Proiect transfrontalier pentru tratarea cancerului, lansat de OncoGen Timișoara
În parteneriat cu Spitalul General „Đorđe Joanović” din Zrenjanin (Serbia), Centrul OncoGen va derula proiectul „Crosscare”, care are ca scop dezvoltarea unor terapii inovatoare pentru tratarea personalizată a cancerului.
Centrul de cercetare oncologică OncoGen – Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) „Pius Brînzeu” Timișoara, a anunțat, într-o conferință de presă, că a lansat „Crosscare”, un nou proiect transfrontalier, derulat în colaborare cu Spitalul General „Đorđe Joanović” din Zrenjanin, Serbia.
Proiectul, finanțat din fonduri europene, prin programul Interreg IPA România-Serbia, include dotarea cu echipamente și reactivi pentru secvențierea de nouă generație (NGS), prin care se vor determina mutațiile genetice din tumorile solide, care au dus apariția cancerului la un anumit pacient. Datele obținute vor fi interpretate cu ajutorul programului Expert System Software (ESS), platformă creată în cadrul proiectului Rosecan, ale cărui funcționalități vor fi extinse prin proiectul Crosscare.
„Pe baza acestor informații se va putea oferi pacientului oncologic un diagnostic genetic de precizie. Atingând aceste ținte, vom avea posibilitatea de a face progrese semnificative în tratarea cancerului, iar dacă vom avea reursele necesare vom continua cercetările și vom putea dezvolta terapii personalizate, astfel încât pacienții să poată beneficia de terapii noi, eficiente, lipsite de efecte adverse”, a declarat conf. dr. Florina Bojin, cercetător, centrul OncoGen.
În proiect sunt incluși 300 de pacienți oncologici cu tumori solide, din România și Serbia, de la care se recoltează mostre din organele afectate de cancer, care vor beneficia de rezultate precise ale diagnosticului, care să permită un tratament personalizat, în funcție de nevoile lor.
,,Personalizarea tratamentului poate fi făcută în două moduri: printr-o analiză genetică detaliată pentru fiecare pacient și prin identificarea metastazelor și a profilului tumoral. Terapia personalizată presupune, printre altele, dezvoltarea de vaccinuri adaptate fiecărui pacient, dar acestea sunt extrem de costisitoare și pot dura săptămâni întregi până la finalizare. Din acest motiv, trebuie găsită o cale de mijloc între personalizarea tratamentului și industrializarea procesului, pentru a face aceste terapii accesibile unui număr mai mare de pacienți”, a explicat prof. dr. Virgil Păunescu, director și fondator al centrului OncoGen, coordonator al proiectului, în cadrul conferinței de lansare a proiectului.
Prezent la eveniment, dr. Vanja Kukin, reprezentant al Spitalului General „Đorđe Joanović” din Zrenjanin, a subliniat importanța colaborării dintre România și Serbia, menționând că, în cadrul acestui proiect, spitalul din Serbia și-a propus includerea unui grup țintă de 100 de pacienți, de la care „să colectăm 200 de probe, care includ atât fragmente din tumorile solide, cât și mostre de sânge ale acelorași pacienți. Aceste probe vor fi trimise imediat la OncoGen pentru analize moleculare și genetice în cadrul unui centru specializat. Pe baza rezultatelor obținute, vom determina cele mai eficiente opțiuni terapeutice, incluzând tratamente biologice și chimioterapie personalizată. Considerăm că acest proiect nu doar că va îmbunătăți sănătatea publică, ci va avea un impact pozitiv care va depăși granițele spitalului nostru. De asemenea, este important să analizăm o gamă largă de tumori solide, incluzând tumori abdominale, de tiroidă, de sân și de prostată, pentru a obține o perspectivă cât mai completă asupra bolii”, a afirmat dr. Vanja Kukin.
La centrul OncoGen, cercetările au început chiar din această lună, pe probele prelevate de medicii oncologi din cadrul SCJU Timișoara, de la pacienți.
„Am analizat datele disponibile, iar până acum am identificat 50 de cazuri relevante. Aceste date au fost obținute prin secvențiere genetică și integrate într-un soft specializat, care le poate corela mai bine cu alte informații relevante. Obiectivul nostru este să îmbunătățim acest sistem și să îl dezvoltăm mai departe. Am achiziționat deja câteva echipamente noi, dar pentru a obține rezultate mai precise, vom achiziționa și alte echipamente performante. Vor urma analize moleculare complexe ale tumorilor solide ale pacienților români și sârbi incluși în proiect și vom analiza profilul imun al acestora, le vom pune într-o concordanță și le vom pune într-un raport mai complex. Acest lucru va însemna o orientare terapeutică mai bună, un diagnostic mai bun și o șansă mai mare de supraviețuire a lor”, a menționat Florina Bojin.
Potrivit acesteia, în cadrul proiectului se va realiza un prototip de vaccin, care se va putea multiplica într-o linie de producție. OncoGen dispune deja o infrastructură GMP (Good Manufacturing Practice), în care se va putea realiza un vaccin oncologic, dar care trebuie acreditată pentru a deveni funcțională.
„Noi facem cercetare fundamentală, care duce la progres. Când partea de GMP va deveni operațională prin acreditare, vom putea merge mai departe, inclusiv prin finanțări din alt gen de proiecte, pe studii clinice, de exemplu. Prezentul proiect se va finaliza cu un prototip de vaccin bazat pe aceste mutații pe care le vom identifica la pacienții cu cancer din programul nostru. Secvențializând și analizând din punct de vedere molecular o multitudine de probe, vom reuși, poate, să identificăm anumite ținte comune care sunt niște părți de proteine pe care le vom asambla și vom crea un amestec de peptide care poate fi numit un produs de tip vaccinal care poate fi administrat pacienților oncologici în cadrul medicinei de precizie, pentru mai mulți pacienți cu mai multe tipuri de cancer”, a detaliat dr. Bojin.
Prof. dr. Virgil Păunescu a subliniat că, deși OncoGen este cel mai mare centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Europa de Est, din cauza lipsei de susținere din partea Consiliului Județean Timiș și a Ministerului Sănătății, are încă dificultăți în a primi autorizație pentru a efectua toate cercetările.
„În România, dezvoltarea acestor tehnologii este îngreunată de birocrație și de lipsa sprijinului instituțional. De exemplu, avem facilități de cercetare și producție, dar acestea nu au fost operaționalizate din cauza întârzierilor administrative. În timp ce alte țări, precum Germania, avansează rapid în acest domeniu, noi rămânem în urmă din cauza unor blocaje birocratice și a lipsei de finanțare adecvate”, a spus dr. Păunescu.
Aparatura, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, achiziționată special pentru Centrul OncoGen și cu ajutorul căreia se efectuează cercetările pentru înlocuirea metodelor clasice de tratament în cazul tumorilor maligne, stau nefolosite din cauza lipsei autorizației.
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) „Pius Brînzeu” se declară însă optimistă și consideră că implementarea proiectului Crosscare va deschide noi oportunități în tratatare cancerului. „Crosscare înseamnă o nouă speranță pentru toți pacienții oncologici din regiune, care trece dincolo de simpla supraviețuire; un diagnostic personalizat poate duce la un tratament personalizat, lipsit de toxicitate. Aceasta înseamnă o calitate a vieții mai bună pentru pacient atât în timpul terapiei, cât și ulterior, ducând totodată la prelungirea vieții pacientului”, a transmis SCJU Timișoara.
Valoarea totală eligibilă a proiectului coordonat de prof. dr. Virgil Păunescu este de 1.833.281,50 euro, din care 1.558.289,27 fonduri nerabursabile. Din bugetul de 1.130.298,73 euro al SCJUT, contribuția IPA III CBC este de 960.753,92 euro.
Sursa foto: OncoGen / Pressalert