Cinci semne că trebuie să mergi cu copilul la medic

12 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a emis un set de recomandări de care părinții ar trebui să țină cont pentru opiii lor și mai ales pentru bebeluși, în actualul context numărului mare de viroze. 

 

În contextul în care de la instalarea sezonului rece a crescut alarmant numărul de viroze, iar copiii sunt cei mai afectați, Ministerul Sănătății a emis o serie de recomandări privind îngrijirea copilului cu infecție respiratorie acută. Părinții sunt atenționați să se informeze despre prevenirea răspândirii bolilor resiratorii, despre cum își pot ajuta copilul să treacă mai ușor prin infecție, când trebuie să se prezinte cu copilul la medic și cui trebuie să i se adreseze în cazul în care copilul are simptome specifice unei infecții respiratorii.

Pentru a-și ajuta copiii să treacă mai ușor prin infecțiile respiratorii, părinții sunt sfătuiți să le ofere copiilor lichide cât mai des, să le îndepărteze permanent secrețiile din nas, să le administreze antitermice (paracetamol, ibuprofen), dar să nu le administreze medicamente pentru tuse copiilor mai mici de 1 an și să mai ales nu fumeze în apropierea acestora.

 

Când trebuie mers cu copilul la medic?

 

Sunt cinci situații în care Ministerul Sănătății recomandă să se meargă cu copilul la medic: în cazul în care copilul are febră înaltă (peste 38°C în cazul copilului mai mic de 3 luni și peste 39°C în cazul copilului mai mare de 3 luni) și aceasta nu scade deși i se administrează medicamente, în cazul în care copilul respiră cu dificultate, dacă devine palid, astenic, iar strea generală i se alterează, dacă nu reușește să înghită saliva sau nu poate bea lichide din cauza respirației dificile, se recomandă consulte medicul.

În cabinetul medicului de familie sau într-un centru de permanență copilul va fi consultat și evaluat clinic și i se va prescrie tratamentul adecvat, care va fi efectuat la domiciliu. „Dacă simptomele durează mai mult de 3 zile sau se agravează starea copilului, mergeți la un centru de evaluare, unde copilul va fi evaluat clinic, imagistic și biologic, de medicii specialiști”, recomandă MS.

În cazul unei simptomatologii severe sau cu factori de risc (febră mare, dificultăți majore de respirație, convulsii etc.), părinții vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrul de evaluare, la camerele de gardă/unitățile de primire urgențe ale spitalelor

 

Șase județe fără centre de evaluare pediatrică

 

Ministerul Sănătății a dispus înființarea a 60 de centre de evaluare pediatrică (evaluarea se poate realiza și în centreke de permanență care funcționează pe lângă spoitale), iar în ultimele zile s-a mai adăugat unul. Acestea funcționează în București și în aproape toate județele.

Din cauza lipsei medicilor specialiști, în județele Buzău, Dâmbovița, Hunedoara, Neamț, Satu Mare și Vrancea nu există centre de evaluare pediatrică sau centre de permanență în incinta unor spitale. În cele șase județe, părinții nu au de ales; dacă nu ajung la medicul de familie sau la un medic pediatru în ambulatoriu, în timpul programului acestora, singura alternativă pe care o au la îndemână este prezentarea la UPU/camera de gardă.

În contextul în care județele respective se confruntă cu o criză majoră de medici pdiatri, este greu de imaginat că se vor putea înființa centre de vealuare pentru copiii cu afecțiuni respiratorii, chiar dacă autoritățile de sănătate bublică spun că încercă să identifice soluții.

Lista centrelor de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică AICI

 

Criză de medici pediatri

 

Autoritățile de sănătate publică din Buzău spun că se caută alternative pentru a pputea înființa un centru de evaluare pediatrică. Lipsa personalului medical calificat necesar constituie însă o dificultate greu de depășit. La ora actuală, în Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) sunt doar 5 medici și toți 5 fac gărzi în spital și susțin activitatea UPU pediatrie și programul din ambulatoriul unității medicale, așa că ar fi imposibil să mai asigure și activitatea dintr-un centru de evaluare, mai ales că nu există posibilitatea prelurării copiilor bolnavi de vreo altă secție.

Noi încercăm să găsim o soluție pentru desfășurarea activității într-un centru de evaluare, dar este greu, în contextul în care Spitalu Județean are doar 5 medici pediatri care aboa fac față solicitărilor din secție, de la UPU și din ambulatoriu. O variantă ar fi găsirea unor medici rezidenți, dar pentru ca acștia să poată asigura funcționarea centrului de evaluare este necesar ca activiatea să le fie girată de un specialist”, a explicat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău, care menționează că din punct de vedere al spațiului, problema este rezolvată, dar în privința medicilor specialiști este greu de presupus că aceștia vor apărea peste noapte.

 

Număr dublu de viroze și pneumonii

 

Ministerul Sănătății cunoaște situația din teeritoriu și nu a făcut presiuni asupra județelor care nu au putut să asigure asistența în astfel de centre, mai ales că nicio altă secție nu poate primi copii, pentru că medicii respectivi nu au competență pentru pediatrie. În acest context, nu se pot face presiuni asupra specialiștilor existenți, mai ales că numărul de viroze și pneumonii este dublu față de anul trecut și au apărut și primele cazuri de gripă

Peste 10.000 de buzoieni au ajuns la medic pentru o răceală ușoară, sau gripă clinică, în acest sezon. Aproape 300 de prezentări au fost înregistrate la UPU, iar medicii de familie au raportat 9.911 cazuri de IACRS și 1.387 pneumonii.

Din fericire, numărul micilor pacienți care s-au prezentat la medicii de familie sau la Spitalul Județean de Urgență Buzău nu a creat dificultăți majore, până acum. Aproximativ 40% dintre copiii internați la Pediatrie au fost cu afectiuni respiratorii, dar niciunul nu a avut o formă severă de boală.

 

Măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor respiratorii

 

În decembrie, numărul pacienților cu afecțiuni respiratorii a creascut, atât în ambulatoriu, cât și la nivelul spitalelor, așa că medicii se așteaptă la o creștere a numărului de pacienți și au luat măsuri suplimetare pentru limitarea răspândirii infecțiilor și evitarea complicațiilor.

Cei mai mulți dintre copiii internți sunt sugari, aduși cu febră foarte mare, tuse și stare generală alterată. Avem ocupate peste 75% din paturi, iar pentru a evita blocajele am decis să scurtăm cu 2-3 zile perioada de internare a celor cu evoluție favorabilă. Încercăm astfel să oferim ajutor tuturor copiilor care au nevoie de supreveghere specializată”, a explicat dr. Gina Anica, șef secție Pediatrie Buzău.

Medicii îi sfătuiesc pe părinți să nu ducă în colectivitate copilul bolnav, să evite spațiile aglomerate și contactul cu persoane bolnave, să aerisească periodic camera copilului, să curețe suprafețele care au venit în conact cu secreții provenite de la copilul bolnav, iar spălatul pe mâinile să fi spălate cât mai des, timăp de cel puțin 20 de secunde, cu apă și săpun.

 

OMS cere creșterea vigilenței

 

În contextul unei creşteri a numărului de îmbolnăviri grave la copii în urma infectării cu streptococul de grup A, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au făcut apel la vigilenţă. Într-o declarație comună publicată luni, se atrage atenția că Franţa, Irlanda, Ţările de Jos, Spania, Suedia şi Marea Britanie au raportat, în 2022, o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri ale unei boli grave, cunoscută sub denumirea iGAS (infecţie invazivă cu streptococ de grup A), la copii cu vârste sub 10 ani. La aceeași grupă de vârstă au fost raportate și mai multe decese asociate infecţiei streptococice.

Experții OMS susțin că analiza preliminară nu confirmă creșterea numărului de îmbolnăviri din cauza unei noi variante a streptococului A și este puţin probabil ca rezistenţa la antibiotice să fie cauza fenomenului, dar nu exclud posibilitatea existenței unui efect de acumulare post-pandemică sau a faptului că în prezent circulă multe alte virusuri care, în combinaţie cu streptococii, agravează boala. De aceea, sfătuiesc ţările europene „să îşi sporească vigilenţa, mai ales atunci când virusurile respiratorii sunt răspândite pe scară largă în rândul copiilor”, după cum a subliniat directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge.

 


Adaugati un comentariu


 

*