Un nou program de calificare in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

19 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Peste 200 de medici si asistenti medicali vor fi trimisi in strainatate pentru a se pregati in cadrul celor mai prestigioase centre medicale din Europa, urmand ca apoi sa opereze in tara.

 

momza chirurgie (3)Deficitul ce cadre medicale specializate in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice  pune inca probleme si nu poate fi rezolvat doar prin programul de pregatire pe care Ministerul Sanatatii il deruleaza in colaborare cu clinica San Donato din Milano. In acest context, Academia de Stiinte Medicale a decis sa se implice, la randul sau, in procesul de formare a specialistilor in acest domeniu. Demersului i s-a alaturat si Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures, cele doua institutii fiind partenere intr-un proiect cu finantare europeana, ce are ca obiectiv calificarea de noi specialisti in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Proiectul presupune formarea unui grup tinta de minim 200 de medici si asistenti medicali, implicati in activitatea de rezolvare a malformatiilor cardiovasculare la copii, pentru ca apoi sa se asigure formarea a cel puţin sase echipe de specialisti in rezolvarea patologiei specifice.

 

Dr. Klara Branzaniuc

Dr. Klara Branzaniuc

Despre acest proiect, menit sa mai diminueze din deficitul de specialisti in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, medicul Klara Branzaniuc, directorul institutului de la Targu Mures spune ca cele sase echipe vor fi specializate pe cardiologie pediatrica, pe chirurgia cardiovasculara pediatrica, ATI, pe cardiologie interventionala, neonatologie, electrofiziologia la copii si diagnostic.

„Proiectul aduce ceva extraordinar – o resursa umana formata in centre europene de prestigiu, care vor deveni formatori si vor contribui ulterior la specializarea altor cadre. Totodata, prin acelasi proiect se vor asigura cheltuielile materiale pentru achizitionarea celor mai moderne tehnologii de tratament, echipamente si aparatura necesara efectuarii acestor interventii”, a precizat Klara Branzaniuc.

 

angiografAcademia de Stiinte Medicale si Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures sunt partenere si intr-un alt proiect cu finantare europeana, care vizeaza cresterea capacitatii administrative pentru cercetare si activitate medicala. In cadrul acestui proiect, IBCvT a aplicat pentru o tema de cercetare in bolile vasculare, cardiovasculare si cerebrovasculare, intrucat se doreste acoperirea unei game largi in cercetarea medicala.Proiectul va dura intre 10 luni si un an, dupa care continuarea activitatii se va sustine din resursele proprii.

Klara Branzaniuc a precizat ca IBCvT Targu Mures va fi partener in trei mari proiecte: transplant, chirurgie cardiaca si cardiologie pediatrica si angiografie, in cadrul carora va beneficia in total de 8 milioane de euro si va avea o contributie proprie de 2 la suta. In cadrul celui de-al treilea proiect, privind angiografele, IBCvT Targu Mures va primi un angiograf ultraperformant pentru explorari atat pentru domeniul cardiologie, cat si pentru chirurgie cardiaca si chirurgie cardiaca pediatrica.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*