Peste 20.000 de persoane au mers să-și administreze a treia doză de vaccin, încă din prima zi

29 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Totodată, creșterea bruscă a numărului de cazuri de îmbolnăviri și previziunile sumbre pentru luna octombrie, au dus și la creșterea numărului celor care aleg să se vaccineze, deși până acum au fost reticenți.

 

Dacă până acum au respins cu vehemență vaccinarea împotriva Covid-19 din diferite considerente, mulți români își schimbă atitudinea în aceste zile, când efectele valului 4 al pandemiei devin din ce în ce mai vizibile, iar specialiștii au previziuni sumbre pentru perioada următoare. Astfel, în ziua în care s-a atins un nou record al numărului de cazuri noi confirmate, fiind depășit pragul de 11.000 de infectări în 24 de ore, a fost consemnat și un nou record al ultimelor luni, în ceea ce privește vaccinarea. Brusc, se pare că interesul pentru vaccinare a crescut în rândul românilor, odată cu înrăutățirea situației epidemiologice, dar și cu intrarea în vigoare a unor restricții care le oferă mai multă libertate persoanelor vaccinate. Astfel, dacă până nu de mult, numărul zilnic al celor care primeau a doua doză era mai mare decât al celor care veneau să se vaccineze cu prima doză, proporția s-a inversat, crescând numărul celor care vin să se vaccineze pentru prima dată.

Spre exemplu, ieri, din cele  42.812 persoane vaccinate, doar  2.725  au primit doza a doua, în timp ce 19.700 s-au prezentat pentru prima dată la vaccinare. Totuși, cei mai conștiincioși rămân tot cei care s-au vaccinat în prima parte a campaniei și care își pot administra, de ieri, cea de-a treia doză. Astfel, cei mai mulți dintre românii care s-au prezentat marți la centrele de vaccinare au făcut-o pentru a primi a treia doză încă din prima zi în care acest lucru a fost posibil.  Este vorba de 20.387 de persoane, printre care s-au numărat și cadre medicale, care s-au vaccinat în cadrul centrelor redeschise în unitățile sanitare.

 

Dr. Adriana Pistol

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol, a declarat că această creștere vertiginoasă a numărului de cazuri se datorează faptului că tulpina Delta a înlocuit toate celelalte tulpini care mai circulau în România, iar aceasta are un grad mult mai mare de transmisibilitate. „Toate probele secvenţiate în ultimele trei săptămâni au fost cu tulpina Delta. Ştim cu toţii că deja de două săptămâni am declarat transmitere comunitară a acestei tulpini, ceea ce ne face să credem că este tulpina dominantă a cazurilor pe care le vedem. Practic, în ultimele trei săptămâni, din toate probele secvenţiate, nu am mai văzut un alt tip de tulpină, aşa încât nu este de mirare că numărul este în creştere, în concordanţă şi cu creşterea îmbolnăvirilor”, a declarat Adrian Pistol. În opinia sa, trendul ascendent nu se va opri aici și este posibil ca în luna aprilie să fie confirmate și 20.000 de cazuri la 24 de ore.

 

Spitalul Nehoiu

Deși se află încă în zona verde, cu o incidență de 1,76 la mie, această evoluție îngrijorătoare se resimte și la nivelul județului Buzău, unde astăzi a fost confirmat un nou record de îmbolnăviri în 24 de ore. Astfel, conform datelor transmise în această dimineață de DSP, ieri au fost confirmate 159 de cazuri noi, fiind depășit recordul înregistrat în ziua precedentă, când fuseseră raportate 146 de cazuri. Pacienții au vârste cuprinse între 4 luni și 85 de ani, totodată fiind consemnate și 4 decese.

Pe fondul creșterii numărului de infectări, locurile pentru pacienții cu Covid-19 disponibile la nivelul Spitalului Județean și spitalului din Râmnicu Sărat sunt ocupate în totalitate, iar autoritățile de sănătate publică fac demersuri pentru suplimentarea acestora. Astfel, s-a trimis o solicitare către Ministerul Sănătății, privind transformarea în spital Covid-19 a spitalului de la Nehoiu, unde ar urma să fie puse la dispoziția pacienților cu această patologie 45 de paturi, iar pacienții cu alte afecțiuni ar urma să fie îngrijiți în ambulatoriul de specialitate, unde sunt disponibile doar 5 paturi pentru spitalizare de zi. Chiar dacă ministerul își va da acordul, la Nehoiu vor putea fi îngrijiți doar pacienți cu forme ușoare spre medii, unitatea neavând dotările necesare și nici personalul suficient de pregătit pentru a primi pacienți cu forme medii și grave ale bolii. În acest moment, la spitalul din Nehoiu se fac pregătiri, iar în cazul în care solicitarea DSP Buzău va fi aprobată de minister, aici vor fi trimiși pacienții cu forme ușoare, care  nu vor mai avea loc la Buzău sau Râmnicu Sărat. La fel se va întâmpla și la secția Buzău a Spitalului CF Galați, unde au fost internați astfel de pacienți și în valul 3 al pandemiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*