România, locul unu în Europa și locul trei în lume la numărul de infectări cu SARS-CoV-2

3 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Cercetătorul român Costel Atanasiu, stabilit în SUA, atrage atenţia că se manifestă un nou val de COVID-19, iar odată cu venirea sezonului rece, circulaţia virusurilor respiratorii se va intensifica și recomandă să nu fie ignorate măsurile de prevenție și de protecție.

 

Ministerul Sănătății a transmis, marți, că, în săptămâna  25 septembrie – 1 octombrie, au fost înregistrate 13.165 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar 1.077 de români sunt internaţi în secţiile COVID din ţară și aproape 100 dintre ei sunt în stare gravă, la Terapie Intensivă. Din totalul pacienţilor internaţi, 131 sunt minori, 129 fiind internaţi în secţii şi 2 la ATI. În aceeași perioadă, 31 dintre pacienții diagnosticați cu COVID 19 au decedat (20 de bărbați și 11 femei).

Potrivit Ministerului Sănătății, 4.625 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 379 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, a precizat Ministerul Sănătăţii. Incidenţa înregistrată la 14 zile este de 1,26.

Până acum, în țara noastră s-au înregistrat 3.468.372 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, iar 68.372 de pacienți diagnosticați cu această infecţie au decedat.

 

Medicii infecționiști atrag atenția că în contextul în care se apropie și sezonul gripal, riscul de infectare simultană cu virus gripal și virus COVID-19 este iminent, iar în cazul persoanelor vulnerabile, din grupele de risc, complicațiile pot fi majore și chiar fatale.

De aceea recomandă „vaccinarea antigripală, care trebuie să fie pe scară largă, încă din octombrie. De asemenea, regulile de igienă, spălatul mâinilor cu apă și săpun, izolarea persoanei care are o simptomatologie acută, să nu ne trimitem copilul la școală, să nu mergem în colectivitate, pentru a nu crea focare. De asemenea, trebuie să avem grijă de membrii familiei, copii, bunici sau părinți cu boli cronice, pentru a nu-i infecta, aceștia fiind mai vulnerabili în fața bolii, atunci când avem simptome respiratorii”, atrage atenția dr. Carmen Scântei, medic epidemiolog, DSP Buzău.

Medicii infecționiști recomandă vaccinarea și spun că se poate face simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

 

Costel Atanasiu, virusolog, SUA

Virusologul român Costel Atanasiu, stabilit în SUA, trage un semnal de alarmă și anunță că România este pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește cazurile de infectare din noul val COVID și va înregistra, probabil, un vârf în luna noiembrie.

Cercetătorul menționează varianta actuală este foarte contagioasă, dar nu mai periculoasă decât celelalte din categoria «omicron»”, iar „probabilitatea de a face o formă gravă este redusă, având în vedere că majoritatea populației este trecută prin boală sau este vaccinată. Cei mai protejați sunt cei care au o imunitate mixtă, adică sunt vaccinați și au trecut și prin boală”, a scris Costel Atanasiu, pe contul său de Facebook.

El recomandă însă ca persoanele vulnerabile să-și facă o nouă doză de vaccin. „Cei mai vulnerabili sunt cei nevaccinati, în special persoanele în vârstă și cei care sunt imunocompromiși din diferite motive, inclusiv persoanele care au cancer și fac în acest moment chemoterapie. În mod normal, aceste persoane ar trebui să-și facă câte o doză de vaccin la fiecare 6 luni, dacă nu și mai des. Asta pentru că sistemul lor imunitar produce foarte puțini anticorpi și celule T. Merită să faceți încă o doză de vaccin? Da, cu excepția celor care au avut reacții adverse puternice la celelalte doze, o interdicție pe care, din păcate, n-o văd aplicată în România”, susține virusologul.

 

Costel Atanasiu recomandă, de asemenea, purtarea măștii de protecție în spațiile închise, care susține că „în ciuda a ceea ce spun unii medici «faimoși» la televizor”, și-a demonstrat eficiența în timpul pandemiei. „Majoritatea articolelor științifice care au apărut în timpul pandemiei arată clar că purtarea măștii a fost factorul cel mai important care a dus la scăderea posibilității de îmbolnăvire și transmitere a virusului. Faptul că ceva nu este eficient 100% nu înseamnă că nu trebuie folosit, afirmă specialistul.

Costel Atanasiu este cercetător în virusologie, iar între 2001 şi 2012 a activat la Wistar Institute din Philadelphia, o instituţie de cercetare în ştiinţe biomedicale, cu expertiză în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase şi cercetării vaccinurilor. În 2013, s-a pensionat pe caz de boală, iar, în prezent, este voluntar la Wistar Institute. În ultimii doi ani s-a dedicat exclusiv cercetării SARS-CoV-2.

 


Adaugati un comentariu


 

*