Grupa de sânge nu influențează riscul infecției cu noul coronavirus

O confirmă un studiu publicat recent, care combate o teorie conform căreia persoanele cu sânge din grupa A sunt mai predispuse la forme severe de Covid-19.

 

De la debutul pandemiei de Covid-19 au fost efectuate mai multe studii care au încercat să determine dacă grupa de sânge afectează riscul de contractare a coronavirusului sau severitatea Covid-19. Unul dintre aceste studii sugerează că persoanele cu grupe de sânge tip A ar avea un risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid-19 și de a dezvolta simptome severe, în timp ce persoanele cu sânge de tip 0 ar avea un risc mai mic. Un studiu publicat recent combate câteva dintre aceste teorii lansate în perioada de început a pandemiei. Astfel, cercetătorii de la Massachusetts General Hospital și Beth Israel Deaconess Hospital nu au găsit nicio dovadă că tipul de sânge este relevant dacă cineva dezvoltă simptome severe în urma infecției cu noul coronavirus.

O echipă de cercetători europeni care și-a publicat descoperirile în iunie, a descoperit că persoanele cu sânge de tip A ar avea un risc cu 45% mai mare de a se infecta decât persoanele cu alte tipuri de sânge, iar persoanele cu sânge de tip 0 aveau un risc cu 35% mai mic.

 

Constatări similare au observate și în cazul lucrătorilor din sănătate din Hong Kong, cu grupa de sânge 0, în timpul focarului SARS, care a infectat 8.098 de persoane din noiembrie 2002 până în iulie 2003 și este din aceeași familie de viruși.

Cel mai recent studiu contrazice însă o parte din cercetarea respectivă. Studiul a urmărit să stabilească dacă există o asociere între tipul de sânge AB0 și severitatea Covid-19, definită prin intubație sau moarte, precum și pentru a stabili dacă există variabilități în testarea pozitivă a Covid-19 între tipurile de sânge. Toți pacienții adulți care au fost pozitivi pentru Covid-19 în cinci spitale au fost identificați și incluși în acest studiu, iar spitalizarea, intubația și moartea au fost evaluate pentru asocierea cu tipul de sânge. În perioada de studiu, au fost monitorizați 7.648 de pacienți care au efectuat teste Covid-19 în cadrul instituțiilor medica, iar dintre aceștia, 1.289 au fost pozitivi. Potrivit autorilor studiului, tipul de sânge nu este asociat cu riscul de progresie către o boală severă care necesită intubație sau care cauzează moartea și nici nu este asociat cu niveluri maxime mai mari de markeri inflamatori.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*