Testul Babeș Papanicolau poate salva vieți!

31 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Buzoiencele care și-au început viața sexuală sunt îndemnate de medici să se vaccinze  împotriva HPV și să-și efectueze testul Babeș Papanicolau, pentru a nu deveni victime ale cancerului de col uterin care ucide, anual, peste 1.500 de românce care nu au ajuns la medic la timp.

 

Caravana mobilă a Fundației Renașterea ajunge în județul Buzău, iar în zilele de 3 și 4 noiembrie, cu sprijinul „Istrița Xscape” și al Primăriei Merei, specialiștii voluntari vor oferi în sala de sport din localitate, servicii medicale de prevenție femeilor care vor să știe ce se întâmplă cu sănătatea lor. „Oferim teste Papanicolau GRATUITE doamnelor și domnișoarelor din comuna Merei. NU este necesară o programare! Vă așteptam începând cu ora 9.00!”, a anuțat primarul Ștefan Chircă, pe pagina de Facebook a Primăriei Merei.

În prezent, rata de supravieţuire a femeilor afectate de cancer în ţara noastră este cu 20% mai mică decât media europeană, din cauza depistării tardive a afecţiunilor oncologice. Prin implementarea unor campanii precum aceasta, informăm femeile despre importanţa controlului medical periodic şi contribuim, pe cât posibil, la reducerea acestor discrepanţe. Ne bucurăm că prin Unitatea Mobilă Renaşterea, cu susţinerea donatorilor şi a partenerilor noştri, reuşim să oferim în această toamnă, unui număr mare de femei, analizele medicale ce le pot salva viaţa”, declara Mihaela Geoană, președinte Fundația Renașterea, la începutul lunii octombrie, cu prilejul lansării campaniei de screening de cancer de sân și de col uterin.

 

Cea mai mare mortalitate din UE 

 

În România, cancerul de col uterin este este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la femei, după cancerul de sân și cel colorectal. Peste 1.500 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin şi peste 3.300 sunt diagnosticate cu această boală, deși cele 4-5 decese care survin, în medie, pe zi, ar putea fi prevenite prin vaccinare anti HPV și screening. Avem cea mai mare incidenţă (de 2,5 ori mai mare) şi mortalitate (de peste 4 ori) din Uniunea Europeană prin cancerul de col uterin. Jumătate din femeile care primesc acest diagnostic au sub 55 de ani, iar în 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de pâna în 65 ani.

Din păcate, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt descoperite într-o formă avansată de boală și sunt greu de tratat, tocmai din cauză că pacientele nu au efectuat la timp testele care puteau decela modificări de boală în fază incipientă.

 

Prevenția salvează vieți!

 

Cancerul de col uterin poate fi depistat precoce, înainte de debutul simptomelor, cu ajutorului testului Babeș Papanicolau, și este singurul tip de cancer pentru care exista solutii de prevenție, prin vaccinare. Vaccinul HPV poate fi administrat fetelor și băieților, începând cu vârsta de 9 ani, precum și femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, pentru prevenirea leziunilor genitale precanceroase (cervicale, vulvare și vaginale), a cancerelor cervicale și anale determinate de anumite tipuri oncogene de HPV, a verucilor genitale (condyloma acuminata) determinate de tipurile specifice de HPV.

Lipsa accesului la screening medical, la profilaxie și la tratament timpuriu crește rata mortalității în România, din cauza cancerului de col uterin, de până la 10 ori, comparativ cu țările unde există programe susținute pentru depistarea cancerului cervical și unde tratamentul este inițiat în stadii incipiente.

 

Ce este Testul Babeș Papanicolau?

 

Dr Doina Popescu

Testul Babeș Papanicolau (PAP) este foarte important pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și se realizează fie în mediu lichid, fie prin examen citologic convențional/ standard, fiind indicat să fie efectuat periodic, odată cu începerea vieții sexuale, dar mai ales femeilor cu vârste între 45 și 65 de ani.

„Testul Babeș Papanicolau este o metodă de investigare a sănătății colului uterin al femeii. Este o analiză care nu necesită timp, este ușor de efectuat, este nedureroasă și poate să fie repetată, lucu foarte important, dacă la prima recoltare nu au fost lucrurile așa cum trebuie, dacă apar suspiciuni. Acest test presupune recoltarea de celule, de către medicul ginecolog, de la nivelul colului uterin, care are două zone: exocolul și endocolul cu celule diferite. Un test Babeș Papanicolau trebuie efectuat de fiecare femeie care și-a început viața sexuală. Orice femeie sau fată care și-a început viața sexuală trebuie să meargă la ginecolog măcar o dată pe an, la un consult ginecologic, pentru un examen, pentru efectuarea unei investigații Babeș Papanicolau. Cancerul de col uterin este una dintre formele de cancer care nu ar trebui să apară dacă efectuăm această analiză periodic, anual”, eplică dr. Doina Popescu, medic primar Anatomie-Patologică și coordonator al Programului Național de Screening la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

 

Accesul la screening

 

La acest moment, Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin nu mai este funcțional, dar medicii îndeamnă femeile să-și efectueze, anual, testul Babeș Papanicolau, care este cea mai facilă și mai eficientă metoă de screening pentru cancerul cervical, alături de consultul ginecologic și alte investigații specifice.

Buzoiencele se pot beneficia însă în continuare de screening, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, adresându-se medicilor ginecologi de la Maternitatea Buzău, în Ambulatoriu, sau celor din Policlinica „N. Titulescu”, care le vor recolta proba biologică specifică, iar după ce aceasta va fi analizată în laborator, vor stabili, dacă e cazul, și un diagnostic, respectiv, tratamentul necesar.

Cancerul de col uterin este inclus în Planul Național de Combatere a Cancerului, care parțial a început să fie aplicat și care așa cum a fost conceput de inițiatori, este în concordanță cu pilonii principali ai Planului European de Combatere a Cancerului: prevenție, screening și diagnosticare precoce, accesul la servicii medicale și la tratamente inovatoare, la îngrijirile paliative și creșterea calității vieții după diagnosticul de cancer.

 

Semne de îngrijorare 

 

„Screeningul presupune depistarea modificărilor celulare care, în timp, pot duce la cancer, sau depistarea cancerului de col uterin la femeile care nu prezintă simptome, nu le doare nimic. Tocmai de aceea este important screeningul, tocmai de aceea este important testul Babeș Papanicolau. Această analiză arată modificări la nivel celular, cu mult înainte de apariția cancerului. Sunt modificări microscopice care, tratate la timp, pot preveni apariția unui cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este una sau poate chiar singura formă de cancer care nu ar trebui să apară, care ar putea fi evitată dacă, repet, fiecare femeie care și-a început viața sexuală ar merge anual la un consult ginecologic pentru recoltarea unei astfel de analize. În cei șapte ani cât a funcționat Programul de Screening pentru cancerul de col uterin, la Buzău s-au investigat peste 5000 de femei. În cazul a 15-20% dintre femeile investigate au fost identificate modificări și s-a instituit tratament specific. Să ai sute de femei cu modificări care aparent sunt sănătoase este un semnal de alarmă. Din păcate, în unele cazuri, boala este descoperită într-un stadiu avansat”, precizează dr. Doina Popescu.

 

Cauze și simptome în cancerul de col uterin

 

Dr Crina Stefănescu

Depistarea și diagnosticarea precoce a modificărilor celulare cervicale scade semnificativ riscul apariției cancerului de col uterin. Riscul de cancer de col uterin poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% acest risc. Screening-ul femeilor vaccinate reduce cu încă 30% mortalitalitatea.

Cauzele apariției acestei boli sunt multiple, cea mai frecventă fiind prezența tipurilor oncogene a virusului HPV (Virusul Papiloma Uman), a cărui agresivitate asupra epiteliului cervical este favorizată de o multitudine de factori (imunitate scăzută, fumat, parteneri multipli etc.). Vaccinarea HPV este cea mai bună metodă de prevenire a bolii, atât la femei cât și la bărbați dar, din păcate, în România, prevenția lasă încă mult de dorit. Australia este prima țară din lume care a anunțat că ar urma să fie eradicat cancerul de col uterin în următorii 20 de ani. În plus, există anumite semne și simptome care ar trebui să determine femeia activă sexual să se programeze la o consultație ginecologică: tulburări ale ciclului menstrual, orice secreție vaginală ce nu pare obișnuită sau durere, sângerare vaginală după contactul sexual, sângerare după menopauză. În cazul în care o femeie a suferit o operație de histerectomie totală (îndepărtarea chirurgicală a uterului și colului), testul Papanicolau se va efectua doar la recomandarea medicului curant”, explică dr. Crina Ștefănescu, medic primar OG.

 

Tratarea cancerului de col uterin

 

Cancerul de col uterin este o boală severă, dar care poate fi tratată atunci când este diagnosticată la timp și se inițiază tratament în stadii incipiente. Pentru ca pacienta să primească tratamentul optim, medicii vor lua în considerare starea generală de sănătate, vârsta și statusul reproductiv, dorința pacientei de a-și păstra fertilitatea, istoricul medical (prezența unor comorbidități precum afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afcțiuni respiratorii), stadiul cancerului.

În funcție de stadiul tumorii și riscurile asociate ale fiecărei terapii disponibile pentru tratarea cancerului, medicii vor iniția o schemă terapeutică. Aceasta variază de la pacientă la pacientă și poate presupune intervenție chirurgicală (tratament chirurgical standard, histerectomie, histerectomie radicală, dar și intervenții de îndepărtare a ganglionilor limfatici din apropierea colului uterin, îndepărtare a vezicii (dacă este un cancer avansat), radioterapie (internă sau externă), chimioterapie, terapie țintită, terapie hormonală, imunoterapie”, potrivit INSP.

În concluzie, prevenția, screening-ul și tratamentul precoce au un rol crucial în prevenirea și tratarea cancerului cervical. „Mergi regulat la controale medicale și nu uita de testarea Babeș Papanicolau! Discută cu medicul tău despre mijloacele de profilaxie primară”, este mesajul medicilor.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*