Zâmbind, spunem STOP virusurilor!

30 martie 2020 | 0 comentarii |

Ne spălăm pe mâini, ne protejăm când ieșim din casă, folosim o singură pereche de pantofi afară și ne descălțăm la ușă, apoi să ștergem tălpile cu apă cu clor, pentru a ne proteja împotriva noului coronavirus.

Este la fel de importantă însă igiena locuinței, iar câteva sfaturi pe care ni le dau specialiștii în sănătate publică pot fi aplicate zâmbind; vom zâmbi și după aceea, pentru că așa vom ține germenii și virusurile departe de casă!

 

*Lavete și bureți. Folosiți lavete de unică folosință sau prosoape de hârtie atunci când este posibil. Lavetele textile reutilizabile trebuie dezinfectate sau spălate la o temperatură de 90 grade Celsius după fiecare utilizare.

*Perii pentru spălat vase. Spălați periile într-o mașină de spălat vase în mod regulat sau curățați-le cu detergent și apă caldă după fiecare utilizare.

*Mopuri și găleți. Folosiți două găleți pentru curățarea podelelor – una pentru detergent și cealaltă pentru clătire. Mopurile și gălețile trebuie curățate și uscate după fiecare utilizare.

*Toaletă. Curățați vasul de toaletă zilnic, cu un produs de curățat toaleta, după care dezinfectați. Dezinfectați des capacul și butoanele folosite atunci când trageți apă. Țineți minte că este nevoie să îndepărtați calcarul în mod regulat.

*Cadă și chiuvetă. Curățați căzile de baie și chiuvetele frecvent și folosiți un dezinfectant atunci când acestea sunt utilizate de o persoană bolnavă.

*Dușuri. Curățați des, odată la câteva zile, setul de duș (para, suportul și furtunul). Atunci când un duș nu a fost folosit de ceva timp, lăsați să curgă prin el apă fierbinte înainte de a-l folosi.

*Faianță și perdelele de duș. Păstrați faianța și spațiile dintre plăcile de faianță curate și spălați des perdele de duș.

*Bucătăria. Asigurați-vă că suprafețele de preparare a alimentelor sunt curate înainte de utilizare. Folosiți tocătoare separate pentru diferite tipuri de alimente – cum ar fi carnea crudă și alimentele care nu trebuie gătite (frunze de salată etc). Spălați-vă și uscați-vă mâinile după manipularea alimentelor, în special a cărnii crude. Curățați suprafețele imediat după utilizare și asigurați-vă că nu rămân umede (umezela întreține germenii și îi ajută să se înmulțească).

*Podelele. Curățați podelele în mod regulat cu apă caldă și detergent pentru a elimina murdăria vizibilă. Dezinfectați apoi cu soluții pe bază de clor și alcool și asigurați-vă că podelele sunt uscate înainte de a permite accesul copiilor pe acestea.

*Covoare. Curățarea cu abur este eficientă împotriva germenilor de pe covoare.

*Animale de companieȚineți mâncarea pentru animalele de companie separat de alimentele destinate consumului uman. Spălați întotdeauna mâinile după ce atingeți animalele, mâncarea, jucăriile, cuștile și tăvile de gunoi.

*Jucării. Curătați și spălați des jucăriile tari sau din plastic. Unele jucării moi pot fi curățate în mașina de spălat.

*Rufe murdare. Spălați-vă pe mâini după manipularea rufelor murdare. Lenjeria, prosoapele și lenjeria de pat ar trebui să fie spălate la o temperatură de 90 grade Celsius, cu un produs de rufe pe bază de înălbitor, pentru a preveni răspândirea germenilor. Nu lăsati rufele în mașina de spălat – germenii rămași se pot multiplica rapid.

*Eliminarea deșeurilor. Coșurile de gunoi al căror capac se deschide cu ajutorul piciorului sunt mai igienice, reduc riscul de contaminare atunci când ridicați capacul. Spălati-vă întotdeauna mâinile după manipularea deșeurilor!

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*