Peste 6.500 de buzoience testate în cadrul programului de screening pentru cancerul de col uterin

12 februarie 2020 | 0 comentarii |

Medicul coordonator al programului la nivelul Spitalului Județean de Urgență consideră că numărul pacientelor este mic, raportat la populația feminină din județ.

 

Dr. Doina Popescu

Începând cu anul 2013, programul național de screening pentru cancerul de col uterin se derulează și la nivelul județului Buzău, în cadrul unei rețele create și coordonate de Spitalul Județean de Urgență (SJU). Coordonatorul programului la nivel județean este medicul primar Doina Popescu, din cadrul Laboratorului de anatomie patologică al SJU, care a prezentat astăzi un scurt bilanț al perioadei scurse de la demararea programului în județ, până la finele anului trecut.

Cu această ocazie, dr. Doina Popescu a precizat că programul a avut un debut fulminant în anul 2013, an în care au fost testate peste 3.000 de femei, însă numărul acestora a început să scadă treptat, în anii următori. „Principalul motiv pentru care numărul pacientelor care au beneficiat de screening în cadrul acestui program a scăzut după 2013 a fost lipsa fondurilor. S-au alocat tot mai puțini bani pentru acest program și astfel, mulți medici de familie au preferat să se retragă din program, iar atunci a scăzut și numărul pacientelor”, a explicat coordonatorul local al programului.

În total, până la finele anului trecut, au fost testate în vederea depistării cancerului de col uterin peste 6.500 de femei, iar în aproximativ 500 de cazuri au fost depistate în laborator leziuni celulare microscopice care puteau evolua către un cancer.

 

Dr. Doina Popescu spune că numărul pacientelor care au apelat la programul de screening gratuit este mic, raportat la populația feminină a județului, în condițiile în care un astfel de program are eficiență maximă dacă sunt testate cel puțin 80% dintre femei. Programul va continua și în următorii 3 ani, începând cu luna martie a acestui an, iar femeile care s-au testat în prima parte, dar și altele nou incluse în program vor putea să-și facă testul gratuit, dat fiind faptul că recomandarea este ca acesta să se repete la un interval de 4-5 ani. „Continuarea programului de screening pentru cancerul de col uterin va duce la scăderea incidenței cancerului, dacă populația de sex feminin va conștientiza importanța acestei investigații. Testul Babeș-Papanicolau poate salva vieți, dacă este făcut la momentul oportun, fiind o investigație nedureroasă, netraumatizantă, gratuită și pentru care nu este nevoie de foarte mult timp”, a mai precizat dr. Doina Popescu.

 

În ceea ce privește incidența cancerului de col uterin la nivelul județului, medicul spune că este greu de cuantificat, întrucât la Buzău nu se efectuează intervenții chirurgicale oncologice pentru această afecțiune, pacientele fiind nevoite să apeleze la alte centre. „La noi nu se operează cancerele de col uterin, nu pentru că nu am avea specialiști, dar este nevoie și de dotări destul de costisitoare. Pacientele în cazul cărora se identifică modificări celulare ce pot evolua către cancer se adresează altor centre, unde se fac astfel de intervenții, de regulă în București. Multe merg direct, imediat ce obțin rezultatul, fără să mai anunțe medicul de familie sau ginecologul, așa că este greu să ținem o evidență la nivel local. Modificările pe care le observăm în laborator nu înseamnă că stabilim diagnosticul de cancer, dar pacientele au nevoie de investigații de specialitate în urma cărora se decide procedura terapeutică. Cu cât aceste modificări sunt depistate mai devreme, cu atât cresc șansele de vindecare”, a subliniat coordonatorul programului de screening, adăugând că, ideal este ca un astfel de test să fie efectuat anual. Chiar dacă procedura în cadrul programului se poate repeta gratuit la patru ani, un astfel de test costă în jur de 40-50 de lei, astfel că nu ar fi vorba de o sumă foarte mare, pentru a fi efectuat anual.

Pentru a beneficia de testări gratuite în cadrul programului de screening, femeile trebuie să se adreseze mai întâi medicului de familie, pentru a obține o trimitere cu care merg la medicul ginecolog, unde li se recoltează probe care sunt trimise apoi la laborator. Rezultatele testelor sunt trimise la cabinetele medicilor de familie, iar aceștia le comunică pacientelor.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*