Sănătatea, în prim-plan la „Bucharest Leaders Summit: Reporting for Duty”
Deschiderea oficială a ediției a XXV-a a „Bucharest Leaders Summit: Reporting for Duty”, eveniment din proiectul național „Împreună Protejam România”, organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Asociaţia MediaUno şi Institutul Naţional de Statistică, a avut loc, luni, la Palatul Victoria.
Sănătatea, accesibilitatea serviciilor medicale, infrastructura și resursele sanitare, managementul pandemiei și lecțiile învățate, îmbunătățirea calității asistenței medicale și inovarea în sănătate, finanțarea, sustenabilitatea, eficiența și transparența sistemului de asigurări de sănătate, reprezintă un moment crucial pentru abordarea provocărilor și identificarea soluțiilor în sistemul sanitar românesc, s-a subliniat în deschiderea conferinței „Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success”, organizată luni, la Palatul Victoria, în cadrul seriei de evenimente „Împreună Protejăm România”, care se desfășoară în perioada 7-31 octombrie 2024, în Capitală.
„Sănătatea nu poate și nu trebuie să fie un obiect de negociere pentru niciun partid politic. Este unul dintre pilonii fundamentali ai bunăstării și durabilității societății noastre. În același timp, însă, este crucial ca oamenii care aleg să intre în politică să înțeleagă că sănătatea cetățenilor este mai mult decât o temă de campanie. Este o responsabilitate imensă, fără de care nu putem construi viitorul pe care ni-l dorim”, a transmis, în deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier Administrația Prezidențială.
Cu același prilej, prof. univ. dr. Carmen Orban, consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului, a subliniat că „a devenit o tradiție organizarea Summitului Bucharest Leaders la Palatul Victoria și eu zic că este bine. Continuitatea și stabilitatea unui parteneriat, în lumea în care trăim, arată seriozitatea partenerilor și dorința lor de a face lucrurile temeinic. Sunt convinsă că, și de această dată, în urma discuțiilor purtate pe fiecare domeniu în parte, în cadrul Summitului, se vor desprinde multe idei și soluții inovatoare care se pot transforma în proiecte și programe care să ne aducă progresul societății. Nu cred în soluții salvatoare, nu cred că există miracole în niciun domeniu, dar cred în responsabilitate, în seriozitate, în bunăvoința de a învăța și de a face, în profesionalismul cu care ne facem fiecare treaba la locul său de muncă. Am mai spus și cu alte ocazii, sistemele medicale din toată Europa, din toată lumea, sunt într-o profundă transformare. Vor reuși cei care au puterea de a se adapta, de a se schimba rapid și de oferi servicii flexibile, de calitate adaptate la nevoile comunităților”, a afirmat Orban.
Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a precizat că România a progresat cu trei locuri la nivelul Uniunii Europene, în ce priveşte performanţa sistemului de sănătate, conform unei evaluări date recent publicităţii.
„Mă bucur că în urma unei evaluări care a fost dată de curând publicităţii – este o organizaţie care monitorizează performanţa diverselor sisteme la nivelul Uniunii Europene – România, care se găsea la sfârşitul anului 2021 pe ultimul loc, ca performanţă a sistemului de sănătate în rândul ţărilor din Uniunea Europeană, la sfârşitul anului 2023 a progresat trei locuri şi, în momentul de faţă, a depăşit Bulgaria, Polonia şi Letonia, în ceea ce priveşte valoarea performanţei sistemului de sănătate. Sigur, acolo sunt analize care se bazează pe indicatori. Important este ca acest progres să ajungă şi la nivelul percepţiei publice şi al încrederii cetăţenilor în autorităţile naţionale şi în sistemul public de sănătate”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a subliniat importanţa continuităţii proiectelor şi o viziune care să permită dezvoltarea sistemului de sănătate într-un mod susţinut, pe termen lung, subliniind că sănătatea nu are și nu trebuie să aibă culoare politică și trebuie să aibă în centru pacientul, și asigurarea condțiilor de performanță a personalului medical.
„În momentul de faţă, în România, sunt în parcurs foarte multe proiecte – poate cele mai multe din istoria României – în sistemul de sănătate. Mă refer la investiţii în infrastructură, plecând de la cabinetele de medicină de familie, continuând cu ambulatoriile de specialitate, construcţii de spitale noi. Ele vor continua. Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă e doar un element. Va continua cu un împrumut realizat la Banca Europeană de Investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti, care să asigure un acces echitabil la servicii de sănătate, indiferent de domiciliul fiecărui cetăţean”, a adăugat Rafila.
Mircea Timofte, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), a adus în discuție, în cadrul panelului „Sănătate pentru Toți”, aspecte cheie din domeniul asistenței medicale, cu accent pe puterea parteneriatului responsabil în relațiile instituționale, amintind că organizația profesională a asistenților medicali a consolidat relațiile instituționale bazate pe încredere, contribuind la competențe sporite și eficientizarea procedurilor administrative, la cooperarea transnațională prin parteneriatele cu Spania, RCSI, Iordania și cele din cadrul ICN și ENC care au adus proiecte semnificative în leadership și eficientizarea protocoalelor de caz. „Cu focus pe inovare, OAMGMAMR a implementat programe de dezvoltare continuă, specializare și reconversie, lansând o platformă online unică de EMC gratuită pentru membrii săi. În contextul reformei asistenței medicale din România, OAMGMAMR se concentrează pe prioritizarea rolului asistenților medicali în furnizarea de îngrijiri în comunități și rămâne dedicată contribuției la un sistem de sănătate eficient, echitabil și orientat către nevoile cetățenilor”, a spus președintele OAMGMAMR.
„Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success” este un eveniment anual care aduce în prim-plan lideri de opinie și experți din diverse domenii pentru a discuta și dezvolta soluții inovatoare pentru provocările actuale și viitoare ale societății românești. Seria de conferințe „Impreună Protejăm România” din acest an reunește peste 400 de speakeri care aduc o nouă abordare a mesajului de susținere a intereselor economico-sociale și geostrategice al României în contextul provocărilor internaționale.
Reprezentanți ai autorităților centrale și locale, decidenți din sfera administrativă și politică, reprezentanți ai instituțiilor internaționale cu rol activ în dezvoltarea și implementarea politicilor publice, ai mediului de business, experți și exponenți ai societății civile se reunesc pentru o analiză integrată și transnațională a provocărilor la care societatea românească este supusă. Organizatorii propun dezbateri pe subiecte de interes în contextul geopolitic și geostrategic actual din domenii strategice precum apărare, energie, agricultură, educație și sănătate sau din domenii cheie pentru dezvoltarea economico-socială a țării – industrie, transporturi și infrastructură, finanțe-bănci, cercetare și inovare, digitalizare și cyber security, populație și demografie, mediu și schimbări climatice.