Asociația Română Anti-SIDA se implică în combaterea hepatitei C
Organizația a demarat un proiect pilot adresat consumatorilor de droguri injectabile din Capitală, care constituie cea mai vulnerabilă categorie în ceea ce privește infectarea cu virusul hepatitic C.
Asociația Româna Anti-SIDA (ARAS) a anunțat că a demarat un program pilot cu durata de un an, care are ca scop îmbunătățirea accesului consumatorilor de droguri injectabile din București la serviciile de prevenire, testare, diagnostic şi tratament al hepatitei C. Aceste persoane constituie una dintre categoriile cele mai vulnerabile în fața infecției cu virusul hepatitic C, care se poate transmite cu ușurință prin înțepături, mai ales dacă aceeași seringă este folosită de mai mulți utilizatori. În plus, cei mai mulți dintre ei nu au acces la servicii medicale, nu sunt asigurați, iar astfel se reduc dramatic șansele de a fi diagnosticați la timp și a fi introduși în tratament.
Reprezentanții ARAS spun că proiectul se derulează la nivelul Capitalei pentru că aici există cea mai numeroasă comunitate de consumatori de droguri injectabile din întreaga țară, iar fondurile pentru implementarea acestuia provin dintr-un grant acordat în cadrul Programului de finanţare comunitară Lega-C.
Proiectul denumit „Right to health” își propune abordarea multidisciplinară a acestei probleme considerate a fi una de sănătate publică, scopul fiind susținerea sistemului medical, asigurarea unei rate mai mari de succes a tratamentului şi consolidarea pe termen lung a rezultatului final.
„Persoanele aflate în dificultate, vulnerabile social, comportamental, marginalizate, nu ajung la serviciile medicale aproape deloc şi nici sistemul medical nu are capacitatea, înţelegerea, răbdarea și timpul de a le furniza servicii acestora. Așa se face că rata de adresabilitate a grupurilor vulnerabile la depistare şi tratament este foarte redusă, iar dacă totuşi ajung până acolo, rata de succes a tratamentului este mică” susțin reprezentanții ARAS într-un comunicat remis pe această temă.
În document se mai arată că proiectul va avea patru direcții principale de acțiune, fiecare cu un obiectiv concret. Astfel, se urmărește explorarea şi identificarea întregii reţele de servicii disponibile din domeniul hepatitei C, odată cu identificarea unor scurtături în diagnosticarea hepatitei cu virus C şi stabilirea unui traseu de urmat.
Concomitent, inițiatorii programului vor acționa pentru identificarea barierelor şi a golurilor în accesarea serviciilor din sfera acestei patologii, cu scopul de a le remedia, pe viitor, prin activităţi de advocacy. Nu în ultimul rând se va urmări identificarea unor modele de îngrijire a infecţiei cu virusul hepatitic C pentru persoanele ce aparţin grupurilor vulnerabile.
„Pe lângă beneficiile directe şi imediate pentru sănătatea pacienţilor (informare, diagnosticare, acompaniere la analize suplimentare, includere în terapie, monitorizarea aderenţei la tratament, legătura cu medicii curanţi, asistenţă administrativă), proiectul va avea şi rezultate mai extinse, utile pe termen lung”, mai susțin reprezentanții ARAS.