Beneficiile consumului de nuci, demonstrate de un nou studiu

21 septembrie 2019 | 0 comentarii |

În cazul persoanelor care adoptă un astfel de regim, probabilitatea decesului din cauze cardiovasculare scade semnificativ.

 

Dr. Noushin Mohammadifard si echipa sa

Cu ocazia congresului Societăţii Europene de Cardiologie şi a Congresului Mondial de Cardiologie, evenimente ce au avut loc simultan la Paris, la finele lunii trecute, specialiștii din cadrul  Institutul Isfahan pentru Cercetări Cardiovasculare din Iran au prezentat rezultatele unui nou studiu ce a vizat efectele benefice pe care le are pentru sănătatea sistemului circulator consumul de nuci, cercetarea axându-se în special pe populația din zona est-mediteraneană. Medicul Noushin Mohammadifard, coordonatorul studiului, a precizat că astfel de cercetări au mai fost efectuate și în Europa și America de Nord, însă se refereau la populația din aceste zone, neexistând o garanție că rezultatele sunt valabile și în rândul locuitorilor din zonele aflate în Orientul Mijlociu.

Astfel, studiul cercetătorilor de la Institutul Isfahan a examinat asocierea dintre consumul de nuci şi riscul de boli cardiovasculare şi deces la populaţia iraniană. La studiu au participat 5.432 de adulţi de 35 de ani sau peste această vârstă, fără un istoric de boli cardiovasculare, aleşi aleatoriu din zone urbane şi rurale din Isfahan, Arak şi Najafabad.

 

Medicul iranian a mai explicat că participanţii sau membrii familiilor lor au fost intervievaţi la fiecare doi ani, până în 2013, pentru a se observa apariţia unor evenimente cardiovasculare sau a decesului.

Oamenii de ştiinţă au analizat astfel prezenţa bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral, a bolilor cardiovasculare, a deceselor din orice cauză şi a deceselor în urma bolilor cardiovasculare. Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare, de 12 ani, au fost înregistrate 594 de cazuri de boli coronariene, 157 de accidente vasculare cerebrale, 179 de decese asociate bolilor cardiovasculare şi 458 de decese din orice cauză. Consumul nucilor de două sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de deces cardiovascular comparativ cu un consum de nuci o dată la două săptămâni.

Cercetătorii iranieni au ajuns astfel la concluzia că în cadrul unei alimentaţii sănătoase este recomandat consumul a 30 de grame de nuci nesărate pe zi, cu precizarea că densitatea calorică a acestora este ridicată. „Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase. Acestea trebuie să fie proaspete, deoarece grăsimile nesaturate pot oxida în cazul nucilor vechi, acestea devenind astfel dăunătoare”, a mai explicat dr. Noushin Mohammadifard.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*