A apărut ghidul on-line pentru starea de alertă

Acesta este disponibil pe platforma națională de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro.

 

Din păcate, primele zile după trecerea de la starea de urgență la starea de alertă au demonstrat că mulți au înțeles total greșit noile măsuri de relaxare, sau au ignorat cu bună știință regulile ce trebuie respectate în această perioadă, profitând de faptul că nu au putut primi amenzi. Astfel, am avut miting timp de trei zile în Piața Victoriei, deși adunările publice sunt interzise, și o mare petrecere în aer liber în Herăstrău, întreținută de proprietarii unor terase care au găsit o portiță de a „fenta” legea ce le interzice să deschidă. Aceste încălcări flagrante ale legii vor putea fi sancționate pe măsură începând de azi, odată cu aprobarea de către Guvern a hotărârii privind instituirea stării de urgență, care permite și aplicarea de amenzi, hotărâre ce mai are nevoie și de avizul Parlamentului.

Astfel, nerespectarea obligativității de a purta mască în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun se sancționează cu amendă între 500 și 2.500 de lei, în timp ce nerespectarea măsurilor privind izolarea la domiciliu se sancționează cu amenzi între 1.000 și 5.000 de lei. Totodată, organizarea de evenimente publice în perioada stării de alertă, așa cum a fost protestul din Piața Victoriei, se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei, în timp ce participanți la astfel de evenimente pot fi amendați cu sume între 500 și 2.500 de lei. În același cuantum sunt și amenzile pentru părăsirea localității fără un motiv întemeiat.

 

Pentru ca oamenii să fie mai bine informați asupra regulilor pe care trebuie să le respecte în starea de alertă, platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă fiipregatit.ro a fost actualizată cu un ghid complet pentru această perioadă. Acesta a fost realizat de asociaţia CivicNet, în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, cuprinzând măsuri şi recomandări generale pentru prevenirea infectării şi răspândirii noului coronavirus, precum şi o serie de întrebări frecvente şi răspunsuri despre diferite situaţii care pot apărea în starea de alertă.

Utilizatorii pot afla astfel informații avizate despre deplasarea în interiorul și în afara localităților, despre funcționarea în această perioadă a cabinetelor stomatologice și altor unități medicale, despre desfășurarea a diferite activități economice și multe altele.

 

Inițiatorii precizează că platforma fiipregatit.ro este o sursă oficială și avizată de informare, pe lângă ghidurile pentru Covid-19, cuprinzând şi ghiduri de pregătire pentru diverse situaţii de urgenţă precum cutremur, furtună, inundaţie, incendiu, violenţă domestică, viscol și acordarea primului ajutor.

Ionuț Popa, coordonatorul proiectului, a precizat că toate aceste ghiduri sunt validate de către Departamentul pentru Situații de Urgență şi sunt conforme cu informările oficiale ale celorlalte autorităţi avizate. De la momentul lansării platformei, acestea au fost consultate de peste 2,5 milioane de ori, de peste 1,1 milioane de vizitatori.

Am pus întotdeauna oamenii şi nevoia de informare a acestora pe primul loc. Este foarte important că oamenii găsesc aceste ghiduri utile, uşor de accesat, parcurs şi înţeles. Facem toate eforturile tehnice necesare pentru a asigura disponibilitatea platformei şi pentru a aduce informaţii utile şi de interes” a mai declarat coordonatorul proiectului.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*