Testări gratuite pentru cancer de col uterin, la Sărata Monteoru

3 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Cancerului de Sân, Mihaela Geoană a anunțat că la începutul lunii noiembrie, caravana mobilă a Fundației Renașterea ajunge în județul Buzău, pentru a acorda consultații și investigații specifice, femeilor care vor să știe mai mult despre sănătatea lor.

 

S-au făcut pași importanți în depistarea și tratarea la timp a bolilor grave, dar România continuă să se situeze pe locuri codașe în ceea ce privește supraviețuirea în cazul cancerul de sân, de col uterin, cancer colorectal sau pulmonar.

Deși „98% dintre cazurile de cancer de sân, de exemplu, depistate timpuriu pot fi vindecate”, prevenţia şi depistarea timpurie în țara noastră fiind încă la un nivel redus, așa că multe femei din România îșipierd viața înainte de vreme. „Fundația Renașterea își dorește să existe un program de screening național gratuit, astfel încât toate femeile să poată depista o asemenea boală timpuriu, pentru că asta înseamnă extrem de mult, este esențial pentru tratarea acestei boli”, a arătat Andreea Esca, ambasadoare a Fundației Renașterea, cu prilejul celei de-a 23-a ediții a evenimentului „Iluminare în roz” – simbol al luptei împotriva cancerului de sân – organizat anual, începând din 2001, de Fundaţia Renaşterea, care desfășoară activități dedicate sănătății femeii, salvând vieți în fiecare zi.

 

La 1 octombrie, întreaga planetă marchează Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului de sân. Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a amintit că organizaţia a obţinut rezultate remarcabile în ceea ce priveşte informarea femeilor din România despre importanţa depistării precoce a cancerului de sân.

„De 22 de ani, Fundația Renașterea informează și oferă servicii de diagnostic gratuite femeilor din orașe mici sau celor defavorizate. Pledăm pentru acces gratuit, așa cum spune și Andreea, la diagnostic și tratament oncologic pentru femeile din întreaga țară. Astăzi iluminăm în roz o clădire monument care a renăscut și este reintrodusă în viața orașului, iar pentru acest lucru o invit pe marea noastră campioană, care știm că va putea renaște, Simona Halep”, a declarat președintele Renașterea, Mihaela Geoană, la evenimentul desfășurat dumincă seară, la Casa Mița Biciclista, monument istoric situat în zona Pieţei Amzei din Bucureşti, care a renăscut ca destinaţie culturală a Capitalei.

 

Momentul „Iluminării în roz” a avut-o ca protagonistă pe Simona Halep – singura tenismenă din ţara noastră care a fost numărul 1 mondial -, ea fiind cea care a declanşat lumina la Casa Mița Biciclista, în culoarea speranţei. Simona a vorbit despre cât de importante sunt controalele medicale pentru sănătatea unei femei și le-a îndemnat pe românce să meargă la medic ori de câte ori simt ca ceva este în neregulă și să încerce să prevină anumite probleme de sănătate.

Sunt extrem de onorată de această invitație să fiu alături de Fundația Renașterea. Este o mare onoare și o mare bucurie și vă mulțumesc foarte mult pentru invitație. Ca sportivă, dar mai ales ca femeie, știu cât de importantă este prevenția, așa că le rog pe toate femeile din țara noastră să meargă anual la controalele medicale. Sănătatea este cea mai importantă și asta o spun din tot sufletul, mai ales în aceste momente. Să aprindem acum împreună lumina roz a speranței și a Renașterii, a spus Halep.

 

Mihaela Geoană a arătat că la centrele medicale ale Fundaţiei Renaşterea din Bucureşti s-au efectuat peste 117.000 de investigaţii medicale, iar prin Unitatea Mobilă de diagnostic au fost oferite 38.357 de teste gratuite femeilor din mediul rural sau din localităţi mici.

Pentru noi, cea mai importantă realizare este faptul că 5.611 paciente care au primit diagnostic oncologic prin centrele Fundaţiei Renaşterea au avut şansa de a-şi salva viaţa. De astăzi până în 14 octombrie, Unitatea Mobilă oferă peste 400 de investigaţii de sân şi ginecologice în parcarea de la Mall Băneasa, iar traseul acesteia va continua până la sfârşitul toamnei, ajungând şi în Sectorul 3 al Capitalei, dar şi în judeţele Buzău şi Vrancea”, a afirmat Mihaela Geoană, care a anunțat că, în acest an, în care se va implementa Planul naţional de combatere a cancerului, e foarte importantă susţinerea autorităţilor.

Programările pentru investigaţii medicale oferite de Unitatea Mobilă se pot face la numărul de telefon 0756.713.652.

 

Caravana mobilă a Fundației Renașterea ajunge în județul Buzău la începutul lunii noiembrie și va poposi la Sărata Monteoru, unde va oferi femeilor dornice să știe ce se întâmplă cu sănătatea lor, teste Babeș Papanicolau, ecografii mamare şi consultaţii senologice.  Echipa de specialiști voluntari ai Fundației Renașterea se va afla la Monteoru în perioada 3-5 noiembrie, în cadrul evenimentului „IstriţaXscape”, după care caravana se va deplasa în județul Vrancea.

În prezent, rata de supravieţuire a femeilor afectate de cancer în ţara noastră este cu 20% mai mică decât media europeană, din cauza depistării tardive a afecţiunilor oncologice. Prin implementarea unor campanii precum aceasta, informăm femeile despre importanţa controlului medical periodic şi contribuim, pe cât posibil, la reducerea acestor discrepanţe. Ne bucurăm că prin Unitatea Mobilă Renaşterea, cu susţinerea donatorilor şi a partenerilor noştri, reuşim să oferim în această toamnă, unui număr mare de femei, analizele medicale ce le pot salva viaţa”, a declarat Mihaela Geoană.

 

Prezent la evenimentul „Iluminare în roz”, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a spus că toate cele 23 de ediţii au adus şi aduc în atenţia publicului sănătatea femeilor din România, mai precis prevenţia şi lupta împotriva cancerului și a anunțat că de anul viitor va exista în România un program național de screening pentru cancer de sân și cancer de col uterin.

Felicit Fundaţia Renaşterea pentru ceea ce face, pentru eforturile de a oferi femeilor posibilitatea unor investigaţii medicale, de a aduce în atenţia publicului o problemă foarte importantă pentru sănătate. Ministerul Sănătăţii este determinat şi serios în ceea ce priveşte implementarea Planului naţional de combatere a cancerului, împreună cu profesionişti, cu organizaţii care lucrează în acest sens. Vom avea program naţional de screening pentru cancer de sân şi de col uterin şi ne dorim să colaborăm cu profesionişti, pentru că fără ei aceste programe nu pot avea succes”, a afirmat ministrul Rafila.

 

Prof. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial pe probleme de sănătate, a fost, de asemenea, prezentă la eveniment. Ea a afirmat că se bucură să fie prezentă şi în acest an alături de Fundația Renașterea în lupta împotriva cancerului de sân şi să prezinte un mesaj al Administraţiei Prezidenţiale, despre care a spus că este „un mesaj de susţinere pentru femeile care se luptă cu această boală, pentru familiile şi prietenii care sunt alături de ele. De asemenea, mă bucur că există Planul naţional de combatere a cancerului. El este rezultatul muncii unor oameni dedicaţi, al unor profesionişti medicali şi al autorităţilor. Este un plan care abordează multidisciplinar această boală severă. Totodată, mulţumesc Fundaţiei Renaşterea pentru că nicio clipă nu a renunţat la nobila misiune pe care şi-a ales-o, aceea de a asigura conştientizarea, pentru toate femeile din România, a importanţei screening-ului, a depistării precoce a cancerului de sân”, a spus dr. Păun, la cea de-a 23-a ediție a evenimentului, care s-a desfășurat sub sloganul „Rozul renaşte de 23 de ani pentru sănătatea femeii”.

 

Din 2001 și până în prezent, prin evenimentul organizat de Fundaţia Renaşterea au fost iluminate în roz, la 1 octombrie, clădiri reprezentative din București, precum Ateneul Român (2001 şi 2018), Muzeul „George Enescu” (2002), Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” (2003), Palatul CEC (2004 şi 2022), Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006 şi 2016), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucureşti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justiţie (2011), Banca Naţională a României (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul Naţional al Ţăranului Român (2014), Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (2015), ansamblul de clădiri Globalworth Tower şi Sky Tower (2017), Palatul Ministerului Agriculturii (2019), Spitalul Clinic Colţea (2020), Palatul fostei Bănci Marmorosch – actualul Hotel Marmorosch (2021).

Anul acesta, duminică seară, au fost iluminate în roz – culoarea speranței – celebra clădire Casa Miţa Biciclista, dar și clădirile Globalworth Tower, Globalworth Square, Ana Tower și Primăria din oraşul Paşcani.

 


Adaugati un comentariu


 

*