Sute de buzoieni au participat la parada de Ziua Națională

1 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Evenimentul a fost organizat cu respectarea măsurilor de siguranță specifice pandemiei.

 

Buzoienii au arătat astăzi că au simțit lipsa tradiționalei parade militare de Ziua Națională, care nu a fost organizată anul trecut din cauza pandemiei. Deși recent am trecut prin cea mai dificilă perioadă de la debutul pandemiei, tradiția paradei a fost reluată anul acesta, renunțându-se însă din nou la festinul cu fasole cu ciolan, un alt punct de atracție al manifestărilor de Ziua Națională, înainte de pandemie.

Cu minute bune înaintea începerii paradei, trotuarele de pe Calea Eroilor erau deja înțesate de sute de buzoieni veniți să asiste la eveniment. Manifestările au debutat cu un ceremonial militar-religios, urmat de alocuțiunile autorităților, ai căror reprezentanți au participat la eveniment doar în baza certificatului digital.

Prefectul Daniel Țiclea a trecut în revistă o serie de personalități care au contribuit la reîntregirea României și a subliniat solidaritatea românilor de-a lungul veacurilor, iar în contextul pandemiei, a ținut să sublinieze efortul și dedicarea medicilor și al întregului personal medical, pe care i-a numit „principalii eroi ai acestei perioade” și le-a mulțumit pentru „modul exemplar în care au dat dovadă de solidaritate și unitate față de oameni și de sistemul sanitar”.

 

Subliniind însemnătatea Zilei Naționale, care este „cea mai importantă zi din viața noastră, a românilor, ziua în care s-a înfăptuit visul de aur al românilor – Marea Unire,  președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a făcut apel la unitate și le-a cerut românilor și mai ales la politicienilor să nu-și mai critice țara, să nu-și uite menirea și să  conștientizeze că „suntem un popor minunat și merităm tot ce e mai bun în lume”. Cu un „mesaj din inimă”, el și-a învheiat alocuțiunea cu urări „pentru românii din Buzău, din București, din Bucovina, din Chișinău și de oriunde s-ar afla. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, reamintind momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și contribuțiile ostașilor buzoieni pentru reîntregirea țării, a amintit că „1 decembrie 1918 nu ar fi putut avea loc dacă n-ar fi existat acel 27 martie 2018, când s-a făcut unirea cu Basarabia și cel care a desăvârșit acea unire a fost buzoianul nostru Alexandru Margiloman, prim-ministru al României la acea dată”, încheindu-și discursul cu urarea de „La mulți ani!”, adresată buzoienilor, românilor și României.

 

Puțin după ora 11.00 fanfara militară a vestit începerea paradei, susținând o scurtă demonstrație, urmată apoi de defilarea militarilor ș ia tehnicii de luptă.

Prin fața sutelor de buzoieni strânși pe trotuare au defilat aproximativ 400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale și celelalte instituții din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, peste 70 de mijloace tehnice și circa 10 aeronave care au brăzdat cerul.

La ceremonia militară au participat, printre altele, maşinile de luptă ale infanteriei MLI – 84M – „Jderul” aflate în dotarea Brigăzii 282 Blindată Unirea Principatelor, urmate de principalele echipamente ale Sistemului Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare, precum și alte echipamente din dotarea marilor unități și unități din Garnizoana Buzău.

O prezență insolită au constituit-o militarii sportivi de la Boboc care au început defilarea de la sediul unității, parcurgând în alergare distanța până la locul de desfășurare a paradei.

 

În cadrul manifestărilor, comandantul Bazei Aeriene de la Boboc, general de flotilă aeriană Ovidiu Bălan l-a prezentat pe veteranul Constantin Orzaru, născut chiar de Ziua Națională, în 1922, invitat special în tribuna oficială.

Sergentul Constantin Orzanu a plecat pe frontul din Apus la vârsta de 20 de ani și, trecând prin Ungaria, Cehoslovacia, a  străbătut munții Tatra și a luptat cu un singur gând: să își apere patria și neamul românesc. „A luptat atât alături cât și împotriva nemților, despre care spune că erau oameni reci, dar militari disciplinați. Își amintește luptele de pe front, dar și faptul că moartea era ceva firesc. Astăzi, la 99 de ani, își amintește cu acuratețe tot ce a trăit pe front și ne dă o lecție de patriotism, de românism și de unitate pe care cu toții trebuie s-o învățăm”, a spus generalul Bălan.

 


Adaugati un comentariu


 

*