Zilele INSP, marcate printr-un eveniment științific și o Gală aniversară
Institutul Național de Sănătate Publică a marcat, 15 ani de la înființarea actualei structuri, printr-o conferință națională și o Gală aniversară în cadrul căreia au fost omagiați actuali și foști specialiști ai institutului, precum și colaboratorii reprezentativi.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a organizat, în zilele de 20 și 21 februarie, prima ediție a Conferinței Naționale „Zilele INSP”. Evenimentul, dedicat celebrării a 15 ani de activitate în cadrul actualei structuri a instituției, s-a desfășurat în format hibrid, la sediul INSP.
„Suntem onorați să avem alături partenerii și colaboratorii noștri – Ministerul Sănătății, Direcțiile de Sănătate Publică, agenții guvernamentale, parteneri din mediul academic, din sectorul privat și organizații nonguvernamentale – fără de care activitatea noastră nu s-ar putea desfășura”, a afirmat dr. Simona Pârvu, directorul general al Institutului Național de Sănătate Publică, în deschiderea Conferinței, care a promis să fie una interesantă și extrem de utilă pentru toți participanții, prin tematocile abordate și prin discuțiile interactive de la finalul fiecărei sesiuni științifice.
În deschiderea lucrărilor conferinței, dr. Simona Pârvu a prezentat rolul INSP – „între continuitate și inovație” – și proiectele majore ale INSP – „să vorbim despre viitor”. Tematicile abordate au vizat: „INSP – Abordări actuale de sănătate publică și misiunea INSP în context global”; „Schimbările climatice și implicațiile pentru sănătatea publică”; „Boli netransmisibile, strategie – nevoia de răspuns prin abordare multisectorială”; „One Health – provocări și parteneriate”; „Utilizarea datelor în sănătate – acces, accesibilitate, accesare”; „Capacitatea de sănătate publică – nevoi, resurse și oportunități de dezvoltare”; „Strategii sectoriale în domeniul bolilor transmisibile – provocări în procesul de implementare”, în cadrul cărora au fost prezentate aproape 40 de lucrări individuale și de grup.
Între speakeri s-au numărat reprezentanți de marcă ai sănătății publice, precum prof. dr. Florentina Furtunescu, prof. dr. Adriana Pistol, prof. dr. Corina Zugravu, prof. dr Monica Tarcea, prof. dr Dana Mincă.
Momentul culminant al evenimentului a fost Gala aniversară în cadrul căreia „profităm de acest prilej pentru a recunoaște meritele colaboratorilor noștri de tradiție din sistemul național de sănătate publică, oferindu-le diplome de recunoștință și merit”, a afirmat dr. Simona Pârvu, directorul genral al INSP.
Totodată, aceasta a subliniat importanța colaborării în domeniul sănătății publice, care înseamnă un efort colectiv ce contribuie la protejarea și îmbunătățirea sănătății populației și le-a mulțumit tuturor participanților pentru „că au alocat timp participării la acest eveniment de suflet și pentru implicarea continuă în asigurarea sănătății publice” și pentru sprijinul oferit.
Printre premianți s-a numărat și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău, apreciată pentru activitatea susținută în domeniul sănătății publice și eforturile în supravegherea și controlul bolilor transmisibile.
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București, a afirmat cu prilejul primirii diplomei de „recunoștință” primită în numele că instituției academice pe care o conduce, că „profesionalismul, devotamentul, abnegația și mai ales dragostea față de poporul român sunt cuvintele care pot descrie evoluția către Excelență a Institutului Național de Sănătate Publică pe care, fără doar și poate, îl putem compara cu un redutabil scut al ocrotirii stării de sănătate a populației noastre. Cu siguranță că, făcând un arc peste timp, istoria Institutului Național de Sănătate Publică începe undeva spre sfârșitul secolului XIX, în anul de grație 1874, odată cu prima lege sanitară a epocii moderne din România, în ale cărei capitole se regăsește igiena publică, ca o confirmare a evoluției învățământului medical românesc în această specialitate ce avea să debuteze, la inițiativa lui Carol Davila, 13 ani mai devreme, și să se dezvolte sub conducerea renumitului doctor, Iacob Felix”.
Rectorul UMFCD a ținut să transmită „la aniversarea celor 15 ani de la înființarea acestei prestigioase instituții, salutul comunității academice a Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, laolaltă cu tradiționala și sincera urare de «La mulți ani!»”.
Prof. dr. Viorel Jinga și-a exprimat convingerea că „Institutului Național de Sănătate Publică va continua să fie un centru de excelență, un far de cunoaștere și un garant al sănătății populației din România dezvoltându-și în permanență direcțiile strategice raportate atât la schimbările climatice, la bolile emergente, la prevenția medicală și la promovarea unui stil de viață sănătos, cât și la componenta informatică revoluționară a secolului nostru, cu accent deosebit pe digitalizarea serviciilor medicale” și le-a urat specialiștilor din acest domeniu succes în activitățile și proiectele viitoare.
În același context, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România, a subliniat că „rolul INSP este unul vital în sistemul de sănătate românesc” și a apreciat că „Institutul Național de Sănătate Publică este o unitate strategică a sistemului de sănătate din România. Privind spre viitor, este esențial, ca noi, ca medici, să continuăm să sprijinim rolul INSP în sistemul de sănătate din România, iar INSP să continue misiunea de a proteja sănătatea publică. În calitate de președinte Colegiul Medicilor din România, la aniversarea a 15 ani de activitate, doresc să adresez felicitări și mulțumiri întregii echipe a Institutului Național de Sănătate Publică. Contribuția dumneavoastră, a fiecărui membru al echipei INSP, este foarte importantă – cu toții vedem importanța unei resurse umane profesioniste, mai ales în sănătate”, a concluzionat dr. Poiană, în discursul susținut cu ocazia primirii diplomei aniversare oferită de conducerea Institutului.