Vaccinul pneumococic polizaharidic cu 23 de valenţe, inclus pe lista medicamentelor gratuite
Vaccinul se va administra numai la recomandarea medicilor și va fi disponibil, gratuit, atât copiilor cu vârsta peste doi ani cât și adolescenților și adulților.
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, includerea vaccinului pneumococic polizaharidic cu 23 de valențe pe lista medicamentelor gratuite, care protejează adulții și copiii cu vârste de peste 2 ani, de pneumococi, care pot cauza infecţii pulmonare (în special pneumonie) şi ale învelişurilor creierului şi măduvei spinării (meningită), precum şi ale sângelui (bacteriemie sau septicemie).
„La propunerea Comitetului Naţional de Vaccinare şi având în vedere particularităţile epidemiologice naţionale, lista medicamentelor gratuite a fost extinsă cu un nou vaccin. Este vorba despre vaccinul pneumococic polizaharidic cu 23 de valenţe. Este un vaccin care protejează şi susţine sistemul imunitar, iar specialiştii recomandă acest vaccin în special copiilor, vârstnicilor şi bolnavilor cu afecţiuni cronice, dar şi celor cu imunosupresie din diferite cauze. Odată cu includerea pe această listă, vaccinul va putea fi disponibil în mod gratuit tuturor persoanelor care primesc recomandarea de administrare din partea medicilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Tot în ședința de joi, Executivul a adoptat normele de aplicare la hotărârea de guvern privind suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală, propusă de Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne și conține normele privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței sau absenței în organism a substanțelor psihoactive, în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, pentru 72 de ore.
Tododată a fost aprobată o modificare legislativă care va permite înființarea Școlii de Aplicație pentru Managementul Situațiilor de Urgență, în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu atribuții în formarea inițială și continuă a ofițerilor din cadrul Inspectoratului General și structurilor subordonate, precum și altor categorii de personal cu atribuții în domeniul managementului situațiilor de urgență – calificarea internă a personalului SMURD pentru a urca în organigrama instituției, pe măsură ce crește și gradul lor de competență.