Consiliul Județean Buzău, iluminat în roșu de Ziua Europeană a Numărului Unic 112
Peste 100 de locații emblematice din București și 30 de județe vor fi iluminate în roșu în seara de 11 februarie, pentru a sublinia importanța apelului responsabil la 112.
În fiecare an, în ziua de 11 februarie, este marcată Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112, pentru conștientizarea importanței unui apel responsabil în cazuri de urgență, dar și pentru a le mulțumi operatorilor care asigură funcționarea acestui sistem esențial pentru siguranța, viața și sănătatea cetățenilor, împreună cu structurile de de intervenție – Poliție, ISU-SMURD, Ambulanță, Jandarmerie și Salvamont.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și structurile de intervenție derulează și în acest an o campanie de conștientizare a apelării responsabile a numărului unic de urgență, iar cu acest prilej, peste 100 de locații emblematice din București și 30 de județe, inclusiv clădirea Consiliului Județean Buzău, vor fi iluminate în roșu în seara de 11 februarie, pentru a sublinia importanța unui apel responsabil la 112 și a atrage atenția că „apelarea abuzivă a numărului 112 poate periclita intervențiile echipajelor specializate, atunci când este cu adevărat nevoie de ele”.
Potrivit STS, deși în 2024, numărul apelurilor non-urgente a scăzut la nivel național cu aproape un milion comparativ cu anii anteriori, operatorii au preluat 9.763.443 de apeluri, din care doar 60,45% au fost considerate urgențe, iar 3,8 milioane nu au necesitat intervenția de urgență.
Și în județul Buzău a scăzut numărul apelurilor abuzive, dar încă se menține ridicat. Anul trecut, spre exemplu, au fost înregistrate aproximativ 50.000 de apeluri la 112, din care 1.295 au fost false și 1.312 abuzive, ducând la irosirea resurselor și la mobilizarea inutilă a forțelor de intervenție în situații ce nu presupuneau un pericol real, pentru care au fost aplicate peste 1.300 de sancţiuni contravenționale, în valoare de peste 2.000.000 de lei, transmite Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău.
Potrivit legislației, apelarea abuzivă a numărului 112 este sancționată cu amendă de până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează și constată că a fost o alertă falsă, sancțiunea contravențională poate ajunge la 4.000 de lei.
Polițiștii buzoieni reamintesc populației că să nu apeleze numărul de urgență 112 pentru a face glume, farse, pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a solicita diverse informații care nu fac obiectul unei intervenții de urgență (starea vremii, mersul trenurilor, ora exactă, date de contact ale autorităților etc.) și le recomandă părinților să informeze copiii „în mod corect și complet modalitatea de funcționare a apelului unic de urgență, astfel încât aceștia să înțeleagă importanța și beneficiile lui și situațiile pe care le pot semnala prin acest serviciu”.
Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără justificarea unei stări care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, precum și apelarea 112 pentru a aduce injurii operatorilor.
Alertarea falsă este apelarea intenționată / nejustificată la 112 pentru alarmarea sau determinarea intervenției agențiilor specializate, fără a exista o urgență.
„Orice secundă în care dumneavoastră blocați netemeinic un apel, poate face diferența pentru o persoană aflată în pericol real, iar fiecare apel fals înseamnă irosirea unor resurse atât logistice, cât și umane”, subliniază IPJ Buzău.
Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112 este, totodată, un bun prilej pentru a le mulțumi „tuturor celor care, din spatele unui telefon, fac diferența între viață și moarte. Operatorii 112 sunt primii care răspund în momente critice, rămân calmi și coordonează rapid intervențiile pentru salvarea de vieți. Fiecare secundă contează, iar profesionalismul și dedicarea lor fac ca ajutorul să ajungă la timp acolo unde este nevoie”, menționează IPJ Buzău.
„Operatorii 122 sunt vocea calmă în momentele de panică, cei care ascultă, analizează și trimit ajutorul exact acolo unde este nevoie. Ei sunt primii care răspund strigătului de ajutor, făcând legătura între cei aflați în dificultate și echipajele de intervenție. Fiecare apel poate însemna o viață salvată. Fiecare secundă contează, iar profesionalismul, emaptia și devotamentul lor fac diferența. La mulți ani tuturor celor care asigură funcționarea acestui sistem esențial! Vă mulțumim pentru dedicare și vă dorim mult succes în misiunile viitoare destinate salvării de vieți”, a transmis și conducerea IGSU.
În cadrul campaniei de conștientizare, STS amintește că „România marchează Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112 printr-un demers vizual simbolic, care va implica iluminarea în roșu a peste 100 de sedii ale autorităților publice, instituții financiare, de cultură, dar și clădiri reprezentative din diverse județe ale țării”, prin care Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) continuă să promoveze apelarea responsabilă a numărului unic de urgență.
În acest context, 112 devine un simbol al intervențiilor rapide și al siguranței cetățenilor, iar iluminarea simbolică a unor obiective emblematice, precum Palatul Cotroceni, Palatul Victoria, Palatul Parlamentului, Opera Națională și a altor clădiri din țară se dorește a atrage atenția asupra importanței folosirii corecte a acestui serviciu. „Prin acest proiect, STS vizează educarea cetățenilor și a autorităților în ceea ce privește utilizarea responsabilă a numărului de urgență, pentru a proteja viața și sănătatea oamenilor. Este un efort comun ce implică toate instituțiile relevante din țară”, subliniază reprezentanții STS.