Igiena personală și alimentația, esențiale în prevenirea și controlul patologiei infecțioase

6 iunie 2024 | 0 comentarii |

Este semnalul de alarmă tras de medicul infecționist Adrian Streinu-Cercel la Conferința națională „Managementul pacientului critic în patologia infecțioasă”, organizată de UMFST Târgu Mureș. 

 

Conferința națională cu participare internațională „Managementul Pacientului Critic în Patologia Infecţioasă”MaPaCi 7, organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, sub egida Academiei de Științe medicale, a reunit sute de medici infecționiști și din specialități conexe și peste 150 de lectori din țară și din Republica Moldova. Ajuns la a VII-a ediție, evenimentul, care se desfășoară în perioada 5-7 iunie 2024, se bucură de prezența a numeroase personalități în domeniu, organizatorii propunându-și o abordare multidisciplinară a pacientului cu boli infecţioase.

„Abordm o tematică extrem de vastă. Ne bucurăm de participarea unor personalități din specialitatea boli infecțioase, dar și de prezența unor colegi din alte specialităţi. Avem oaspeţi extrem de distinşi, precum prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prof. dr. Daniel Coroiu, în calitate de hematolog, dar şi de preşedinte al Colegiului Naţional al Medicilor, prof. dr. Gabriela Droc de la Fundeni, sunt profesori de la Cluj din domenii conexe şi desigur mulţi colegi distinşi din ţară”, a precizat prof univ.dr. Anca Meda Văsieşiu, unul dintre organizatorii evenimentului.

 

Adrian Streinu-Cercel (foto arhiva SB)

În cadrul celor opt sesiuni aflate pe agenda evenimentului, peste 150 de lectori au conferențiat pe teme precum „Medicina bolnavului critic infecțios: progres și etică”; „Abordarea pacientului critic: Infecții oportuniste la imunodeprimati HIV și non-HIV. Infecții la pacientul transplantat; Rezistența la antimicrobiene în terapie intensivă; Infecții ale copilului”, „Infecții severe ale sistemului nervos central”, „Infecții emergente”.

Prezent la eveniment, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Institutul „Matei Balș”, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, a atras atenţia asupra importanţei microorganismelor din corpul uman şi efectelor pe care virusul SARS-CoV2 le-a produs asupra persoanelor infectate și a afirmat că acum, omenirea este în afara actului pandemic şi se pregăteşte de o viaţă normală. „Pentru cei care au rămas cu virusul pentru ceva mai multă vreme au fost o serie de consecinţe de tip microtromboze de care am auzit cu toţii, dar pentru cei care s-au însănătoşit, nimic, cu excepţia faptului că în timpul bolii au avut tot felul de probleme care mai de care, fie respiratorii, fie digestive, fie la nivelul inimii etc. Dar, în momentul de faţă, slavă Domnului, suntem în afara acestui act pandemic şi ne pregătim de o viaţă normală”, a declarat, medicul Adrian Streinu-Cercel, citat de Agerpres.

 

În cadrul conferinţei „Governance of defense systems post – COVID-19susţinută în cadrul sesiuniiMedicina Pacientului Critic Infecţios: Progress şi Etică” din cadrul MaPaCi 7, medicul infecționist a arătat însă că, la Congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase de la Barcelona s-a concluzionat că efectele COVID-19 au o legătură directă cu igiena personală şi cu alimentaţia, atrăgând atenţia și asupra igienei dinților copiilor, aspect neglijat de părinţi.

Este obligatoriu ca oamenii să aibă grijă de dinţii copiilor lor, pentru că o dentiţie care nu-i îngrijită conduce la o serie de leziuni în jurul peridonţiului. Şi aceste leziuni sunt asociate de înmulţirea dramatică a unor bacterii al căror loc nu este acolo. Iar înmulţirea acestora duce la tulburări digestive importante şi de aici nici nu creşte cum trebuie copilul, nu se poate concentra… Ai zice că este nesemnificativ, dar e foarte semnificativ, mai ales când este într-un proces de sistem educativ”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Conferinţa este organizată în parteneriat cu Asociația Medicilor Infecționiști Mureș, Societatea Naţională Română de Boli Infecţioase, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Colegiul Medicilor din județul Mureș. Deschiderea evenimentului avut loc miercuri, 5 iunie 2024, ora 14:30, în Aula Facultății de Farmacie a UMFST Târgu Mureș.

 


Adaugati un comentariu


 

*