Elevii buzoieni vor învăța cum să prevină traumatismele dentare

7 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Școlile din 11 județe vor beneficia de o campanie de informare și prevenire, derulată de Colgate România în parteneriat cu Crucea Roșie.

 

De 26 de ani, compania Colgate România derulează Programul Școlar Colgate, în cadrul căruia elevii primesc informații despre îngrijirea orală corectă, despre ce alimente trebuie să consume pentru a evita apariția cariilor și despre importanța vizitelor periodice la medicul dentist. În urmă cu cinci ani, Crucea Roșie din România s-a alăturat ca partener în cadrul acestui program, care își va derula în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 o nouă etapă.

De această dată, în program a fost inclusă o nouă componentă, constând într-o campanie prin care, alături de celelalte informații oferite până acum, copiii vor învăța cum să prevină traumatismele dentare și cum trebuie să procedeze în cazul în care au suferit un astfel de accident.

Alături de județele Călărași, Constanța, Covasna, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Timiș, Vâlcea și Vrancea, județul Buzău a fost inclus în prima etapă a acestei campanii, astfel că, în perioada următoare, elevii din școlile buzoiene vor primi vizita voluntarilor de la Crucea Roșie, însoțiți de medicii stomatologi din cadrul Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România.

Sesiunile de informare organizate de aceștia se vor adresa în egală măsură, atât elevilor, cât și părinților, care vor afla cu această ocazie ce trebuie să facă dacă, la joacă, un dinte temporar sau definitiv este fracturat sau expulzat.

 

Campania a fost denumită „Primul ajutor pentru dințișor” și se va adresa în primă fază unui număr de 77.000 de copii din clasele primare ale școlilor din cele 11 județe. La finalul fiecărei lecții, elevii cor primi, ca și până acum,  produse de bază pentru îngrijirea dinților și un calendar pentru însemnarea periajului zilnic.

Totodată, părinții vor primi o broșură cu sfaturi pentru îngrijirea optimă a sănătății orale a copiilor, iar  școlile participante vor primi produse pentru igiena mâinilor.

Informațiile și materialele prezentate în cadrul acestei campanii vor fi disponibile și on-line, pe site-ul oficial al programului și pe pagina de Facebook a Crucii Roșii, astfel încât să poată fi accesate și de copiii și părinții din zonele care în care campania nu va ajunge până în februarie 2020.

 

Despre traumatismele dintelui sau ale suportului său osos, medicul stomatolog Rodica Luca, președintele  Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România, a precizat că acestea pot apărea la orice vârstă, atât la copii cât și la adolescenți, producerea lor fiind nu numai accidentală, ci și favorizată de diferite activități practicate individual sau în mod organizat.

Consecințele pot fi variate, de la o ușoară modificare a aspectului estetic până la pierderea dintelui. De aceea, pentru evitarea consecințelor nedorite, este foarte important să se cunoască ceea ce trebuie făcut cât mai curând după producerea traumatismului. Considerăm că derularea din această toamnă a campaniei Primul ajutor pentru dințișor, în cadrul Programului Școlar Colgate, cu ajutorul voluntarilor Crucii Roșii, va constitui o foarte bună modalitate de educație, atât  în privința primului ajutor după un traumatism dentar, cât și în privința prevenirii acestuia”, a adăugat medicul stomatolog.

 


Adaugati un comentariu


 

*