Un nou program de screening pentru cancerul de col uterin, demarat la Târgu Mureș

24 iulie 2020 | 0 comentarii |

Programul se adresează femeilor din regiunea de dezvoltare Centru, beneficiind de o finanțare europeană nerambursabilă în valoare de circa 10,5 milioane de euro.

 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (SCJU) va derula, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, un program de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Acesta se adresează femeilor din regiunea de dezvoltare Centru, iar coordonatorii programului au anunțat că 170.200 de femei vor beneficia de screening gratuit, iar cel puțin jumătate vor proveni din grupurile vulnerabile.

Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta” va beneficia de o finanțare nerambursabilă de aproximativ 10,5 milioane de euro, bani care vor fi acordați din fonduri europene, în cadrul axei prioritare „Incluziune socială şi combaterea sărăciei” a Programului Operaţional cu Capital Uman.

Acesta va fi implementat pe o perioadă de 40 de luni, având ca obiectiv general „promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, prin creşterea accesului la servicii durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin”. Se dorește, în același timp, creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii.

 

Dr. Caludiu Puiac

Managerul SCJU Târgu Mureș, dr. Claudiu Puiac, a precizat că principalele activități în cadru programului vor consta în derularea screeningului primar prin testare Babes-Papanicolau si testare HPV în regim pilot, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, precum şi diagnosticul si tratamentul precoce al leziunilor displazice ale colului uterin si reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate în programe de prevenție, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin.

Pentru SCJU Târgu Mureş, acest proiect reprezintă o recunoaştere a experienţei şi activităţii de peste 7 ani a echipei medicale în derularea programului de screening pentru cancerul de col uterin. De asemenea, proiectul aduce un plus valoare prin achiziţionarea şi dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie pentru efectuarea screeningului primar prin detectarea HPV. Prin acest proiect se doreşte creşterea calităţii serviciilor medicale de screening şi creşterea accesibilităţii femeilor din toate mediile sociale la programe de prevenire a cancerului de col uterin”, a declarat acesta.

 

Dr. Cosmina-Cristina Uzun

Manager de proiect a fost desemnată dr. Cosmina-Cristina Uzun, care a declarat că spitalul din Târgu Mureș dispune de o echipă de specialiști care s-a implicat în pregătirea acestui program și se va implica în continuare în derularea lui. La Târgu Mureș se află și Unitatea Regională de Asistenţă Tehnică şi Management Regiunea Centru (UATMR) pentru activitatea de screening în cancerul de col, iar toți specialiștii implicați în noul program au o experiență de peste 7 ani, dobândită în cadrul acestei structuri.

În calitate de manager de proiect, alături de o echipă de profesionişti, am reuşit lansarea acestui program. Nu a fost o muncă uşoară, dar a meritat. După o experienţă de peste 7 ani a UATMR – Centru, reuşim să aducem la Târgu Mureş, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, un proiect european cu finanţare nerambursabilă de aproape 10,5 milioane de euro. Parteneriatul dintre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş va face posibilă implementarea proiectului la nivelul regiunii Centru. Este un proiect despre prevenirea şi screeningul cancerului de col uterin, este un proiect despre şi pentru femei. Bineînţeles că pentru implementarea cu succes a proiectului ne bazăm pe colaborarea cu toate reţelele noastre de screening din regiune, dar şi pe unităţile sanitare care vor îndeplini condiţiile de participare la screening. Dincolo de această reuşită, ne aşteaptă multă muncă în lunile care vor urma”, a declarat dr. Cosmina-Cristina Uzun.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*