Tarifele decontate de CNAS, contestate de medicii de familie și din ambulatoriu
Guvernul menține tarifele decontate de CNAS în 2025, pentru serviciile medicale oferite în medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate, la nivelul din ultimul trimestru al anului 2024.
Hotărârea de guvern nr. 24/2025, publicată vineri în Monitorul Oficial, modifică şi completează HG nr. 521/2023 (pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru (CoCa) care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate), prin care „valorile garantate ale punctelor «per capita» şi pe serviciu medical (…) se menţin la nivelul valabil în trimestrul IV al anului 2024”.
Mai exact, valoarea punctului per capita se menţine la 12 lei, iar valoarea punctului pe serviciu la 8 lei – în asistenţa medicală primară, iar în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice, valoarea pe serviciu medical se menţine la 5 lei (nivelul din luna octombrie, când a fost majorat de la 4,5 lei), dar medicii din acest sector susțin că riscă să nu mai poată asigura actvitatea cabinetelor medicale, dacă nu le crește și lor valoarea punctului pe serviciu, la 8 lei.
Totodată, suma alocată medicilor stomatologi rămâne la 6.000 lei/lună, pentru asigurarea continuității serviciilor de medicină dentară.
Decizia Guvernului a fost criticată de Colegiul Medicilor din România (CMR), care a precizat că nu a fost consultat în legătură cu tarifele propuse, care într-un comunicat remis presei, în octombrie 2024, și-a exprimat îngrijorarea privind menţinerea, în primul trimestru al anului 2025, a valorii punctelor pentru medicina din ambulatoriul de specialitate şi medicina primară. Totodată, CMR a acuzat CNAS că nu a negociat cu reprezentanţii organizației profesionale, proiectul privind prelungirea contractelor pentru trimestrul I al anului 2025 pe toate domeniile de asistenţă medicală.
După aprobarea proiectului de lege, propus de CNAS, în Guvern, CMR și-a reafirmat poziția de anul trecut și și-a exprimat susținerea față de medicii din ambulatoriu, care s-au declarat numulțumiți de felul în care guvernanții consideră că se poate face medicină de calitate în condițiile unei subfinanțări critice.
Şi Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă (PMSPI) a criticat, în termeni duri, decizia guvernului. Într-un comunicat transmis presei, PMSPI transmite că solicitarea de majorare a valorii punctului per serviciu în ambulatoriu, de la 5 lei la 8 lei, este „valoare minim necesară pentru ca medicii specialiști să poată asigura continuitatea serviciilor medicale gratuite”. Atrăgând atenția asupra situației „absolut catastrofale și de neînțeles la care este condamnată medicina de ambulatoriu”, medicii subliniază că „alocarea de acum, de 4,12 milioane lei, faţă de 3,7 milioane lei pe 2024, acoperă strict creşterea organică dată de creşterea numărului de servicii, prin intrarea în contract a noilor furnizori”, în timp ce valoarea reală a punctului, deși crește de la 5 la 5,22 lei, este de 4,7 lei, din cauza inflației.
În acest context, PMSPI solicită ferm rediscutarea bugetului, cu implicarea tuturor părților relevante, pentru a aloca fondurile necesare funcționării acestui sector medical esențial. „Este timpul ca decidenții politici să înțeleagă un adevăr fundamental: sănătatea românilor este o prioritate pentru medici și trebuie să devină o prioritate reală și pentru Guvern. Nu puneți în pericol sănătatea unei națiuni! Luați o decizie înțeleaptă, bazată pe realitatea din teren!”, transmite PMPSI.