Romanii ignora sfaturile medicilor cand vine vorba de regimul alimentar

19 martie 2015 | 0 comentarii |

80 la suta dintre romani sufera de afectiuni care impun un regim special de alimentatie, dar o foarte mica parte dintre acestia respecta cu strictete acest regim, arata cele mai recente studii.

 

masa de paste jpgRomanii se hotarasc cu greu sa renunte la mancarurile preferate, in ciuda sfaturilor nutritionistilor care avertizeaza ca anumite alimente consumate in exces sunt nocive pentru sanatate. Adesea ei ignora chiar recomandarile medicilor care le prescriu un anumit regim din cauza afectiunilor cu care sunt diagnosticati. Statisticile in acest sens sunt destul de ingrijoratoare, aratand ca peste 80 la suta dintre romani sufera de afectiuni care impun un regim special de alimentatie, dar foarte putini dintre ei respecta macar in parte acest regim.

De altfel, romanii ignora, in general, recomandarile in ceea ce priveste nutritia. Acest fapt este sesizat cel mai bine de administratorii magazinelor specializate in produse dietetice si terapeutice. Maria Martac,  directorul general al unuia dintre cele mai mari magazine on line de acest gen de pe piata locala, sustine ca cea mai mare problema cu care se confrunta romanii atunci cand vine vorba de alimentatie este legata in primul rand de mentalitate. Marea majoritate a acestora acorda o atentie mai mare nutritiei doar in momentul in care se imbolnavesc sau atunci cand afectiunea pe care o au este deja intr-un stadiu foarte avansat”. Principalele motive pentru care se intampla acest lucru sunt atribuite atat lipsei de timp, stresului de la locul de munca si pretului mai ridicat al produselor, cat si lipsei de educatie alimentara si a incercarilor celor mai multi de a pacali boala in stadiile ei incipiente.

 

Maria Martac

Maria Martac

Cele mai raspandite boli din Romania care impun anumite restrictii alimentare sunt bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemiile, obezitatea, diabetul de tip II, afectiunile renale, hepatice si cele ale aparatului digestiv, dar si intolerantele alimentare, care se manifesta la un numar din ce in ce mai mare de romani.

Cum spuneam, putini dintre romanii diagnosticati cu astfel de afectiuni se decid sa respecte recomandarile medicale referitoare la regimul alimentar, continuand sa consume alimentele preferate, chiar daca acestea le agraveaza problemele de sanatate. Una dintre cauzele acestui comportament ar putea fi pretul ceva mai ridicat al cosului mediu de cumparaturi pentru persoanele care au nevoie de o alimentatie speciala, acesta ajungand la 150-200 de lei. „Majoritatea alimentelor speciale comercializate pe piata din Romania au un pret usor mai ridicat decat celelate produse din comert, nebeneficiind de suport financiar, ca in alte state din Europa. Cu toate acestea, adoptarea unui regim alimentar corespunzator sau unui stil de viata mai sanatos nu inseamna neaparat cheltuieli mai mari, acest lucru ducand automat si la eliminarea risipei si a unor non-alimente care se regasesc in cosul zilnic de cumparaturi al majoritatii romanilor” a mai precizat Maria Martac.

 

alimentatie copiiIntrucat alimentele speciale pentru anumite afectiuni si diete nu constituie, inca, o nisa atractiva pentru producatorii autohtoni, majoritatea produselor din aceasta categorie existente pe piata romaneasca provin din import, ceea ce explica intr-un fel si preturile ceva mai ridicate. Lipsa de interes a producatorilor autohtoni poate fi explicata si prin interesul scazut manifestat de romani pentru aceste produse, dezinteres ce rezida din lipsa educatiei alimentare.

Daca, in ceea ce priveste sanatatea lor, romanii ignora adesea sfaturile nutritionistilor, cu totul altfel stau lucrurile atunci cand vine vorba de alimentatia copiilor. In ultima vreme s-a constatat, mai ales in cazul parintilor tineri, o preocupare crescuta in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa a copiilor, produsele din aceasta gama fiind printre cele mai bine vandute, iar parintii alocand sume tot mai mari in acest sens.

Pe langa alimentele speciale pentru copii, in topul celor mai cumparate produse se regasesc cele pentru intolerante sau alergii la gluten, lactoza, produsele pentru diabetici, afectiuni oncologice si gastrice.

De asemenea, alimentele organice si produsele naturiste capata din ce in ce mai multa atentie in randul persoanelor interesate de un stil de viata sanatos, cererea pentru acestea crescand de la un an la altul.

 


Categorii: Actual, Analiza, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*