Metodologia de screening pentru cancer colorectal, în dezbatere publică

5 iunie 2024 | 0 comentarii |

Peste 13.500 de români sunt diagnosticați, anual, cu cancer colorectal, a doua cauză de mortalitate prin cancer în țara noastră, deși o peste treime dintre decese ar putea fi evitate prin screeningul persoanelor cu risc crescut. 

 

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică Ordinul privind aprobarea metodologiei de screening pentru cancer colorectal, cu scopul declarat de a oferi „un cadru unitar și structurat de furnizare a serviciilor medicale de screening  pentru cancerul colorectal, în condiții de control și asigurare a calității serviciilor medicale și de a asigura accesul echitabil al tuturor persoanelor eligibile, indiferent de statutul socio-economic la servicii medicale preventive de egală calitate și siguranță pentru reducerea morbidității și mortalității prin cancer colorectal”, așa cum se precizează în document.

Cerut cu insistență de medici și de asociațiile de pacienți, screeningul de cancer colorectal ar duce la prevenirea și depistarea precoce a bolii, cu efecte pozitive majore asupra sănătății populației, dar și efecte economice importante pentru sistemul sanitar și pentru societatea românească, în general.

 

Cancerul colorectal (la colon) este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume și una dintre principalele cauze de deces prin cancer. Este o boală oncologică ce se poate dezvolta în orice parte a colonului (intestinul gros) sau la nivelul rectului, asimptomatic în fază incipientă, care se devoltă lent, gradual, și tocmai de aceea este necesar screeningul, la intervalele de timp recomandate de medicii de specialitate.

În România, anual se înregistrează aproximativ 13.500 de cazuri noi de cancer colorectal, aceasta fiind a doua cauză de cancer la femei și a treia la bărbați.

Mortalitatea prin cancer colorectal a crescut cu 8% în perioada 2011-2019 și se estimează că până în anul 2040 va înregistra o creștere de 9,4% la femei și de 16,6% la bărbați. Anual, se înregistrează 7.300 de decese prin cancer colorectal, reprezentând a doua cauză de deces prin cancer.

Mai mult de o treime dintre decesele prin cancer colorectal ar putea fi însă evitate prin furnizarea riguroasă a serviciilor de screening, adresate persoanelor care prezintă risc crescut, se mai arată în document.

 

Potrivit Ordinului MS, serviciile medicale de screening se furnizează în mod organizat, pe baze populaționale, cu asigurarea întregului lanț de servicii medicale care au ca rezultat infirmarea riscului de a dezvolta cancer sau confirmarea diagnostică a persoanelor cu rezultate pozitive la test și preluarea în tratament, în condiții de management al calității, monitorizare continuă și evaluare a impactului, precum și în condițiile unui raport beneficiu-risc supraunitar.

Prezenta metodologie se aplică tuturor unităților sanitare publice și private care furnizează serviciile de screening pentru cancerul colorectal. Unitățile sanitare publice și private care furnizează servicii de screening pentru cancerul colorectal au obligația de a raporta efectuarea serviciilor în registrul de screening pentru cancerul colorectal de la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, în conformitate cu Fișa unică de raportare a serviciilor de screening pentru cancerul colorectal din anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin”, se precizează în documentul afalt în dezbatere publică.

 

Cancerul colorectal este o patologie care poate fi prevenită prin screening și supravegherea persoanelor asimptomatice.

„S-a demonstrat că screeningul organizat pe baze populaționale reduce incidența și mortalitatea prin cancer colorectal. Screeningul organizat pe baze populaționale, cu raportarea sistematică a rezultatelor, asigură eficiența, cost-eficacitatea și siguranța pentru toți participanții. Screeningul oportunist este descurajat, pentru că nu asigură monitorizarea persoanelor cu rezultate pozitive, accesul echitabil al tuturor pacienților eligibili și nici nu permite evaluarea impactului asupra indicatorilor de moralitate și morbiditate”, se arată în metodologie.

Populația țintă este formată din femei și bărbați din grupa de vârstă 50-74 de ani, fără semne și simptome sau cu semne și simptome ale unei afecțiuni a colonului sau rectului.

Testul de screening cuprinde un test imunologic cantitativ, pentru depistarea hemoragiilor oculte în materiile fecale prin test imunochimic fecal (FIT), recomandat persoanelor cu risc mediu de a dezvolta cancer colorectal, și endoscopia digestivă inferioară, recomandată tuturor persoanelor eligibile aflate la risc înalt.

Ordinul poate fi consultat AICI 

 


Adaugati un comentariu


 

*