Noul coronavirus, mai contagios decât SARS

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Hong Kong, au constatat că acesta este mai eficient în infectarea căilor respiratorii și a ochilor, decât predecesorul său.

 

Rezultatele unui studiu efectuat recent la universitatea din Hong Kong relevă faptul că noul coronavirus, denumit SARS-CoV-2 – virusul responsabil pentru pandemia actuală de Covid-19 – s-a dovedit mai eficient decât Sindromul Acut Respirator Sever (SARS-CoV) în infectarea căilor respiratorii umane şi a ochilor. Studiul a fost condus de profesorul Michael Chan Chi-wai, a cărui echipă a comparat infecţiile cu SARS-CoV-2 cu cele cauzate de predecesorul său, SARS-CoV, dar și cu cele produse de  virusuri gripale precum H5N1 şi H1N1.

În acest sens, au fost examinate mostre de ţesut prelevate din tractul respirator superior uman şi de ţesut ocular, într-un laborator cu nivelul 3 de biosecuritate, iar rezultatele au relevat că virusul care cauzează boala Covid-19 este mult mai eficient în infectarea conjunctivei umane şi a căilor respiratorii superioare, în comparaţie cu SARS-CoV, iar nivelul său de contagiozitate este comparabil cu cel observat în timpul pandemiei de H1N1 din 2009.

 

reginaCoordonatorul studiului a precizat că aceste rezultate explică transmisibilitatea mai mare a noului coronavirus, în comparaţie cu SARS-CoV.

Într-un studiu precedent, echipa de cercetare a descoperit că virusul care provoacă Covid-19 poate rămâne în viaţă timp de câteva zile pe suprafeţe netede, precum oţel inoxidabil, sticlă şi plastic.

Noile descoperiri au subliniat posibilitatea ca acest virus contagios să poată fi răspândit de pe astfel de suprafeţe prin intermediul mâinilor, atunci când oamenii intră în contact cu zonele contaminate şi îşi ating apoi zona ochilor. Concluziile cercetării implică faptul că este vital să se evite atingerea ochilor în zonele publice şi spălarea periodică a mâinilor cu apă şi săpun sau curăţarea lor cu produse dezinfectante.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*