Reprezentanți ai Ministerului Sănătății și OAMGMAMR, la Reuniunea Comitetului Regional OMS Europa

24 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Secretarul de Stat Adriana Pistol a fost aleasă vicepreședinte al Comitetului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care are loc la Astana și este găzduită de Guvernul Kazahstanului, sub patronajul președintelui statului, Kassym-Jomart Tokayev.

 

Miniștrii sănătății și delegații la nivel înalt din cele 53 de state membre ale Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și reprezentanți ai organizațiilor partenere și ai societății civile s-au întâlnit la Astana, Kazahstan, unde în perioada 24-26 octombrie 2023 se desfășoară cea de-a 73-a sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa (RC73). La eveniment a fost prezentă și o delegație a României, condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

În contextul în care OMS marchează anul acesta cea de-a 75-a aniversare, 45 de ani de la semnarea Declarației istorice de la Alma-Ata privind asistența medicală primară (ASP) și punctul mediu al Programului european de muncă (EPW) 2020–2025 – „Acțiunea unitară pentru o mai bună sănătate în Europa”, RC73 constituie o oportunitate pentru a reflecta asupra stării actuale a sănătății și a bunăstării în regiune, să facă bilanțul progresului în realizarea EPW, să sărbătorească etapele de referință în domeniul sănătății publice și să discute despre modul de abordare a provocărillor actuale și viitoare .

 

Mai multe planuri de sănătate publică vor fi luate în considerare și prezentate spre aprobare în timpul procedurilor, inclusiv un plan de acțiune pentru sănătatea refugiaților și migranților pentru 2023-2030, un cadru de acțiune privind forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pentru 2023-2028 și o foaie de parcurs privind rezistența la antimicrobiene, până în 2030, potrivit agendei evenimentului.

Totodată, delegaților celor 53 de state, care reprezintă peste 900 de milioane de persoane, li se va oferi o actualizare privind urgențele sanitare din Regiune și vor fi consultați cu privire la elaborarea strategiei și planului de acțiune, precum și a unui plan regional de acțiune pentru consolidarea inițiativei Echipelor Medicale de Urgență, iar un accent deosebit se va pune pe problemele de guvernanță, inclusiv bugetele programelor actuale și viitoare. 

 

Prima zi a dezbaterilor organizate la Astana, cu ocazia ședinței anuale a Biroului Regional OMS Europa, a adus în prim plan politicile celor 53 de state membre referitoare la asistența medicală primară. Medicina de familie poate oferi servicii medicale de bună calitate, aproape de pacienți, ținând cont de nevoile de sănătate ale comunităților, transmite Ministerul Sănătății.

Intervenția ministrului sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care conduce delegația României la acest eveniment, a descris „modelele de bune practici care se dezvoltă în România, prin trei acțiuni prioritare, respectiv, prevenție și screening pentru detecția precoce a bolilor; investiții și extinderea competențelor profesionale ale medicilor de familie, pentru a putea diagnostica și trata pacienții în proporție cât mai mare și parteneriatul cu autoritățile locale care pot asigura condiții atractive pentru oferirea serviciilor de asistență medicală primară în comunitățile pe care le conduc”, se arată într-un comunicat al MS.

 

Delegatia Romaniei si Tedros Ghebreyesus

Sesiunea plenară din 24 octombrie s-a bucurat de prezența directorului general OMS, dr. Tedros Ghebreyesus, care a subliniat că întâlnirea din acest an are loc într-o perioadă critică pentru omenire, în care războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei se îndreaptă spre al treilea an, în Armenia are loc o criză umanitară, Turcia încă se recuperează după cutremurele devastatoare de la începutul anului, iar „izbucnirea violenței din Israel și din teritoriul palestinian ocupat ne-a șocat și întristat pe toți”. El a cerut „eliberarea imediată și în siguranță a ostaticilor capturați și luați în Gaza de către Hamas” și protejarea civililor și acordarea asistenței sanitare, de către Israel și Hamas.

Directorul OMS a salutat Planul de acțiune pentru sănătatea refugiaților și migranților și a apreciat progresele Programului european privind promovarea, furnizarea, protejarea și performanța în sănătate, pornind de lapromovarea sănătății și prevenirea bolilor abordând cauzele sale fundamentale, în aerul pe care oamenii îl respiră, produsele pe care le consumă și condițiile în care trăiesc și lucrează”.

 

Directorul Biroului Regional pentru Europa al OMS, dr. Hans Kluge, a transmis un mesaj puternic privind necesitatea construirii unei regiuni reziliente și a evidențiat trei direcții majore care trebuie urmărite pentru a atinge acest obiectiv: guvernanță, reziliență, sisteme de sănătate reziliente și oameni rezilienți.

„În cadrul sesiunii plenare din 24 octombrie, intervenția ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a punctat eforturile comune ale statelor membre privind dezvoltarea unei strategii comune în domeniul resurselor umane în sănătate, începută prin Declarația de la București, adoptată în luna martie, care va fi adoptată sub formă de rezoluție la această reuniune, după un proces intens de consultări, coordonat de România”, transmite Biroul de presă al MS.

Tot în această zi, dr. Adriana Pistol, secretar de stat în MS, care anul trecut a fost aleasă membru în Comitetul Permanent al OMS Europa, anul acesta a fost desemnată vicepreședinte al adunării.

 

De asemena, în cadrul evenimentului, statele membre ale Rețelei Sud-Est Europene de Sănătate au salutat înființarea, la București, a Centrului Regional de Dezvoltare pentru Asistenți și Moașe, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR, care a făcut parte din delegația României prezentă la Astana, a afirmat că „sesiunea Comitetului Regional al OMS pentru Europa marchează un pas important în eforturile de a promova sănătatea și reziliența în regiune și constituie o oportunitate pentru organismele de reglementare a profesiilor de asistent și moașă de a se conecta la mecanismele decizionale și de a se asigura că profesiile de asistent medical și moașă sunt reflectate în discuțiile și deliberările de nivel înalt”, mulțumind OMS „pentru sprijinul constant acordat României și OAMGMAMR, inițiativelor care sprijină profesiile de asistent medical și moașă”.

 

Delegatia Romaniei si Hans Kluge

Președintele OAMGMAMR i-a mulțumit și ministrului român al Sănătății, Alexandru Rafila, pentru „sprijinul acordat în promovarea Centrului Regional de Dezvoltare pentru Asistenți Medicali și Moașe din Sud-Estul Europei, gazduit de OAMGMAMR, sub umbrela SEEHN, în cadrul sesiunii plenare RC73” și pentru afirmațiile sale din cadrul intervenției din sesiunea plenară, când a subliniat importanța acestui centru regional.

„Începând cu luna iunie, a fost lansat în România un Centru Regional de Dezvoltare dedicat Asistenților Medicali și Moașelor, sub coordonarea South Eastern European Health Network (SEEHN). Suntem mândri și susținem cu entuziasm această inițiativă, colaborând prin intermediul Ordinului Național al Asistenților Medicali și Moașelor. Acest centru va consolida rolul asistentilor medicali și al moașelor în regiunea noastră și suntem siguri că va contribui la îmbunătățirea stării de sănătate și a bunăstării comunităților noastre”, a afirmat Alexandru Rafila.

Cu toții suntem încrezători că acest centru va avea un impact pozitiv semnificativ asupra asistenților medicali și moașelor din România și din întreaga SEEHN”, a completat Mircea Timofte.

Programul oficial al RC73 și documentația pot fi consultată pe site-ul oficial al evenimentului, iar sesiunea poate fi urmărită în direct pe canalele de socializare ale OMS/Europa folosind #RC73Astana.

 


Adaugati un comentariu


 

*