UMF „Carol Davila” vrea un nou centru de cercetare

31 iulie 2019 | 0 comentarii |

Acesta ar urma să extindă Palatul Facultății de Medicină, iar lucrările ar putea fi demarate anul viitor, dacă Primăra Capitalei va aproba autorizația de construcție.    

 

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” vrea să construiască un nou centru de cercetare academică. În acest sens, conducerea UMF a depus, la Primăria Municipiului București, o solicitare pentru obținerea PUZ-ului necesar obținerii autorizației de construcție în vederea extinderii clădirii, pe Bulevardul Eroii Sanitari.

Noua construcție, care va avea o suprafață construită de circa 11.500 mp și 8.500 mp utili, ar urma să găzduiască un nou centru de cercetare al UMF „Carol Davila”. Acesta va fi compus din trei corpuri de clădire, realizate pe două și trei etaje, cu înălțimi cuprinse între 13 și 18 metri. Noul centru de cercetare ar urma să se realizeze în două faze de construcție și va fi amplasat pe trei laturi ale Palatului Facultății de Medicină, la nord-est, la est și la vest de laboratorul biologic.

UMF „Carol Davila” se angajează să realizeze noul edificiu astfel încât să se păstreze nealterată grădina din incintă. Dacă universitatea va obține autorizația de construcție, lucrările ar putea fi demarate anul viitor.

 

Palatul Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București este amplasat în Sectorul 5 al Capitalei, în apropierea Spitalului Universitar. Clădirea a fost construită în 1902, după un proiect al arhitectului elvețian Louis Pierre Blanc, în stil neoclasic francez.

Construcția Facultății de Medicină a fost finalizată și inaugurată în ziua de 12 octombrie 1903, când s-a inaugurat și statuia lui Carol Davila, din fața facultății, operă a lui Carol Storck, turnată în bronz în atelierele Școlii de arte și meserii din București. Inaugurarea edificiului facultății reprezintă o dată importantă în evoluția învățământului medical din București. Noul local a adus mari îmbunătățiri în funcționarea laboratoarelor și organizarea lucrărilor practice, precum și în întreaga activitate didactică. El a adăpostit, pentru o vreme, și Facultatea de Farmacie, care în prezent își are sediul în strada Traian Vuia.

Subsolul clădirii este construit din piatră și susține clădirea, cu 3 etaje. Fațada principală, simetrică, este formată dintr-un parter înalt în apareiaj, în care pot fi observate ferestrele în arc de cerc. Corpul central, construit în rezalit și înălțat față de cornișa generală, prezintă o colonadă și un fronton bogat ornat. Colțurile fațadei, scoase în față, adăpostesc scările care permit accesul spre etajele superioare. Fațada dinspre parcul din curtea palatului este desfășurată simetric față de cele două volume masive din capetele acoperite cu cupole și prezintă cinci arce în plin cintru. Intrarea principală prezintă și un portal din piatră sculptată.

 


Adaugati un comentariu


 

*