CNAS face primul pas către modernizarea contractării și decontării serviciilor medicale

23 octombrie 2023 | 0 comentarii |

CNAS vrea ca toate casele județene de asigurări de sănătate să funcționeze după proceduri unitare, astfel încât accesul asiguraților la servicii medicale să nu mai fie diferențiat, în funcție de județ și localitate. 

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susține că vrea să elimine inechitățile între marile centre universitare și zonele cu deficit de specialiști, astfel încât asigurații să poată avea acces egal la servicii medicale, indiferent de județul sau localitatea în care sunt acordate aceste servicii.

În acest scop, CNAS anunță că astăzi a început procesul de optimizare și modernizare a modului în care se realizează contractarea și decontarea serviciilor medicale în toate domeniile de asistență medicală. Primul pas în acest sens constă în aprobarea constituirii a două grupuri de lucru care au în componență reprezentanți din structurile de specialitate ale CNAS și din rândul caselor de asigurări de sănătate cu cea mai bună practică în domeniu. Ssub îndrumarea metodologică a CNAS, acestea vor elabora proceduri unitare pentru toate casele județene de asigurări de sănătate.

 

Noile proceduri trebuie să răspundă cât mai bine nevoilor asiguraților, în condițiile în care accesul la servicii medicale este diferențiat, la ora actuală, în funcție de județ și localitate, existând inechitate între marile centre universitare ale țării și zonele cu deficit de specialiști, susține președintele CNAS.

Inițiativa reprezintă un pas semnificativ către modernizarea și digitalizarea sistemului nostru de sănătate, iar aceste proceduri unitare vor servi ca fundament pentru eficiență și transparență. Uniformitatea și claritatea în aplicarea legislației peste tot în țară și față de toți asigurații și furnizorii de servicii medicale garantează un acces mai echitabil al cetățenilor la servicii medicale în toate regiunile. Suntem hotărâți să aducem îmbunătățiri semnificative în domeniul asigurărilor sociale de sănătate și să creăm un sistem care să ofere servicii de cea mai înaltă calitate”, a declarat dr. Andrei Baciu, președintele CNAS.

 

La nivel de intenție, totul sună bine, dar pentru a se putea realiza aceste deziderate este nevoie în primul rând ca sistemul informatic al CNAS să fie funcțional. Apoi, cum va rezolva CNAS „inechitățile” dintre marile centre universitare și zonele cu deficit de specialiști din țară? Spitalele județene, ca să nu mai vorbim de cele orășenești și comunale, se confruntă cu o criză acută de specialști. Sunt sute de spitale care nu au suficienți medici ATI, medici urgentiști, cardiologi, neurologi și de alte specialități, iar unele au fost chiar nevoite să suspende activitatea în anumite secții din această cauză… ca să nu mai vorbim de imposibilitatea asigurării liniilor de gardă.

Nici la nivelul medicinei primare lucrurile nu stau mai bine, aproape 400 de localități din țară nu au medic de familie și nici nu sunt speranțe că această situație se va îndrepta prea curând, chiar dacă, așa cum susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cei „peste 500.000 de locuitori ai acestor localități care nu au servicii de asistență medicală primară în acest moment sunt înscriși pe lista unui medic de familie într-o localitate învecinată”, iar la concursul de rezidențiat din acest an s-a alocat „cel mai mare număr de locuri de medicină de familie din istorie”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*