnificative în tratamentul acestei maladii și la creșterea ratelor de supraviețuire. Cu toate acestea, cancerul de sân rămâne cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei și principala cauză de deces.
Primul website din România care oferă exclusiv informații detaliate despre cancerul de sân găzduiește, începând din această săptămână, un nou instrument forte necesar pentru pacientele diagnosticate cu această boală.
Pe site-ul www.canceruldesan.ro a fost lansat, ieri, un navigator pentru pacientele cu această patologie, un ghid cu informații complete, ușor accesibil pentru toate pacientele și aparținătorii acestora.
Inițiativa aparține Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), în parteneriat cu Roche România.
Cezar Irimia, președintele FABC, a precizat cu prilejul lansării noului ghiid, că astfel de inițiative de informare a pacienților sunt bine-venite și necesare. „Acest tip de iniţiative de informare a pacientelor sunt întotdeauna bine-venite, mai ales când vorbim despre cancerul de sân, o boală cu un impact socio-economic foarte ridicat. Sper că informaţia din acest navigator să ajute pacientele să înţeleagă mai bine cu ce se confruntă şi ce trebuie să urmărească, de la diagnostic, până la tratament”, a declarat acesta cu ocazia lansării ghidului.
Deocamdată, noul instrument de informare este disponibil doar în varianta online, pe site-ul amintit, însă în scurt timp va fi tipărit și va fi disponivil și în formă print, care se va distribui la tuturor secțiilor de Oncologie ale spitalelor din țară.
Tot cu ocazia lansării oficiale, medicul Dragoş Median, de la spitalul Filantropia, a precizat că ghidul va fi util, în egală măsură, atât pacientelor cât și medicilor, cărora le va fi astfel mai ușor să-și trateze pacienții și să comunice cu aparținătorii, dacă aceștia vor fi deja informați despre boala de care suferă și despre etapele de tratament.
Fiecare femeie trebuie sa fie conștientă că autoexaminarea sânilor, săptămânal, este o modalitate importantă pentru a depista boala într-o fază incipientă, când poate fi tratată cu rezultate foarte bune. Dacă la examinare depistați o modificare la nivelul sânilor sau axilelor, este necesar să mergeți la medic, iar acesta va decide ce investigații (mamografie, ecografie, biopsie, CT) sau analize trebuie să faceți (hemoleucogramă, analize biochimice sangvine, markeri tumorali), pentru a se stabili cu precizie diahnosticul și terapia ce trebuie urmată. Este însă extrem de importantă colaborarea medicului cu pacientul care, cu cât este mai bine informat, cu atât va fi mai compliant iar rezultatele vor fi mai bune.
Inițiatorii proiectului au mai anunțat că 1.500 de paciente care se află în prezent în tratament chimioterapic vor primi eșarfe de mătase realizate de o pacientă care a suferit, la rândul său, de cancer de sân și a reușit să învingă boala, gestul său venind ca o încurajare pentru femeile care încă se luptă cu această maladie.

Oana Matei
Despre acest nou proiect, Oana Matei, group medical manager în cadrul Roche România, spune că poate ajuta la creșterea șanselor unui diagnostic și a unui tratament mai rapid, condiții esențiale pentru ca boala să poată fi învinsă. „Traseul unei paciente în sistemul de sănătate pare adesea complicat şi de multe ori pacientele diagnosticate cu cancer de sân au nevoie de informaţii şi explicaţii clare cu privire la etapele diagnosticării şi intervenţiilor necesare tratamentului acestei afecţiuni. Tipul de informaţie cuprins în acest navigator poate ajuta la scurtarea timpului dintre etapele acestui proces, ceea ce creşte şansa unui diagnostic şi a unui tratament mai rapid”, a explicat aceasta.
În navigator este cuprins tot traseul unei paciente cu cancer la sân, pornind de la suspiciunea iniţială, investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii şi tipul de tratament.
Potrivit statisticilor, în România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, acesta fiind cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei şi reprezentând principala cauză de deces prin cancer la femeile europene.